Bij Sportvisserij Nederland werd achter de schermen hard gewerkt aan een Vissenscanner; een scanner op je telefoon waarmee je alle 74 zoetwatervissoorten van NL kunt determineren aan de hand van een foto. Om het algoritme van de Vissenscanner te kunnen trainen, had Sportvisserij Nederland meer dan 35.000 gecontroleerde foto’s van zoetwatervissen verzameld. De scanner is onderdeel van de Vissengids app, die je vanaf nu kunt downloaden.

De scanner analyseert een foto met vis van je camera of uit de galerij van je smartphone, waarna hij direct automatisch de juiste soort herkent. Bij gebruik van een goede foto klopt de uitkomst in minimaal 95% van de gevallen, zo blijkt uit tests.

Onderdeel van de Vissengids app…

Determineren

Dankzij de knowhow van Naturalis Biodiversity CenterWaarneming.nl en Cosmonio Imaging BV werd de gezamenlijke expertise op het gebied van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie ingezet om tot dit resultaat te komen. De Vissenscanner is niet alleen voor sportvissers, maar ook voor duikers, biologen, ecologen en beroepsvissers een betrouwbaar hulpmiddel voor het determineren van vissen. In een later stadium zal ook een Vissenscanner voor de Nederlandse zoutwatervissoorten uitgebracht worden.

Voortaan geen twijfel meer tussen kopvoorn en andere soorten.

 

Wil je de app downloaden? Klik dan hier voor Apple en hier voor Android toestellen.

Meer weten? Klik hier voor het volledige verhaal.

 

Klik hieronder om een video te bekijken van de Vissenscanner.