Nu de dagen korter worden en de temperaturen langzaam wat omlaag gaan zullen niet veel mensen denken dat er nog grote vangsten te boeken zijn. Niks blijkt minder waar want juist in deze periode kun je met een klein beetje voorbereiding en planning een dag beleven om nooit te vergeten. Het plan is om op een groot water met wat diepte middels een voorvoercampagne de vis gedurende de donkere uren te groeperen om ze vervolgens de volgende dag hopelijk te kunnen vangen.

 

Tekst & foto’s: Steyn van Oostwaard

Allereerst zal je op zoek moeten gaan naar een water wat voldoet aan die eisen. Mijn keuze was snel gemaakt; een grote, diepe plas die in verbinding staat met de rivier waarvan we weten dat er vis zwemt. Groot betekent in dit geval 25 hectare met een maximale diepte van meer dan 30 meter. Nu is 30 meter diep ietwat overdreven dus gaan we op zoek naar een stuk waar we tussen de 6 en 8 meter water hebben staan. Om nu te voorkomen dat we op de uiteindelijke visdag niks vangen of 4 uur moeten wachten tot een eerste aanbeet kies ik ervoor om de avond voorafgaand voor te voeren. Dit betekent niet dat we daarmee een vanggarantie creëren, maar de kans wordt wel een heel stuk groter dat we snel vis vangen. Dit voorvoeren hoeft niet mega ingewikkeld te zijn, er zijn een aantal keuzes die je kunt maken en wat puntjes die je even moet weten.

 Richting einde van het jaar trekt veel vis de plassen op die in verbinding staan met de rivier.

DE VOORBEREIDING

Als eerste de vraag: hoe gaan we voorvoeren? Dit kan op verschillende manieren, ik heb uit het karpertijdperk nog een spodhengel in combinatie met een stevige molen voorzien van 15 lb spodbraid. Deze combi stelt mij in staat om met behulp van een zogenaamde Spomb heel makkelijk en nauwkeurig een grote hoeveelheid voer op een betrekkelijk klein oppervlakte te droppen. Heb je deze spullen nu niet in je bezit dan volstaat een heavy feederhengel met een Guru ‘baitup feeder’ en een 4000 of 5000 feedermolen ook prima. De lijn wordt geclipt op 30 meter omdat ik weet dat daar ongeveer 8 meter water zal staan. Een setje distance sticks is hier een must, mocht er iets misgaan kun je altijd weer met zekerheid de juiste afstand terugvinden.

Voorslag of niet?

Stevige dril… 

Vervolgens de vraag: wat gaan we voorvoeren? Ik denk dat ik niet de enige ben met een vriezer thuis waar ik de nodige restanten van voorgaande vissessies in bewaar. Dit is het moment waarop je de vriezer weer wat kunt leegruimen want het maakt in mijn optiek niet echt uit wat er in gaat. Vaak zijn het restanten grondvoer, al dan niet in combinatie met micro pellets. Maar er zijn nog veel meer opties…

Tot hier een deel van het artikel over voorvoeren bij het feedervissen uit de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Vraag ernaar bij je winkelier of zorg dat je een abonnement hebt: klik hier.