Vijftig jaar boot Düsseldorf: van bootje tot superjacht

Een nevelige novemberdag in 1969 aan de Fischerstraße in Düsseldorf: het succesverhaal van boot Düsseldorf begint. 34.000 bezoekers stromen tijdens de zes beursdagen in de hal: boot heeft het levenslicht gezien.

Beurs-chef Kurt Schoop heeft een uitstekende zet gedaan door de ervaren botenjournalist Horst Schlichting aan boord te halen en de eerste botenbeurs in het binnenland op te richten. Er namen weliswaar slechts 116 exposanten uit zeven landen deel, maar de inwoners van Düsseldorf waren enthousiast over het aanbod van ‘hun’ NOWEA (Nordwestdeutsche Ausstellungsgesellschaft) – de vroegere naam van Messe Düsseldorf. Het zien van boten in een beurshal, was werkelijk een sensatie voor die tijd. In het daarop volgende jaar waren het dan ook al 183 ondernemingen uit 25 landen die op een verdubbelde tentoonstellingsoppervlakte hun aanbod presenteerden, en de vraag van producenten bleef ook in de jaren daarop enorm stijgen. boot was vanaf het prille begin een publiekstrekker en genoot een grote mate van media-aandacht. In het tweede jaar van de beurs wordt de minister van binnenlandse zaken van Noordrijn-Westfalen, Willi Weyer, de beschermpatroon van boot.

De foto's bij dit overzicht zijn de laatste jaren op het sportvisserijcentrum op de beurs gemaakt.

De foto’s bij dit overzicht zijn de laatste jaren op het sportvisserijcentrum op de beurs gemaakt.

Sinds 1972, de jaar van de verhuizing naar het zeer moderne beursterrein vlakbij het vliegveld in het noorden van Düsseldorf, vindt boot jaarlijks in januari plaats. Daarmee is het als eerste evenement van het jaar de start van het beursseizoen. De looptijd wordt naar negen dagen, dus twee weekenden, verlengd, wat zowel door exposanten als door bezoekers enorm wordt gewaardeerd. Er komen maar liefst 307 exposanten uit 41 landen, die op een tentoonstellingsoppervlakte van meer dan 50.000 vierkante meter niet minder dan 85.751 bezoekers op hun stands mogen begroeten! Voor het eerst wordt er in een hal een groot bassin voor zeilers opgebouwd, waar kinderen en beginners hun eerste zeilervaring op kunnen doen.

boot ontpopt zich tot een echte trendsetter en presenteert in 1973 de eerste surfboards op de beurs. In het jaar 1974 ontdekt boot de aantrekkelijkheid van de zomer-regatta’s en start het partnerschap met de traditionele ‘Travemünder Woche’. 1976, het jaar van de Olympische Zomerspelen in Montreal, is ook het jaar waarin gestart wordt met het benoemen van partnerlanden. Canada bijt als eerste partnerland van boot het spits af. 1977 is Groot-Brittannië, traditiegetrouw een sterke vaarnatie, partner van boot. Met 208.000 bezoekers wordt er een nieuwe kwantumsprong gemaakt.

Na tien jaar van succesvolle tijden voor boot, een razendsnelle stijging van zowel de bezoekersaantallen als het aantal geboekte vierkante meters, springt ook de vonk van de steeds populairder wordende duiksport op boot over. Tijdens de tiende verjaardag van de beurs bouwt Preussag AG uit Hannover, een duiktoren voor de duikhal van boot. Dit jaar is Italië het partnerland.

Sportvisserijkunst op de beurs.

Sportvisserijkunst op de beurs.

In 1980 wordt Big Willi de sterkste ‘collega’ van de beurs, neemt zijn intrek op het beursterrein en zorgt vanaf dit jaar voor het kranen van boten. Boten tot 100 ton kunnen door deze reusachtige, oranjekleurige kraan die zelf niet minder dan 84 ton weegt, uit de stroom van de Rijn worden gelift. In 1981 mag boot zich voor het eerst verheugen op koninklijk bezoek: Prins Henrick van Denemarken vertegenwoordigt zijn land op de beurs.

