Zet een crack van een wedstrijdvisser samen met een Beetlezer aan de waterkant en je hebt de ingrediënten voor een bloedstollende viswedstrijd. Aan de oevers van de Rietplas te Houten kruisen Arnout van der Stadt en Thierry van der Marel hun feederhengels als degens en nemen het tegen elkaar op. Laat de strijd beginnen! Een feeder wedstrijd om van te smullen.

In de linkerhoek Arnout van der Stadt: een topwedstrijdvisser die wel raad weet met de feederhengel. Na afloop van wedstrijden is hij een vaste klant op het podium. Een feedervisser van wereldklasse; wereldkampioen met het WK feederteam in 2012 en tijdens diezelfde wedstrijd goed voor individueel zilver. Ook tijdens het afgelopen WK op het kanaal Gent-Terneuzen de beste Nederlander.

In de rechterhoek de uit Vlaardingen afkomstige Beetlezer Thierry van der Marel. Een echte feedervisser die de wateren in Zuid-Holland onveilig maakt; plassen, boezemwateren of stromend water, hij weet de vissen er wel te vangen. Hij vist af en toe lokale wedstrijden, maar vaak genoeg ook ‘recreatief’. Laat de strijd beginnen!

Voor beide vissers is deze 17 hectare grote waterpartij (de VISpas volstaat) een nieuw viswater. Zoals met elk nieuw viswater is het altijd even gissen welke diepte en aanpak het beste werkt. Hoe gaan Arnout en Thierry te werk op zo’n voor hen onbekend water? En vooral: gaat het verschil in aanpak, materiaal en techniek zich ook uiten in de vangst?

Het hoofddoel voor vandaag zijn brasems, dikke brasems. Daarnaast zwemmen hier mooie zeelten en grote blank- en ruisvoorns. Veel en groot gaat zelden samen en ook op dit water geldt dat urenlang beet krijgen en vis vangen een utopie zal zijn, of ze moeten echt los zijn. De vissen die je dan vangt zijn wel vaak groot en bijzonder gaaf!

Voeren

THIERRY  Klokslag negen uur klinkt het beginsignaal. Terwijl Arnout nog bezig is om een method feederhengel in elkaar te zetten, maakt Thierry al wat proefworpen met zijn Spro feederhengel om het diepteverloop te onderzoeken. Bovendien is het water helder en groeien er planten in de oeverzone, maar misschien ook verder uit de kant?

Op die afstand is het ongeveer 4 meter diep, hierna loopt het talud steil omhoog, wat ook begroeid is met waterplanten.

Op dertig meter uit de kant staan er ongeveer 12 tellen water, grofweg 6 meter diep, en is de bodem schoon. Dan sleept Thierry zijn montage dichterbij en komt hij op grofweg 16-18 meter uit de kant vast te zitten in de planten. Op die afstand is het ongeveer 4 meter diep, hierna loopt het talud steil omhoog, wat ook begroeid is met waterplanten. De eerste, grofweg 10 meter zijn maximaal 1 meter diep.

Een smaakje kan soms net het verschil maken.

ARNOUT  Ook Arnout peilt met een feederhengel de diepte en op zijn stek dezelfde situatie als bij Thierry. Hij zoekt naar een vlak stukje bodem en vindt dit een paar meter verwijderd van de onderkant van het steile talud, op ongeveer 22 meter uit de kant. Tijd om wat voer te brengen; kant-en-klaar Sonubaits lokvoer, aangevuld met wat blikmaïs en pellets.

THIERRY  Ook Thierry gebruikt een kant-en-klaar lokvoer, in dit geval van Mondial-F. Maar ook met Verpa, M. V.D. Eynde en Sonubaits heeft hij goede ervaringen. Door het voer heeft hij maïs, casters en verknipte wormen gemengd. Op ongeveer 25 meter afstand landt de gevulde korf op het water, even wachten totdat deze op de bodem ligt en dan met een ferme haal het voer uit de korf slaan. Met circa 10 ladingen voer maakt hij een voerplek.

