Met wat geluk kun je tijdens de Fly Fair ook nog een forel verschalken.

Vliegvissen! Het staat op mijn lijstje maar het komt er niet van. Dit horen we maar al te vaak. Zo vaak, dat het tijd wordt om wat meer inzicht te geven in het vliegvissen. Gewoon, even alles duidelijk op een rijtje. Heb je voor eens en voor altijd genoeg informatie om te besluiten of je het eens wilt proberen. De VNV – de Vereniging Nederlandse Vliegvissers, zorgt ervoor dat je goed van start kunt gaan.

Foto’s Rudy van Duijnhoven

Meerdere vliegvisclubs zijn aanwezig met een stand op de Fly Fair.

Meerdere vliegvisclubs uit het gehele land zijn aanwezig met een stand op de Fly Fair.

Laten we beginnen met een van de belangrijkste feiten: er is geen vis die je niet met de vlieg kunt vangen! Er is bijna geen vis die géén insecten eet. Dát is de basis van het vliegvissen. Daarom vang je overal met de vliegenhengel vis. En de Nederlandse vliegvissers zijn enorm creatief als het gaat om moeilijk te vangen vissen tot aanbijten te verleiden.
Laten we wat verleiden betreft de daad bij het woord voegen en je meenemen naar de waterkant. Allereerst naar onze Nederlandse polder. Daarna staat één van de prachtige, traag stromende rivieren op het programma. Na een verdiende kop koffie vertrekken we naar een stil en uit de wind gelegen stadswatertje. En na een paar uurtjes vissen gaan we even langs huis. Thuisgekomen pakken we een grote tas in. Moeders krijgt een kus (als ze zelf al niet mee wil gaan vliegvissen…) en we vertrekken voor een kort tripje naar het buitenland.

De Ierse Glenda Powell geeft weer vliegwerpdemonstraties op beide dagen.

De Ierse Glenda Powell geeft weer vliegwerpdemonstraties op beide dagen.

De polder
Je hebt er iets mee, of je hebt er niets mee. Wij houden van de Nederlandse polders. En, niet onbelangrijk, de vliegvismogelijkheden zijn er eindeloos. Kleine slootjes die uitkomen op groter water. Een sluisje waar het barst van de baars. Een driesprong waar altijd wel een mooie snoek ligt te wachten. Scholen ruisvoorn in een heldere zijsloot en de grote voorjaarsscholen brasem…

Er worden diverse presentaties gegeven door bekende vliegvissers waar je het nodige van op kunt steken.

Er worden diverse presentaties gegeven door bekende vliegvissers waar je het nodige van op kunt steken.

Rivier
Vanuit de polder nemen we je binnen een half uur mee naar de rivier. Nederland is gezegend met prachtige rivieren. Rivieren die wat vliegvissen betreft een scala aan mogelijkheden bieden. Wat te denken van vliegvissen op roofblei in de Maas of IJssel! Het is een snelle visserij (qua lijn binnenhalen) en de beuk op je vlieg is dan ook eigenlijk geen beuk maar een dreun. Een dreun die je tot in je handvat van je vliegenhengel voelt. Vaak pakt de roofblei je vlieg ook nog eens op het allerlaatste moment: hartverzakkend spannend!
Winde vangen op de IJssel is een jaarlijks vliegvisfenomeen. Maar ook op andere rivieren biedt de winde een geweldige sport. Menige zomeravond staat zo in het geheugen gegrift. Het traag stromende water kleurt oranjerood in de avondzon en komt ineens tot leven. Tientallen kleine zwarte vliegjes worden gulzig van het wateroppervlak genomen. Eenmaal gehaakt ramt de winde zich naar de kop van een krib, om zich in de stroming van de vlieg te ontdoen. Vijf minuten later onthaak je een vijftigplus winde. En dat is pas het begin. Het komende half uur is bijna iedere worp raak. Je kunt er heel moeilijk genoeg van krijgen.

Marc Petitjean presenteert zijn nieuwe boek over het binden van en het vissen met CDC-kunstvliegen tijdens de Fly Fair.

Marc Petitjean presenteert zijn nieuwe boek over het binden van en het vissen met CDC-kunstvliegen tijdens de Fly Fair.

Stadswater: urban fly fishing
Wij vissers kennen het allemaal. Een paar jochies die een enorme snoek vangen. Of een niet te tillen karper. Het is ons waarschijnlijk vroeger ook wel eens overkomen. Maar als volwassen visser laat je zo’n stadswater in eerste instantie links liggen. Bij nader inzien blijkt het een enorm bestand aan vis te bevatten. Goed onderhouden singels, grachten en stadswater die in verbinding staan met groter water kunnen enorme vangsten opleveren.
Het is koud. Eind-november-koud. Je kent dat wel. Net geen vrieskou, maar zo’n natte kou. Met zo’n gemeen oostenwindje eroverheen. Je wilt eigenlijk nog geen handschoenen aan, maar intussen vallen de handen er bijna af. Je vismaat en jij staan te streameren (snoeken met de vliegenhengel). Je vist in een singel die uitloopt in een vierhoekige bak. Binnen tweeënhalf uur haken jullie zeven snoeken. Jullie landen er zes. Prachtig getekende snoeken met een gemiddelde lengte van vijfenzeventig centimeter. Achter jullie lopen ze te joggen. Twee oudere dames laten al keuvelend hun hondjes uit. Draai je je om, dan loop je in twee minuten de Mac binnen. Urban fly fishing: fantastisch!

Vanaf de steigers heb je voldoende ruimte om allerlei worpen en nieuw materiaal uit te proberen.

Vanaf de steigers heb je voldoende ruimte om allerlei worpen en nieuw materiaal uit te proberen.

