Utrecht is een schitterende stad en ook voor waterliefhebbers een mooie plek om te zijn. Een groot deel van die waterliefhebbers gooit ook met regelmaat een hengeltje uit om te onthaasten en de hectiek van de stad te kunnen relativeren. De gemeente Utrecht start nu met een participatietraject voor de nieuwe visie op de stadswateren. Belanghebbenden kunnen daarom hun stem laten horen in een enquête. Maar ondanks de duizenden liefhebbers van de hengelsport in deze stad, komt het woord ‘hengelsport’ niet voor in de antwoorden op de enquête!

Spektakel voor de kinderen, zo’n afvissing door deskundige waterbeheerders…

 

Visie

Utrecht is een stad waarin volgens de gemeente gezondheid en leefbaarheid voorop staan. Het stadswater is een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Het biedt goede mogelijkheden voor sport en recreatie. De gemeente wil dat dat iedereen kan genieten van het openbare water in Utrecht. De gemeente vraagt bewoners, watersporters, waterrecreanten en ondernemers dus om mee te denken over de visie op de stadswateren.

Op baars in de binnenstad.

 

Jeugd en oudere mensen

De liefhebbers van het vissen op de Utrechtse (stads)wateren, onder meer zo’n tienduizend (!) leden van de hengelsportvereniging AUHV, kunnen hun stem en mening laten horen in de online enquête. Dat is niet alleen belangrijk om het sportvissen uit te oefenen, maar natuurlijk ook om de fysieke en mentale gezondheid van de stadsbewoners, met name ook de jeugd en de oudere mensen, op peil te houden.

Rustieke stekken in de stad.

 

Natuurbeleving en buitenzijn is belangrijk voor velen, ook in de stad. Vissen past bij uitstek in dat plaatje.

 

Tot 28 maart

Als gezegd vind je in de standaard antwoorden van de enquête de hengelsport als optie helaas niet terug; maar dat kun je rechtzetten door het sportvissen en de hengelsport in die open ruimte bij ‘Anders‘ alsnog zelf in te vullen.

De enquête wordt gehouden van 15 februari tot 28 maart 2021.  Je kunt hierin aangeven hoe je de huidige stadswateren beleeft en welke verbetermogelijkheden je ziet. Klik hier om naar de uitleg en de enquête toe te gaan.

Veel viswater

Het is belangrijk dat je als hengelsporter je stem en visie laat horen. De gemeente Utrecht, die uit tien stadswijken bestaat met veel (vis)water, waaronder Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, kent veel sportvisliefhebbers. De gemeente organiseert in de zomer van 2021, het najaar van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 diverse gesprekken en bijeenkomsten. In het tweede kwartaal 2022 volgt een formele inspraakperiode. De gemeenteraad stelt de visie, naar verwachting, het derde kwartaal 2022 vast.

Wie het Utrechtse sportvissen een warm hart toedraagt, kan de enquête dus meteen invullen en daarmee bijdragen aan een positieve uitkomst voor de hengelaars.

De enige waterrecreanten bij slecht weer?