Met ‘boot Düsseldorf – Ahoi’ krijgt boot in 1983 haar eigen beurslied. Günter Bockelmann, de ‘Hein Mück uit Bremerhaven’, componeert het zeemanslied en brengt het bij de oer-uitvoering op de viermaster ‘Passat’ ter gelegenheid van de Travemünder Woche in 1983 ten gehore. Tijdens boot 1984 wordt de vinyl single gepresenteerd.

In 1985 wordt het tweede koninklijk bezoek aangekondigd: Juan de Bourbon Conde de Barcelona, beter bekend als de vader van de toenmalige koning Juan Carlos, bezoekt voor het partnerland Spanje de beurs. In 1987 trekt er een zweem Hollywood-glamour over boot: Melina Mercouri, actrice en op dat moment Minister van Cultuur van Griekenland, representeert het partnerland van boot en doopt de ‘Container’, het zeiljacht waarmee Udo Schütz later de Admiral Cup wint. En weer komt er een royal naar boot: Prins Harald, de huidige koning van Noorwegen, vertegenwoordigt in 1988 het partnerland in Düsseldorf.

De duikscene voelt zich inmiddels in Düsseldorf volledig thuis en duikfilmpionier en onderwater-researcher Hans Hass viert zijn 70e verjaardag op de 20e editie van boot in 1989. Dit is het begin van het milieu-engagement van boot. Voor de eerste keer wordt de Willi-Weyer-prijs voor milieubescherming uitgereikt, ter waarde 28.000 Duitse Marken. Het partnerland is dat jaar Oostenrijk. De cult-televisiepresentator en tevens Oostenrijks politicus Hans-Joachim Kulenkampf is op de beurs te gast en de beroemde Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser beschildert een gaffelzeil voor boot. Dit zeil wordt tijdens de beurs voor 50.000 Duitse Marken geveild. De opbrengst gaat naar het Nationale Park de Waddenzee van het Wereldnatuurfonds. De president van de Nederlandse tak van het Wereldnatuurfonds, Prins Bernhard, neemt persoonlijk de cheque met de donatie in ontvangst.

Lezingen en presentaties op boot Düsseldorf.

Lezingen en presentaties op boot Düsseldorf.

In 1991 is Italië partnerland van boot en geeft de beurs een bijzonder, magisch geschenk. De onvergetelijke klank van de originele viool van de legendarische, virtuoze violist Niccolò Paganini uit het museum in Genua zet de opening van beurs luister bij. Voor het eerst is er met de Jongert 2900 S een zeiljacht van 29,40 meter en een gewicht van 90 ton op de beurs.

En weer is er blauw bloed in Düsseldorf: de derde zoon van Koningin Elisabeth, Prins Edward, representeert het partnerland in 1992. Groot-Brittanië is daarmee voor de tweede keer de partner van boot. Rollo Gebhardt en Anglika Zilcher tonen na hun laatste zeilreis rond de wereld hun ‘Solveig IV’ en engageren zich met een groots opgezette mediacampagne voor het redden van dolfijnen. Een mijlpaal voor zee- en milieubeschermingsactiviteiten op boot.

25 jaar boot Düsseldorf wordt uitbundig gevierd: het Vorstendom Monaco is, als klein juweel aan de Cote d’Azur, partner van boot. Vorst Rainier schenkt de beurs een historisch anker uit de 18e eeuw, dat ook nu nog een plaats midden op het beursterrein op de rotonde voor hal 4 heeft. De ‘Aktuelle Sportstudio’ van de ZDF zet een tijdelijk kamp op in Düsseldorf en presenteert vanaf daar illustere gasten, zoals Prins Albert van Monaco, die op dat moment kort voor de start van zijn Olympische bob-wedstrijd in het Noorse Lillehammer staat, wereldkampioene surfen Sabine Müller en de Duitse winnaars van de Admiral’s Cup 1993. Ook het Olympische vuur neemt een kleine omweg naar Düsseldorf en brengt voor de exposanten een Olympische groet in de hallen. Hans Hasse viert zijn 75e verjaardag op boot Düsseldorf op boot en zijn Franse ambtgenoot Jacques-Yves Cousteau bezoekt voor het eerst het duikcentrum op boot.