Buitenland
Vissen in het buitenland staat vaak synoniem voor vissen op stromend water. Geheel onterecht zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Toch is het vreselijk leuk om af en toe ons mooie Nederland te verlaten. Om op zoek te gaan naar kleine slingerende riviertjes en al wadend met je vliegenhengel te vissen op forel, vlagzalm en zalm.
Of wat denk je van vliegvissen op zout water! In het heldere blauwgroene water kun je ze duidelijk zien jagen. Een school van ongeveer honderd vissen. Met een razende vaart schiet de school op één meter diepte en ongeveer tien meter afstand aan mij voorbij. Het is zo’n ongelooflijk schouwspel, dat je vergeet te vissen. Je voelt je of je naar een Planet Earth-aflevering staat te kijken. Staand op de rotsige kant kun je de school perfect volgen. Iedere tien minuten volbrengen ze een cirkel. Het enige wat je hoeft te doen, is goed timen. De vlieg moet een paar seconden voor de langs razende school in het water liggen. Lukt dat, dan word je getrakteerd op een geweldige krachtsexplosie. Bijna oncontroleerbaar op je lichte materiaal. Het betreft hier makreel. En dan niet makreel zoals wij die in Nederland gewend zijn, maar een soort anabole versie daarvan. Ondanks dat je het ziet gebeuren komt de klap onverwacht. Adrenaline en vliegenlijn schieten weg. In een enorme vaart duikt de vis alle kanten op. Nooit geweten dat makreel zo sterk kon zijn. En wat een prachtige vis om te zien.

De EFFA geeft vliegwerples en workshops aan nieuwkomers en gevorderden.

De EFFA geeft vliegwerples en workshops aan nieuwkomers en gevorderden.

Duur?
Het is een veel gehoord tegenargument: vliegvissen is duur. Daar maken we met jouw goedvinden snel korte metten mee. Ik begon met een niet bij name te noemen Duits vliegenhengeltje. Een Engelse lijn en Engelse reel (molen). Ik was toen 129 gulden kwijt. Met deze uitrusting heb ik vijf jaar door Europa gezworven. Ik ving van kopvoorn tot makreel en alles wat ertussen zit. Na een aantal maanden begon ik, zeer eenvoudig, zelf mijn vliegen te maken. Met veertjes van de kinderboerderij en een kleine bankschroef om de haakjes in vast te zetten. Beginnerssetjes heb ik al gezien voor onder de honderd euro en tweedehands hoeft niet verkeerd te zijn.

Vliegbinders uit binnen- en buitenland vertonen tijdens de Fly Fair hun kunsten en technieken.

Vliegbinders uit binnen- en buitenland vertonen tijdens de Fly Fair hun kunsten en technieken.

Moeilijk?
Het grootste misverstand: de moeilijkheidsgraad. Ook daar kan ik heel snel helderheid in verschaffen. Kees Ketting schreef ooit: ‘Iemand die recht van lijf en leden is, kan in één uur een vliegenlijn acht meter recht vooruit werpen’! Ik sluit me daar volmondig bij aan. In één uur leer je een eenvoudige worp! Wil je je vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Daar zijn tegenwoordig workshops voor. De VNV heeft zelfs haar eigen vliegvisschool. Zowel voor beginners als gevorderden. En dan is er ook nog de Fly Fishing Academy die talloze cursussen aanbiedt.

Hopelijk werkt het weer net zo goed mee als tijdens de laatste editie!

Hopelijk werkt het weer net zo goed mee als tijdens de laatste editie!

De VNV en De Fly Fair
Denk je: ik wil van dit vliegvissen ook meer weten? Dan is het geen gek idee om de Fly Fair en de daar aanwezige VNV-stand te bezoeken. Vliegvissers hebben namelijk een keer in de twee jaar een eigen beurs. Ook dit jaar: op 21 en 22 april. Locatie: Visvijvers de Berenkuil in Putten.

De VNV zorgt in samenwerking met de organisatie van de Fly Fair voor een totaalbeleving van het vliegvissen. Iedere twee jaar komen er van over de hele wereld (vlieg)vissers naar deze Fly Fair. Waarom? Simpel: alles wat met vliegvissen te maken heeft is op deze beurs aanwezig. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt aangeboden, uitgelegd, voorgedaan, gebonden, gelezen en in praktijk gebracht.

De VNV geeft viermaal per jaar een werkelijk uniek blad uit. (Als het een blaadje van niks zou zijn, zou ik het ook zeggen). De Nederlandse Vliegvisser is een vliegvisglossy die wereldwijd zijn gelijke niet kent. Daarnaast verschijnt viermaal per jaar De Digitale Vliegvisser. Een voor iedereen gratis magazine dat in beeldverhalen het vliegvissen belicht. Als kers op de taart wordt één keer per jaar een special gepresenteerd in boek- of magazineformaat. Lid van de VNV word je voor het luttele bedrag van € 32,- per jaar!

Ook in de grote tent kun je aanschuiven bij diverse workshops op het gebied van vliegvissen en vliegbinden.

Ook in de grote tent kun je aanschuiven bij diverse workshops op het gebied van vliegvissen en vliegbinden.

Word je lid op de Fly Fair, dan krijg je het entreegeld van de Fly Fair (een tientje) als korting op je lidmaatschap. Je betaalt dan dus geen € 32,- maar € 22,- voor het eerste lidmaatschapsjaar!

Graag tot ziens op de Fly Fair – of ergens aan het water natuurlijk.

Meer weten over de VNV en de Fly Fair? Bekijk het gratis digitale blad op www.dedigitalevliegvisser.nl of surf naar www.vnv.nu en www.flyfair.nl.

De kunst afkijken mag op deze beurs.

De kunst afkijken mag op deze beurs.