Bijna wekelijks slaat mijn karperhart op hol wanneer er op zaterdagochtend weer de nodige fraaie vangsten worden gedeeld in onze gezamenlijke groepsapp van het Nash Benelux team. Vissen van ongekende schoonheid passeren de revue. Ik merk de laatste jaren steeds vaker dat ik meer waarde hecht aan pure schoonheid van bepaalde vissen dan aan het cijfertje waar de unster op blijft steken.

Helaas geeft mijn weer-app aan dat de luchtdruk nog verder zal gaan stijgen, van 1024 hPa tot zelfs boven de 1040 hPa.

 

Tekst: Mike van Delft, foto’s Dennis van Strien & Mike van Delft

 

Koning Winter

De persoon die hier grotendeels verantwoordelijk voor is, is teammember Dennis van Strien. Getriggerd door zijn geweldige vangstresultaten informeer ik hem naar het water waar zijn onderwaterpareltjes gehuisvest zijn en zo vrij als Dennis is nodigt hij mij uit om mijn geluk zelf op het water te komen beproeven. Maar met nog enkele weken voor de boeg laat moeder natuur van zich spreken en stelt ons voor aan de meedogenloze koning winter. Binnen luttele dagen is Nederland omgetoverd tot een soort van winterwonderland met temperaturen ver onder nul.

Een prachtige zandafgraving van 5 hectare.

Respect

Het is op een doodgewone woensdagavond als het scherm van mijn telefoon oplicht en er een bericht verschijnt van Dennis. Hij vertelt mij dat hij nog een open stuk water heeft gevonden en morgenavond een nachtje gaat vissen. Wanneer ik een uur later mijn tuin inloop – ploeterend door een paksneeuw en de ongekend snijdende oostenwind op mijn wangen blaast – verklaar ik Dennis voor gek. Mijn god wat is het koud! Zo vastbesloten als Dennis is heeft hij zich voorgenomen een ware sneeuwkarper te gaan vangen en niks of niemand weerhoudt hem hiervan om een poging te gaan wagen. Om 05.30 uur sta ik de ramen van mijn auto ijsvrij te schrapen om richting werk te vertrekken en de thermometer een temperatuur aangeeft van -9 graden Celsius. Rond 09.00 uur de ultieme sneeuwfoto met een vis van ongekende schoonheid in de handen van Dennis op mijn telefoon verschijnt. Het is hem gelukt, diep respect!

 

Extreme luchtdruk

Dagen verstrijken langzaam en duren mij veel te lang. Onze sessie staat gepland voor het weekend van 26 tot 29 februari en het afvinken van de dagen is begonnen. Als uiteindelijk de afgesproken datum daar is zet ik ‘s morgens in alle vroegte koers richting Brabants grondgebied.

Dennis staat mij in de straat op te wachten met een big smile op zijn gezicht. Even een snelle bak koffie alvorens we koers zetten richting Het Eendenveld dat enkele minuten verderop gelegen ligt. Wederom genietend van de omgeving komen we binnen enkele minuten aan bij het water.

Helaas geeft mijn weer-app aan dat de luchtdruk nog verder zal gaan stijgen, van 1024 hPa tot zelfs boven de 1040 hPa. Niet echt goed voor het vertrouwen, maar ik laat me hierdoor niet uit het veld slaan, wetende dat Dennis in de voorgaande weken ondanks de kou en hoge luchtdruk toch een paar vissen had weten te vangen…

Tot zover een deel van het artikel over het Eendenveld, dat je in de huidige editie van Karperwereld 138 kunt lezen die nu in de winkels ligt. Nog geen abonnement? Klik dan hier voor een aanbod, zodat je voortaan deze artikelen als eerste in huis hebt!