LEES OOK  Tijdens Carp Zwolle heeft Shimano niet slechts één primeur…

In 1995 is boot een echte ontmoetingsplek voor prominenten en wordt geroemd om de glamoureuze touch: Koning Albert II van België is eigenlijk incognito op bezoek, maar wordt uiteraard herkend en geniet van de foto’s die van zijn bezoek aan de beurshallen worden gemaakt. Zeil-auteur Jimmy Cornell presenteert zijn bestseller ‘World Cruising Routes’. Wereldomzeilers Wilfried Erdmann, Rollo Gebhardt en Burkhard Pieske zijn aanwezig, en ook de wereldklasse surfers en sterren van de scene Robby Naish en Björn Dunckerbeck, Duitslands beste zwemmer Michael Groß, komiek Dieter Krebs en de Schlagerzangers Heino en Howard Carpendale zijn aan boord.

Vliegwerpen oefenen op de beurs.

Vliegwerpen oefenen op de beurs.

Voor het eerst zijn de beide geliefde watersportdeelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voor-Pommeren in 1996 partners van boot. Er wordt een recordresultaat van 1.607 exposanten bereikt. De Belgische koning is weer te gast, ook dit keer als ‘gewone’ bezoeker.

1997 was weliswaar geen jubileumjaar voor boot, maar Messe Düsseldorf zelf vierde haar 50ste verjaardag. Bezoekers die tijdens het bezoek aan de beurs jarig waren, kregen voor zichzelf en een introducé een gratis toegangskaart. Het surfparadijs Gran Canaria, dit jaar partnereiland van boot, verloot een Dehler zeilboot ter waarde van 70.000 Duitse Marken. Ook dit keer staat milieu-engagement op de beurs in het middelpunt: op boot vindt de aftrap van het evenement ‘Jaar van het rif’ plaats. Voor het eerst is de hal voor de Super-Yacht-Show voor grote, internationale deelnames gereserveerd. Ter voorbereiding op de Olympische spelen in Sydney is er een officiële samenwerking van de Kunststoff-Industrie-Verband met de Deutsche Segelverband en de Deutsche Ruderverband.

Onder het Motto ‘De wereldzeeën – een erfenis voor de toekomst’, wederom een interessant milieuthema, wordt in het ‘Jaar van de Oceanen’ Lissabon met de EXPO 98 partner van boot. Zeven grote jachten, alle met een lengte van meer dan 25 meter, vinden hun weg naar Düsseldorf. De grootste onder hen is de legendarische ‘Golden Eye’ met een lengte van 35,5 meter. Bij een poging dit jacht uit de Rijn te kranen, breekt een gordel van de ‘Big Willi’ en valt het luxueuze jacht vanaf een hoogte van 60 centimeter naar beneden. Dankzij nieuwe gordels kan het jacht een uur later alsnog worden gekraand en per zwaar transport naar de hal worden gebracht. De hal voor de superjachten maakt het mogelijk: naast talrijke zeil-, duik- en surfprominenten zijn voor het eerst ook Prins Souheil Bin El-Maktum en Sjeik Sultan Bin Khalifa Al-Nahyan uit de Verenigde Arabische Emiraten te gast op boot.

De 30e editie van boot in 1999 heeft weer een zeer speciale koninklijk randje: het partnerland Zweden wordt vertegenwoordigd door de eregasten Koning Carl XVI en Koningin Silvia, die op het Düsseldorfs Luisengymnasium haar eindexamen heeft behaald. Hans Hass is ook weer aan boord, en viert zijn 80ste verjaardag in Düsseldorf.
In de nieuwe eeuw gaat het er op boot sportief aan toe: de Olympische spelen in Sydney staan voor de deur en boot staat geheel in het teken van dit evenement. Er ontstaat in samenwerking met de kunststofindustrie, die het materiaal voor zeil- en roeibotenbouw levert, een Olympiacenter en schoolkinderen in Noordrijn-Westfalen kunnen aan het project ‘Traumstart 2000’ van de WDR. de Stadtsparkasse en boot deelnemen. Er worden 3.000 dromen en fantasieën in beelden, verhalen en gedichten vastgelegd en ingezonden. Dankzij het engagement van de kinderen is er voor UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, voor een project in Kosovo een prachtige gift van de spaarbanken ter waarde van 50.000 Duitse Marken. De ster onder de jachten is een 34 meter lange en 125 ton zware motorzeiler van Jongert met een vouwkiel.

