Gezien de hevige regenval in het westen van Duitsland en ook het zuidoosten van Nederland, is er veel wateroverlast momenteel in Limburg. In het Journaal zagen we al beelden van overlast bij Heerlen en ook stijgt op meerdere plaatsen bij beken en rivieren het water. Ook vanuit de Ardennen komt veel water via de Maas nog richting Nederland. Bij Wijlre trad de Geul vanmorgen al buiten zijn oevers en stroomde het water rondom de kantine en de  forel- en witvisvijvers van ‘De springende beekforel’ in die plaats. Inmiddels staat het water bij die vijvers al veel hoger…

Vee zoekt een uitweg naar droger terrein in de buurt van Mechelen (Limburg) – (foto’s Twitter Magnifiek Zuid-Limburg en Onlineweather Stormchasers Facebook)

 

Hoogste punt Roer

Ook in de Roer in Midden-Limburg houdt men de waterstand angstvallig in de gaten. De rivier bereikt momenteel (woensdagavond 14 juli) het hoogste punt ooit. Daardoor dreigen huizen in Vlodrop, Herkenbosch en Melick onder water te lopen. Volg ook hier de Liveblog van omroep L1.

 

Bekijk hieronder het filmpje van de ondergelopen forelvijvers in Wijlre.

 

 

Calamiteitenzender L1

Vanwege de hevige regenval hebben de hulpdiensten in Zuid-Limburg woensdagmiddag opgeschaald naar GRIP 4, wat betekent dat de hulpverlening in deze regio centraal wordt gecoördineerd. De regionale zender L1 is ingeschakeld als calamiteitenzender. Ook zijn militairen ingezet op verzoek van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het is voor de hulpdiensten in Zuid-Limburg onmogelijk om overal tegelijk hulp te bieden, zo geeft men bijvoorbeeld aan in de gemeente Landgraaf: “Daarvoor vindt de overlast op te grote schaal plaats. Ook zijn de gronden inmiddels zo verzadigd dat het wegpompen van water nauwelijks een oplossing meer is”, aldus die gemeente.

Klik op de afbeelding voor de verwachte waterstanden in de grote rivieren.

 

Code rood

Het KNMI heeft vanwege de zware regenval in Zuid-Limburg opgeschaald naar code rood. Droger weer wordt pas in de loop van vrijdag weer verwacht.  Overigens zorgen de regens in Duitsland ook voor overlast en al dat hemelwater zal de komende dagen ook de waterstanden in de Rijn en zijrivieren in Nederland laten stijgen. Klik hier voor de verwachte rivierwaterstanden in Nederland.

 

In de Roer bereikt het water vanavond (14 juli) zijn hoogste punt…