In de winter trekt de vis massaal de havens in en de haven van Elburg wordt door velen gezien als het Mekka voor liefhebbers van het wintervissen. Sinds jaar en dag organiseert de lokale vereniging (“HSV de Poepenkolk” ) op elke zaterdag in de maanden november tot en met maart wedstrijden die in no-time vol zitten, dat zegt genoeg. Ook wij van de GHV mochten een keer gaan proeven aan het havenvissen in Elburg. Het bestuur heeft had het namelijk voor elkaar gekregen om een wedstrijdvergunning te bemachtigen voor zondag 29 januari 2017. Helaas kon er niet gevist worden doordat de haven dicht zat. Maar gelukkig konden we er terecht op zondag 12 maart.

 

Afgelopen zondagochtend, in alle vroegte, vertrokken tien deelnemers uit Groenlo richting Elburg voor een vijf uurs wedstrijd in de haven. De overige twee deelnemers gingen  op eigen gelegenheid vanuit Borculo. Na een reis van bijna anderhalf uur kwamen we rond de klok van zeven aan in Elburg. Na een kleine omweg, dankzij de Theo Theo, kwamen we rond 07:00 uur aan in Elburg. Snel stekken uitzetten, om te voorkomen dat “vrije” vissers op de steigers gaan zitten.

 

De plekken werden uitgezet op de steigers, 6 in het “kommetje” van de Jachthaven en 6 op de midden steiger. Tijdens en na het uitzetten hadden de deelnemers tijd om even bij te kletsen en om de tactieken te bespreken. Om 07:20 was iedereen aanwezig en kon er geloot worden. Na het loten meteen naar de stek, grote voordeel was dat we de auto’s achter de stek konden parkeren. Na het opzetten was het zaak om het bodem verloop goed in kaart te brengen. De dieptes variëren nogal. Zo varieert  de diepte aan de jachthaven (vak A) van 0.75 meter tot 1.5 meter en op de midden steiger  (vak B) van 1.5 meter tot 3 meter, De te bevissen afstand lag in beide vakken tussen de 4 meter en 5 meter.

LEES OOK  Ben v d Ark wint wedstrijd 7 in het N-H Kanaal bij neck.

 

Vak A  “het kommetje”

 

De kunst van het havenvissen is om constant kleine beetjes aas, hennep en casters, te brengen. In het begin om de vis te lokken en daarna om de vis op de plek te houden. Er wordt voornamelijk gevist met casters, hier vang je over het algemeen grotere vissen mee, en maden. Aangezien er op een goede dag wel tot 300 vissen gevangen kunnen worden is het zaak om de vis zo snel mogelijk op de kant te hebben. Door te vissen met, voor onze begrippen, dikke lijnen (16/100ste), zware dobbers (tot wel 2 gram om het aas snel naar de bodem te krijgen) en grotere haken (Haak 14 en 16) kun je de vis op de kant tillen en hoef je alleen maar de grove vissen te scheppen. Snelheid, daar draait het om…

 

Rond acht uur werd er geïnventariseerd wie er al klaar waren. Toen bleek dat iedereen klaar met de voorbereidingen, iedereen had er zin in, was het niet veel later initiator Henk Geurkink die het beginsignaal gaf. Eerst een paar ballen voer het water in en vissen maar. Het duurde dan ook niet lang of de eerste visjes kwamen boven water.

 

Lekker in het zonnetje op de midden steiger.

 

Het eerste uur liep voorspoedig, Vak B was iets beter dan vak A, maar de meeste deelnemers hadden zaten al over de kilo. Aan het begin van het tweede uur hadden enkele deelnemers last van de Esox lucius (snoek). Maar nog steeds kwam er in een rap tempo vis boven water.

 

In het tweede uur was vak B nog steeds beter dan vak A, hier werden de grotere vissen gevangen. In vak A waren het voornamelijk kleine voorn, posjes en baarsjes. In Vak B waren de voorns een slag groter en moest ook geregeld het schepnet er aan de pas komen. Uitschieters zijn er natuurlijk altijd. Theo Wayerdink, Bennie Rooks en Frans Oosterholt vielen bijna helemaal stil en de heren moesten de trukendoos open trekken om de vis aan de schubben te komen. In Vak B waren de lagere nummers wel productief alleen bijna allemaal kleinen vis.