In 2001 verhuizen de luxe jachten tot groot genoegen van de markt naar een nieuwe, lichte locatie, te weten hal 6. Tijdens de opening treden talrijke Paralympische en Olympische watersporters voor de ‘tewaterlating’ aan. Met de motorzeiler ‘Dat Helja’ uit Kroatië en het motorjacht ‘Mangusta’ uit Frankrijk zijn met 34,85 en 33,5 meter weer twee grote jachten van meer dan 30 meter aan boord.

In 2002 kiest Messe Düsseldorf voor een verdere uitbreiding van het servicepakket voor boot-bezoekers. Er worden een kanoforum, een starterscentrum en een sportvisserscentrum toegevoegd. Naast bekende, prominente watersporters, komen Koning Albert, dit keer begeleid door zijn broer Lorenz, en chansonnier Udo Jürgens op bezoek.

In 2003 gelden bijzonder moeilijke weersomstandigheden. De Rijn staat extreem hoog en het is voor meerdere dagen verboden over de rivier te varen. Hierdoor kunnen enkele grote jachten de beurs niet meer op tijd bereiken. Voor het eerst zijn alle 17 beurshallen tijdens boot bezet. Net als de voorgaande jaren wordt boot door Joachim Erwin, de burgemeester van Düsseldorf, geopend.

Een nevelige novemberdag in 1969 aan de Fischerstraße in Düsseldorf: het succesverhaal van boot Düsseldorf begint. 34.000 bezoekers stromen tijdens de zes beursdagen in de hal: boot heeft het levenslicht gezien.

 Klaar voor gebruik.

Weercapriolen: na het hoge water van het voorgaande jaar, heerst er in 2004 een zeer lage waterspiegel van de Rijn. Toch kunnen alle grote jachten, met behulp van pontons en duwboten, het beursterrein op tijd bereiken. De Duitse minister van Economische Zaken, Wolfgang Clement, opent de beurs. Als koninklijke gast is dit jaar Prins Laurent van België aanwezig. Ook Olympisch zeilkampioene en kanolegende Birgit Fischer komt aan boord. Bij de bezoekerssluis vanaf het beurs-administratiegebouw naar Ingang Noord hangt de toerismebond van Mecklenburg-Voor-Pommeren een 210 meter langer panoramafoto op en komt daarmee in het Guinness Book of Records. Werner M. Dornscheidt is als voorzitter van de directie van Messe Düsseldorf verantwoordelijk voor boot.

LEES OOK  Navico® transformeert nautische elektronica met een nieuwe categorie displays

De partner van boot 2005, LTU, toentertijd ook sponsor van de ‘LTU-Arena’ (het naastgelegen voetbalstadion). zorgt met Heino, Guildo Horn en Peter Maffay voor muzikale hoogtepunten. Andere prominente boot-bezoekers zijn onder andere Heinz-Harald Frentzen, voormalig Formule 1-coureur, kanoster Birgit Fischer, hoogspringster Heike Henkel en Minister-president Peer Steinbrück van Noordrijn-Westfalen.

Met de ‘Catwalk’ reist in 2006 het grootste in een hal tentoongestelde jacht naar Düsseldorf. Dit soepele jacht meet maar liefst 41 meter en is daarmee een ware media-attractie. De voorzitter van de Krupp-Stiftung, professor Bertold Beitz, wordt op 93-jarige leeftijd tot erepresident van boot benoemd. Hij heeft boot sinds 1969 begeleid en altijd actief ondersteund. Ook nu weer geven veel prominenten acte de présence, te weten Sjeik Hassan Al Thnai, de broer van de heersende vorst van Katar, presentator Frank Elstner, autocoureur Ralf Schumacher, radio-legende Manni Breukmann en voetbalpresentator Ulli Potofski.

Voor het eerst nemen klassieke en antieke schoonheden hun intrek op boot. In 2007 start het Classic Forum in Düsseldorf. Het biedt met zijn ‘oldtimers’ een bijzonder contrast met de stralende, moderne jachten. Met 150 lezingen en andere programmaonderdelen tijdens boot wordt een nieuw record gevestigd. Een van deze programma’s is ‘boot meets school’, een nieuwe actie van boot voor scholen uit Düsseldorf. Meer dan 700 scholieren komen een blik werpen op de wereld van de watersport.

