JAN WILLEM NIJKAMP – Gelegen in een oer-Hollandse setting van eindeloos vlakke polders, windmolens, ruimte en alleen een brug die de scheiding vormt naar het immense IJsselmeer: het roemruchte Ketelmeer. Een enorme bak water, omringd door een brede rand van massieve dijken en grove basaltblokken. Voor sommigen een gruwel, maar voor velen ook een fantastisch en uitdagend viswater. Samen met Ahmet Goksen nemen we een kijkje op dit grillige viswater.

Ahmet is wedstrijdvisser in hart en nieren, gek op groot water, en al vele jaren fan van het Ketelmeer. Door de jaren heen heeft hij hier prima resultaten geboekt. De grovere feedervisserij is hem op het lijf geschreven.

Jan Willem heeft half juni een afspraak gemaakt met de sympathieke, in Deventer woonachtige Ahmet. Samen rijden ze langs de machtige IJssel richting Zwolle, door naar Kampen en vervolgens de polder in richting het grote water. De waterstand van de IJssel, die uitmondt in het Ketelmeer, is nog steeds hoog; de uiterwaarden zijn zelfs weer ondergelopen. Deze enorme aanvoer van water heeft ook zijn effect op de omstandigheden in het Ketelmeer. Het water is troebel en het waterpeil staat hoger dan normaal in deze tijd van het jaar.

VELE INVLOEDEN

De Ketel, zoals het Ketelmeer ook vaak genoemd wordt, grenst aan het IJsselmeer en wordt aan de oostelijke kant gevoed door de IJssel. Beide wateren hebben dus hun invloed op de visserij. Je weet eigenlijk nooit wat je hier kunt verwachten. In het voorjaar huizen er vaak grote scholen dikke brasems, waarbij exemplaren van 4 of 5 kilo echt geen uitzondering zijn. Met recht fantastische vissen!

Na de paai kunnen deze ook zomaar weer verdwenen zijn en moet je je pijlen richten op andere vissoorten; dat kunnen kleinere brasems zijn, maar ook mooie voorns, windes en kolblei kun je er in grote aantallen aantreffen. Daarnaast hebben ook de invloeden van natuurlijke

Na de paai kunnen deze ook zomaar weer verdwenen zijn en moet je je pijlen richten op andere vissoorten; dat kunnen kleinere brasems zijn, maar ook mooie voorns, windes en kolblei kun je er in grote aantallen aantreffen. Daarnaast hebben ook de invloeden van natuurlijke elementen zoals windrichting en stroming hun invloed. Juist op dit grote water kun je zien hoe vissen en scholen zich verplaatsen, en vooral ook hoe snel dit kan gaan.

Resultaten uit het verleden bieden hier geen garantie voor de toekomst. Naast fantastische dagen kun je hier ook het tegenovergestelde wel eens meemaken. Op die dagen vraag je je af waar de vissen gebleven kunnen zijn als je urenlang geen enkele beet krijgt. Maar laat je niet ontmoedigen, de mooie dagen voeren echt de boventoon.

Onderweg in de auto vertelt Ahmet hoe de visserij de laatste jaren veranderd is. Jaren geleden wist hij hier vele successen te boeken door te kiezen voor het vissen op grote afstanden en gericht op grote vissen. Een stek opbouwen op 80-85 meter uit de kant leverde hem regelmatig in het tweede deel van de wedstrijden de nodige bonusvissen op. Dikke brasems vormden dan de sleutel tot succes.

Maar, vertelt Ahmet, die tactiek levert in recentere tijden niet meer de gewenste resultaten op. Het is zelfs regelmatig zo dat 50 meter al te ver kan zijn. De vissen houden zich vaak dichter onder de kant op en je loopt het risico dat je letterlijk over de vis heen zit te vissen.

 

 

|> Verder Lezen? Het hele artikel kun je lezen in de nieuwe Beet, te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.