Het is mei 2019, ik zit achter mijn hengels en kijk de verte in. Ik zie een bloedrode zon die zich zachtjes laat zakken in het weiland een kilometer verderop, althans zo lijkt het. Een gevoel van melancholie maakt zich van mij meester. Ik ben gelukkig en ik weet nu al bijna zeker dat ik straks een mooie vis zal vangen. Van enige druk is geen sprake, misschien wat lichte spanning voor wat komen gaat, maar het gevoel van vrijheid overheerst. Ik ben aan het werk, hoe heerlijk is dat?

Mijn leven bestaat sinds 2000 vooral uit vissen, voetballen en buiten zijn in het algemeen. Daarvoor viste ik ook, soms zelfs heel fanatiek, maar het was anders. Een dikke 15 jaar geleden besloot ik mijn éénmanszaak anders in te gaan richten, van veiligheidsdeskundige die allerlei dure rapporten verkocht aan best wel aardige bedrijven, werd ik opeens een schrijvertje van visverhaaltjes en probeerde ik op alle denkbare manieren mijn vaste lasten te voldoen met inkomsten uit de hengelsport. Vooral de eerste 5 jaren waren mager. Gelukkig ben ik geen modepop, hoef ik geen dikke auto, kan ik met weinig toe, maar er moest niks misgaan.

Baan hengelsport

Uitzicht op mijn werkplek.

Wel leuk!

Genoeg geklaagd! Natuurlijk was het wel leuk! Ook die eerste jaren, ik kon doen, gaan, staan en vissen wanneer ik wilde. Zolang ik maar mijn maandelijkse bijdrage aan het huishouden voldeed, dat was de deal met het thuisfront. Ik ontwierp en produceerde handgemaakt kunstaas, verkocht ingrediënten voor thuisdraaiers, kocht partijen kunstaas in Amerika en verhandelde die.

Baan hengelsport

Zelf gieten, schuren, airbrushen en verkopen!

Twee jaar lang had ik zelfs een hengelsportwinkel in Amsterdam. De ene week verdiende ik €200, maar er zaten ook ‘dikke’ weken van het tienvoudige tussen. Het was echter niet heel stabiel. Deed ik geen flikker? Dan verdiende ik simpelweg niks. Het leven van een zelfstandige gaat niet over rozen en het resultaat is recht evenredig met de inzet, net als bij vissen eigenlijk.

Twee opties

Als je het plan hebt opgevat om je bammetje te gaan verdienen binnen de wereld van de hengelsport, dan heb je twee keuzes. Of je gaat voor een baas werken, of je start voor jezelf. Als je graag een steady inkomen hebt en niet te veel stress, dan raad ik je van harte het eerste aan. Durf je het aan om voor jezelf te beginnen, maak dan een plan en ga er bij voorbaat al vanuit dat je de eerste jaren geen drol gaat verdienen.

Baan hengelsport

Beroepsvisser aan het ‘werk’…

Voor mij is het belangrijkste dat ikzelf mijn tijd bepaal. Bij een baas word je geacht te vlammen gedurende werktijden, dan lig ik meestal te tukken of zit ik te vissen. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om om 23.00 uur in de avond de PC aan te rammelen en het toetsenbord te ranselen tot een uur of 3.00 in de ochtend.

Rijk worden

Rijk ga je niet worden binnen de hengelsport, daarvoor zijn de geboden vergoedingen te laag en de marges eenvoudigweg te gering. Bekijk het even van de andere kant echter. Ik ken een hoop jongens die verzot zijn op vissen en die nauwelijks op pad kunnen omdat ze of te moe zijn van een dag hard werken of zo geleefd worden door hun baas dat er niks te plannen valt. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Baan hengelsport

Overal en altijd: Vissen!

Optie 3 – sponsorboy worden

Er is nog een andere manier om je hobby te bekostigen. Je gaat er niet je huur of hypotheek van betalen, maar het gaat je wel schelen in je financiële situatie. Ieder merk heeft een team nodig van sportvissers die dat merk promoten op Facebook, Instagram, Youtube, op beurzen en in artikelen in bladen. Er zijn maar heel weinig van deze ‘sponsorboys’ die daadwerkelijk geld krijgen voor hun inzet. Meestal is het zo dat je of een hoge korting krijgt of een budget dat je mag besteden bij het desbetreffende bedrijf. Het is een mooie manier om te zien of je het eigenlijk allemaal wel leuk vindt, dat hele sportviswereldje, of dat je liever gewoon lekker anoniem vist. Vind je het echter wel heel tof, dan is het wellicht een idee om door te pakken en een betaalde baan binnen het vissen te zoeken. Die komen steeds vaker langs.

Tis een hobby

Met enige regelmaat wordt mij gevraagd: ‘Je hebt van je hobby je werk gemaakt, is het nu nog wel een hobby? Beleef je er nog wel plezier aan?’ Het antwoord luidt volmondig: ‘JA!’ Ik ga nooit met tegenzin op pad, de dag dat dat gebeurt is de dag dat ik wat anders ga doen.

Baan hengelsport

Ik heb ze weer verdiend.

Terug naar alinea 1

Als het donker is geworden open ik nog een laatste biertje voordat ik de stretcher opduik, wat een prachtig leven heb ik toch. Juist als ik een slokje wil nemen, krijst één van de piepers het uit. Het biertje belandt op z’n kop in het gras en een kwartier later mag ik een mooie schub scheppen, ik heb ze weer verdiend…