In de aanloop naar de Olympische spelen presenteert het Chinese Qingdao zich in 2008 op boot. 43 jachten bereiken de beurs op eigen kiel via de Rijn, een nieuw record. Fortuna, de voetbalclub van Düsseldorf, treedt tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bayern-München voor het eerst met shirts voorzien van het boot-logo aan. Een andere bijzondere wedstrijd wordt door de wereldkampioenen onderwater-rugby (vrouwen) getoond. ‘Mister boot’, projectleider Abdul-Rahman Adib, gaat na 30 jaar als chef van boot met pensioen.

Castingpool op de beurs.

Castingpool op de beurs.

En weer is er een jubileum dat gevierd kan worden: vier decennia kan boot inmiddels op haar conto schrijven en de beurs is nog net zo sprankelend als op de eerste dag. In 2009 is er ook een wisseling van de wacht in de leiding van boot: Goetz-Ulf Jungmichel is de nieuwe projectleider van de beurs.

boot maakt een rondom panoramablik mogelijk: sinds 2010 is ‘360° watersport beleven’ het nieuwe motto van de beurs. In 14 nieuwe thematische werelden duiken de bezoekers in de wereld van de watersport. De Beach World wordt met de nieuwe sporten stand-up-paddling en skimboarden uitgebreid. In het duiksportcentrum staat een tweede bassin voor het duiken ter beschikking. Het Maritieme Klaslokaal voor scholieren, door medewerkers van de Düsseldorfse Aquazoo Löbbecke Museum georganiseerd, maakt de kinderen vertrouwd met de levensruimte ‘zee’. De Captain’s Day stelt het stimuleren van jonge sporters centraal. Prominente supporters zijn bekende oud-topsporters zoals verspringster Ulrike Nasse-Meyfarth, hoogspringster Heike Henkel en zwemmer Christian Keller.

In 2011 stijgt de stemming in de branche: dat weerspiegelt zich in de levendige vraag naar standruimte. Beursdirecteur Dornscheidt: “Het vertrouwen in de branche is teruggekeerd. boot profiteert daar als centrale Europese beursplaats voor de boten- en watersport absoluut van.” Bezoekers kunnen vanaf nu door het nieuwe eTicket-systeem hun entreekaarten thuis uitprinten en besparen geld ten opzichte van een kaart die bij de kassa wordt gekocht. Dit jaar is ook de première van de Water Pixel World, met alles rond onderwaterfotografie en –filmen.

Op boot 2012 worden 40 grote jachten verwacht, waarvan 30 weer op eigen kiel over de Rijn naar de beurs komen. Het motto ‘360° watersport beleven’ wordt verder uitgebreid met de World of Paddling. Er slingert nu een 90 meter lange, drie meter brede en 40 centimeter diepe ‘beek’ door een rotsachtige omgeving in de hal, die uitmondt in twee meren. De bezoekers zijn enthousiast over deze nieuwe kanotestbaan. Ook het Duiksport Center krijgt een groter bassin, waardoor er nog beter gedoken kan worden. Sinds 2012 groeit ook het aanbod van multihull-boten gestaag. Een pas 17-jarig windsurftalent wordt ‘Surfer of the year’ en laat ook internationaal van zich spreken: Philpp Köster wint voor het eerst de wereldtitel en wordt een gevierde mediaster. En de wereldkampioenen kanoën onthullen op de beurs hun boten voor de Olympische Spelen in Londen.

“Wassersport Mobil” is een nieuwe themawereld op boot 2013, die geheel in het teken van de nieuwe 15 pk-regeling in Duitsland staat. Vanaf de start van het watersportseizoen van dit jaar mogen boten met een motor tot 15 pk ook zonder vaarbewijs worden bestuurd. Action- en outdoor-camera’s zijn zeer populair. boot breidt daarom het aanbod in de Water Pixel World verder uit. Ook dit jaar komen 40 grote jachten naar hal 6 – de hal voor het luxesegment. De Britse werf Princess uit Plymouth brengt een jacht van 30 meter, daarmee de grootste van de beurs, naar Düsseldorf.

Het vaarbewijsvrije varen geeft de markt voor kleine motorboten ook in 2014 duidelijk vleugels. Met het ‘Refit Center’, waar doe-het-zelvers tips en adviezen over waardebehoud en waardestijging van hun boot krijgen, en de ‘boot Segelschule’ zijn er nu 18 themawerelden op de beurs. Philipp Köster, ondertussen een gevestigde naam in de surfscene, wordt voor de derde keer tot ‘Surfer of the Year’ verkozen. Voor het eerst straalt het boot-logo in het hart van het reuzenrad ‘Wheel of Vision’ aan de oever van de Rijn.