LEES OOK 

Het derde uur verliep voor de meeste deelnemers stroef, de vis was moeilijker te vangen en er moest wat geforceerd worden om de vis aan de schubben te komen. De een pakte een  andere topset met een lichtere dobber, de ander koos er voor om dieper of ondieper te gaan vissen. Wat ze wel allemaal deden is constant bijgooien van aas. Maar ook in het derde uur waren er deelnemers die wel lekker door vingen. In vak A vingen Rene Molenveld en Ivo te Kortschot lekker door, in vak B waren dat Henk Geurkink, Vincent te Braake en Henk Bargerman

 

Het vierde uur werd het overal weer iets beter en werden er ook vaker wat grovere vissen gevangen. Vader en zoon Pasman vingen ook vaak een visje maar helaas voor hen helaas geen “baksteen” grote voorn. Wel opvallend dat Ruud Pasman, geen witvisser, toch lekker door kon vangen. De appel valt niet ver van de boom…

 

We waren niet alleen..

 

Het laatste uur was het erg wisselvallig. Nummers 1 en 2 in vak A begonnen weer vis te vangen, waaronder enkele mooi voorns en windes en op ook de hogere nummers in vak B begonnen weer meer te vangen.  Op de andere stekken verdween er ook geregeld een visje in het leefnet waardoor voor veel deelnemers de teller na 5 uur vissen op 100+ kwam. Koploper qua aantallen was toch wel Henk Bargerman, hij wist ruim 200 stuks te vangen, op gepaste afstand gevolgd door Henk Geurkink. 

 

Om half twee was het helaas afgelopen, snel opruimen en wegen. Er kwam veel, heel veel vis boven water. Meerdere deelnemers met veel klein spul maar met name op de hogere nummers op de midden steiger ook veel mooie grote voorns en kleine brasempjes. Om kwart over twee was het wegen klaar en kon de stand opgemaakt worden, vak A 24100 gram en in vak B 42480 gram,  en volgde de prijsuitreiking. In eerste instantie zouden we maar 6 prijzen verdeeld worden maar dankzij een donatie van Hengelsport Hennie Kruidenier zijn het er 8 prijzen geworden, Paul en Monique onwijs bedankt.

LEES OOK  Menno Hoogsteen na twee wedstrijden stevig aan de leiding.

 

Mooi om te zien was dat onze junior, Jur Pasman, zijn mannetje staat tussen de senioren. Hij wist, qua gewicht, toch 3 senioren onder zicht te laten. Helaas voor Jur moest hij wel in zijn vader zijn meerdere herkennen.

 

Uitslag Havenwedstrijd Elburg 2017

Vak A:

1.Ivo te Kortschot6280gr.1pnt.
2.Remko Stöteler5920gr.2pnt.
3.Rene Molenveld5890gr.3pnt.

 

Vak B:

1.Vincent te Braake10460gr.1pnt.
2.Henk Geurkink            9800gr.2pnt.
3.Henk Bargerman8840gr.3pnt.

 

Eindstand Havenwedstrijd Elburg 2017:

 1.Vincent te Braake10460gr.1pnt.
 2.Ivo te Kortschot6280gr.1pnt.
 3.Henk Geurkink9800gr.2pnt.
 4.Remko Stöteler5920gr2pnt
 5.Henk Bargerman8840gr3pnt
 6.Rene Molenveld5890gr3pnt
 7.Rob Beerten5590gr4pnt
 8.Frans Oosterholt2735gr4pnt
 9.Ruud Pasman4960gr5pnt
10.Theo Wayerdink1750gr5pnt
11.Jur Pasman2830gr6pnt
12Bennie Rooks1525gr6pnt

 

We kunnen we zeggen dat het een doorslaand succes is geweest ondanks dat enkele deelnemers er toch meer van verwacht hadden. Dit gaat, als het aan ons ligt, zeker een vervolg krijgen. Hou onze website en onze Facebook pagina in de gaten..