De uitwaseming van de Vitamo Worm is duidelijk zichtbaar.

ARNOUT  Hetzelfde aantal korven voer brengt Arnout op zijn stek, echter is zijn wijze van voeren net iets anders. Van de 10 ladingen voer laat hij zesmaal de korf tot op de bodem zakken voor het voer uit de korf te slaan, het duurt ongeveer 12 seconden voordat de korf op de bodem belandt.

Diep water? Gebruik dan een plastic korf.

De overige 4 ladingen tikt hij op respectievelijk 8 en 10 seconden, dus boven de bodem, uit de korf. Hierdoor krijg je een fraaie voerwolk boven de visplek. Om het voer goed uit de korf te tikken is een dyneema hoofdlijn essentieel, anders sla je voornamelijk de rek uit de nylon hoofdlijn.

Lijners

THIERRY  Met een worm op de haak geprikt wachten beiden vissers op het eerste teken van leven. Dat laat gelukkig niet zo lang op zich wachten, want een kwartier later hebben beide vissers al tekenen van leven gezien; lichte tikjes op de top doen vermoeden dat brasems de lijn toucheren.

Arnout vloert een bronzen brasembak.

ARNOUT  Na een half uur kromt de top voor het eerst goed rond, een aanbeet! Arnout pakt de hengel, gaat direct staan en houdt de top zo hoog mogelijk om de vis veilig over het talud en de planten te krijgen. De brasem geeft zijn visitekaartje af door met zware bonken de top krom te trekken. Dan plots kolken aan de oppervlakte en in het heldere water zien we het bronzen gevaarte, wat een machtig mooi gezicht! Na wat getouwtrek ligt de vis even later in het landingsnet. Hoewel hier nog veel grotere vissen zwemmen, is deze circa halve meter lange brasem een goed begin.

Thierry probeert een aanbeet uit te lokken.

THIERRY  Na de ‘lijners’ blijft de verwachte aanbeet uit en lijkt de activiteit verdwenen. Het is inmiddels 10 uur, de zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt op. Grote brasem, zonnig warm weer en helder water zijn doorgaans niet de omstandigheden die samengaan. Bewolkt weer en een flinke zuidwester die op de kant beukt, dat zijn de dagen dat Thierry de meeste grote brasems vangt.

ARNOUT  Uit het niets buigt de hengeltop resoluut krom, in tegenstelling tot de vorige aanbeet gaat deze vis volledig voor de wormen. Ditmaal is het een grote brasem, een vis waar we hiervoor zijn neergestreken. Na het onthaken van de vis vult Arnout zijn 30 gram zware plastic korf. Waarom geen gaaskorf? Plastic komt tijdens het binnen draaien een stuk gemakkelijker omhoog. Hierdoor blijft de montage minder snel achter het talud en de planten hangen.

Volharding en vertrouwen zijn van essentiële waarde.

Ook schakelt hij over naar een gevlochten hoofdlijn, nylon zakt toch wat meer en komt in de planten te liggen, wat ook de beetregistratie niet ten goede komt. In deze situatie is Arnout met de drijvende eigenschappen van een gevlochten lijn beter uit. Na deze tweede vis is het ook op de stek van Arnout gedaan met de activiteit.

Bronzen gigant

THIERRY  De 40 grams gaaskorf blijft regelmatig tijdens het binnen halen in de planten hangen, waardoor Thierry het groen van zijn korf moet verwijderen. Iets verderop komt er een mooi ogende stek vrij; de karpervisser die aan het inpakken is ving in de ochtend een mooie zeelt. Een local wijst Thierry erop dat dit echt een mooie stek is. Verkassen of blijven zitten? Thierry laat zich niet van de wijs brengen.

Wat is het toch prachtig drillen in helder water.