‘Welkom in de boot.club’ – zo luidt het in 2015. De nieuwe, grote internet-community biedt actuele informatie over alles rondom boot en tevens speciale ledenacties. Naast korting op de entreeprijs zijn er het hele jaar door leuke aanbiedingen waar clubleden van profiteren. Denk daarbij aan korting op voorstellingen van de Ocean Film Tour, op houseboat-charters en op stijlvolle duikoutfits. Het lidmaatschap in de boot.club biedt gepassioneerde watersporters volop voordelen en is een absolute verrijking. De boot.club is van meet af aan een succes en telt na boot 2015 al 30.000 leden. Ook boot 2015 krijgt prominent bezoekt, te weten de bekende Britse zee-activiste Emily Penn en de Oostenrijkse rockzangeres Christina Stürmer.

LEES OOK  Positieve vooruitzichten voor watersportbeurs boot Düsseldorf

Een wissel van de wacht bij boot: de ervaren beursman en gepassioneerde watersporter Petros Michelidakis neemt in 2016 het roer van Goetz-Ulf Jungmichel over. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs wordt de grens van 1.800 exposanten doorbroken. De nieuwe ‘Powerboat World’ in hal 4 toont alles rondom het thema speedboten. De blue motion night in hal 6 trekt beroemde gasten aan, waaronder ex-formule 1-coureur Jochen Mass, speedbootracer Roger Klüh, televisiepresentatrice Panagiota Petridou, acteur Götz Otto, voetbalprofessional David Odonkor en model Alessandra Meyer-Wölden.

Surfsensatie op boot 2017: voor het eerst wordt er op een watersportbeurs indoor-golfsurfen gepresenteerd. ‘THE WAVE’ maakt het mogelijk. De negen meter brede en 1,50 meter hoge staande golf lokt surfprofessionals en zij die het willen worden naar de beurs. Passend daarbij: de nieuwe reclamecampagne van boot, ‘Play Now’. Deze is gericht op actie en authenticiteit en toont een emotioneel levensgevoel, maar ook een ontspannen vakantiesfeer. Nadat hij in de jaren 90 boot nog als actieve Olympiër had bezocht, is Vorst Albert II van Monaco nu actief binnen boot voor de bescherming van de zeeën. Samen met Messe Düsseldorf en de Deutsche Meeresstiftung looft hij op de blue motion night de ‘ocean tribute award’ uit. Deze wordt in de categorieën maatschappij, wetenschap en industrie voor innovatieve ideeën en producten gericht op de bescherming van het water uitgereikt. Met meer dan 1.800 exposanten uit 70 landen is boot internationaler dan ooit tevoren.

