REDACTIE – De bultrugzalm is afgelopen zomer gesignaleerd in Nederland. Onderzoeksbureau ATKB heeft na onderzoek vastgesteld dat het inderdaad om de bultrugzalm gaat.  Deze Pacifische zalmsoort is een vreemde in onze wateren, het leefgebied van de bultrugzalm zijn de wateren rondom Rusland en Noord-Amerika. Is dit een eerste teken dat de vis zich hier gaat settelen?

Levenscyclus

De Bultrugzalm dankt zijn naam aan de enorme bult op zijn rug tijdens de paaiperiode. De levenscyclus van de bultrugzalm is twee slechts jaar, in het eerste jaar trekken de jonge bultrugzalmen van de rivier naar zee en keren na twee jaar terug naar de rivier om hier te paaien en te sterven.

Verspreiding

De bultrugzalm is bezig aan een opmars, steeds vaker worden ze gesignaleerd o.a. voor de Ierse en Schotse kust maar ook in Groenland en Canada worden bultrugzalmen gevangen. Noorwegen heeft te maken met een explosieve groei van het bultrugzalm bestand, inmiddels worden er maatregelen genomen om dit tegen te gaan.

De verspreiding van de bultrugzalm in Noorwegen van 2015 tot 2021. Het leefgebeid strekt zich uit en aantallen stijgen explosief. ( Wageningen University & Research)

Uitzetting door Rusland

De bultrugzalm werd al sinds eind jaren vijftig in het noorden van Rusland uitgezet, de laatste uitzetting dateert uit 2001. Vanaf die tijd zijn alle bultrugzalmen voortgekomen uit natuurlijke voorplanting.

Is de bultrug een bedreiging voor de Atlantische zalm?

Uit onderzoek blijkt dat de bultrugzalm geen bedreiging vormt voor de Atlantische zalm, paaiperiodes zijn verschillend, ze trekken minder ver de rivier op, en ook de parasieten die zij meedragen komen overeen met die van de Atlantische zalm.

David da Silva met een Atlantische sportvis

Wegvangen

Ondanks dat de bultrugzalm geen bedreiging vormt hebben verschillende landen in Europa wel maatregelen genomen om de opmars te stoppen. Noorwegen vangt sinds 2017 in alle oneven jaren tonnen aan bultrugzalm weg van de rivieren. Engeland, Schotland en Ierland roepen sportvissers op de gevangen bultrugzalm te rapporteren en op humane wijze om het leven te brengen.

Engeland, Ierland en Schotland vraagt de sportvissers alert te zijn en de vangsten van de pink salmon te melden en de vangst niet terug te zetten…

De bultrugzalm als sportvis

In hoeverre we blij moeten zijn om de bultrugzalm als sportvis te verwelkomen moet nog blijken. Zijn de aantallen al zo groot dat we erop kunnen gaan vissen? De drie gevangen bultrugzalmen dateren van vorig jaar, inmiddels zijn er al meerdere meldingen van bultrugzalmen gemaakt dus…. Als de omstandigheden goed zijn kunnen we hier, net als in Scandinavië, binnenkort gericht op bultrugzalm vissen.

Wij zien de eerste foto’s dan ook graag tegemoet.

| Wil je meer weten over de verspreiding van de bultrugzalm? Check de website van WUR