Hij heeft nu een stek opgebouwd en als ze gaan azen, dan vangt hij er nog wel een. De trukendoos gaat open en Thierry smeert wat Vitamo worm van Zammataro op zijn worm. Een kwartiertje later komt toch die aanbeet, de aanhouder wint! Gelukkig krijgt hij de mooie brasem probleemloos over het talud: 2-1. De vriendschappelijke battle kan nu nog alle kanten op gaan.

Het resultaat van een secuur gekozen voerstek; wow!

ARNOUT  Hardop denkend neemt Arnout de mogelijke scenario’s door, de activiteit is namelijk compleet weggevallen en niets doen, nee, dat is voor hem geen optie. Hij draait zijn hengel binnen en loopt naar de vrijgekomen stek om wat proefworpen te maken. Even later komt hij terug, het diepteverloop en de onderwatersituatie is vrijwel hetzelfde als op zijn stek, geen reden om te verkassen.

Thierry met een inhaalslag?

Hij besluit iets dichterbij vissen en zoekt de rand van de planten op. Een eenzame brasem ziet wel heil in zijn nieuwe stekje en zuigt de worm naar binnen. Het zijn dan wel niet veel vissen die je hier vangt, maar ook dit is weer een grote bronzen brasem.

Eindbalans

Om half twee in de middag gaat het eindsignaal en maken we de balans op, Arnout – Thierry: 3-1. Bij weinig en grote vis kan het kwartje alle kanten opvallen, een significant vangstverschil is deze einduitslag niet. Een ding staat als een paal boven water; Arnout heeft onder taaie omstandigheden toch nog drie grote brasems weten te vangen. Onder dat soort omstandigheden zijn het vaak details die het verschil maken, zoals secuur peilen, een voerplek en zoeken naar vis.

Een prachtige vislocatie. Dat sowieso!

MATERIAAL THIERRY

FEEDER De 3,90 m Spro feederhengel is voor Thierry de perfecte allround hengel. Op de molenspoel een 12/00 gevlochten hoofdlijn met 25/00 nylon voorslag, die twee keer de hengellengte is. De montage ziet er als volg uit: schuivende 40 grams gaaskorf, gestopt door wartel, hier aan een 60 cm lange onderlijn met een Gamakatsu of Sensas haak in maat 10.

METHOD Daarnaast heeft Thierry nog een hengel (Spro Pellet Feeder) met methodfeeder klaar liggen. Op de molen een nylon hoofdlijn, deze biedt meer rek om grote vis veilig mee te kunnen drillen. Aan de hoofdlijn knoopt hij eerst een leadcore leader van Gardner Tackle. Deze is circa 80 cm lang en zorgt ervoor dat het laatste stuk plat op de bodem ligt.

Op wateren met veel scheepvaart, zoals de Vlaardingse Vaart, gebruikt hij ook een flying backlead op de hoofdlijn.

Daarna komt een 45 grams Preston method feeder korf en een kant-en-klare onderlijn van Guru, de versie met bajonet (soort schroefje waarmee het aas op de hair zet). Op wateren met veel scheepvaart, zoals de Vlaardingse Vaart, gebruikt hij ook een flying backlead op de hoofdlijn. Hierdoor ligt nog meer lijn tegen de bodem en heb je minder last van passerende bootjes.

Als toetje een fantastisch Preston pakket voor Thierry.

MATERIAAL ARNOUT

FEEDER Arnout gebruikt als hengel de Preston Carbonactive Absolute 12 ft Super Feeder. Op de molen een 22/00 Powermax nylon hoofdlijn. De montage ziet er als volgt uit: een schuivende plastic korf van 30 gram, deze wordt gestopt door een Korum braid stopper. Direct achter de stopper een 10 cm lang getwist stukje nylon, met aan het uiteinde een lusje. In het lusje hangt Arnout een 80 cm lange onderlijn van 13/00 nylon welke is voorzien van een maat 10 PR 344 haak.