In 2018 verhuist de Beachworld naar de lichte hal 8a. In een fantastische surfcoulisse zijn THE WAVE en de flatwater pool, die tot 65 meter is verlengd, nu voor het eerst in één hal te vinden, en bieden actie pur sang. Het tow-in-windsurfen viert met spectaculaire sprongen zijn première. Het Dive Center krijgt met een nieuw design meer glans; het hart van hal 3 presenteert zich met bamboe hutten en palmen, waarmee het lijkt op een duikbasis in de Pacific. De bescherming van de zeeën is het belangrijkste thema van de beurs. De ‘ocean tribute award’ wordt in het kader van de blue motion night uitgereikt. De winnaars zijn: in de categorie Industrie Friedrich J. Deimann voor de ontwikkeling van de Green Boats. Met moderne, duurzame materialen zijn ze een alternatief voor de gebruikelijke kunststof jachten, kunststof surfboards en andere kunststof producten. In plaats van glasvezel worden duurzame vlasvezels gebruikt. Daarnaast gebruikt Green Boats in plaats van polyester hars op aardoliebasis hars op basis van lijnolie. En in plaats van sandwich materiaal wordt er door de jonge onderneming voor kurk of honingraadpapier gekozen. Vergeleken bij de op gebruikelijke wijze producerende ondernemingen, bespaart Green Boats bij de productie van watersportartikelen minimaal 80 procent CO2-uitstoot. De Ocean Foundation, prijswinnaar in de categorie Wetenschap, creëert door haar International Ocean Acidification Initiative een netwerk van wetenschappers, die de chemische ontwikkelingen van zeeën observeren, interpreteren en hierover verslag uitbrengen aan de Ocean Foundation. De onderscheiding werd aan Alexis Valauri-Orton overhandigd, als vertegenwoordigster van de Ocean Foundation. Door haar initiatieven heeft zij meer dan 40 wetenschappers en resourcesmanagers in 19 landen opgeleid. Fairtransport, een transportonderneming uit het Nederlandse Den Helder, heeft de onderscheiding in de categorie Maatschappij in ontvangst mogen nemen. In plaats van fairtrade producten via de gebruikelijke wegen te importeren, verscheept de onderneming een selectie aan producten per handelszeilschip naar Europa. Het doel is om een groenhandelsnetwerk met fairtrade producten op te zetten. Momenteel worden voor het transport twee oude traditionele zeilschepen gebruikt. Fairtransport werkt eraan, om de beide vrachtzeilschepen door moderne handelsschepen voorzien van een zeilaandrijving te vervangen. De Nederlandse onderneming is de eerste emissievrije transportonderneming ter wereld. Steeds meer prominente beschermers van de zee presenteren hun projecten op de beurs. Tijdens boot 2018 presenteren de toneelspelers Sigmar Solbach en Hannes Jaenicke hun acties voor het redden van dolfijnen en haaien. Maar ook de nieuwe Beach World-hal trekt prominenten naar de beurs. Zo komen surfsportvrienden Robby Naish en Björn Dunckerbeck in Düsseldorf weer bij elkaar. Televisiester Daniel Roessner (Alarm für Cobra 11), vertelt over zijn ontspannen leven op een houseboat, Till Demtröder, als acteur bekend van onder meer Großstadtrevier, of als Old Shatterhand bij de Karl May-Festspielen in Bad Segeberg in 2016, is de nieuwe ambassadeur voor het redden van zeeotters en geeft dit jaar een signeersessie. boot Düsseldorf sluit 2018 met een recordresultaat af: 1.923 exposanten uit 68 landen presenteren op 220.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte hun aanbod. In de gangpaden van de 16 beurshallen heerst met 247.000 bezoekers uit 102 landen een levendige bedrijvigheid.

boot in cijfers
In 2018 waren 1.923 exposanten uit 68 landen aan boord. boot strekt zich uit over 220.000 vierkante meter, verdeeld over 16 beurshallen. 247.000 bezoekers reisden vanuit 102 landen naar Düsseldorf. Meer dan 2.000 journalisten hebben live verslag gedaan van ’s werelds grootste watersportbeurs. 110.000 mensen hebben van de golfsensatie ‘THE WAVE’ genoten en 1.500 surfers hebben zelf een rit op de staande golf van 1,50 hoog en 9 meter breed gewaagd.

Over boot Düsseldorf
boot Düsseldorf is als ’s werelds grootste boten- en watersportbeurs jaarlijks in januari het ‘indoor-trefpunt’ voor de gehele branche. De exposanten tonen van 19 tot en met 27 januari 2019 hun interessante noviteiten, aantrekkelijke doorontwikkelingen en maritieme uitrustingen presenteren. Daarmee is de gehele markt in Düsseldorf aanwezig en worden bezoekers gedurende negen beursdagen uitgenodigd om in 16 hallen op 220.000 vierkante meter een bijzondere reis door de complete wereld van de watersport te maken. Met het aanbod van boten en jachten, motoren en motortechniek, uitrusting en toebehoren, dienstverlening, kano’s / kajaks / roeiboten, waterski, wakeboard, wakeskate, skimboard, jetski, duiken, surfen, windsurfen, kitesurfen, SUP, hengelsport, maritieme kunst, jachthavens, watersportgebieden, beach resorts en charters is er voor iedere watersporter wat te vinden. De beurs is dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Entreekaarten kunnen vanaf september op www.boot.de online worden besteld en eenvoudig thuis worden afgedrukt. Ze geven recht op gratis openbaar vervoer naar en van de beurs op de dag van het beursbezoek met de vervoersmiddelen van de Verkehrsverband Rhein-Ruhr.