IGFA records kunnen soms tientallen jaren standhouden, terwijl andere records van de IGFA (International Game Fishing Association) bijna jaarlijks worden verbroken. De 13-jarige Lucas Couto uit Angola zal het verder niet uitmaken, maar met een 32,5 kg wegende African Red Snapper die hij onlangs ving, komt hij wel in aanmerking voor een IGFA Men’s Junior Record…

Trollen

Lucas viste Kuanza in Angola, toen hij deze vis ving. Vanaf de boot werd de snapper gehaakt tijdens het trollen (slepen met kunstaas) met een Rapala plug. Na een korte dril kon deze African Red Snapper (Lutjanus agennes) geland worden en op de oever op de foto worden gezet. De claim voor een record is ingediend en wordt door de IGFA beoordeeld.

De snapper van Lucas is momenteel onder beoordeling van de IGFA en zou dus een record kunnen opleveren…

 

Een African Red Snapper van 33 kg uit Angola – foto For Anglers.

 

Oude records

Hoe het kan dat sommige records tientallen jaren niet verbroken worden, stipt grotevissenjager en IGFA-vertegenwoordiger Peter Ouwendijk nog eens aan in zijn Zeehengelsport magazine rubriek Game On:

“Als je het IGFA Yearbook erop naslaat zie je dat de wereldrecords van bijvoorbeeld de zwarte marlijn (770 kg Peru 1953), de blauwe (atlantic) marlijn (636 kg 1992 Brazilië) en de blauwe (pacific) marlijn (624 kg 1982 Kona Hawaii) al tientallen jaren oud zijn. Dit betekent niet dat er geen zware recordmarlijnen meer rondzwemmen in de oceanen. Enerzijds staan deze records al superscherp en zijn ze niet of nauwelijks nog te breken. Een gecertificeerde IGFA schipper zal tegenwoordig niet snel een mega marlijn doden om deze in de haven te kunnen wegen, tenzij de schipper ervan overtuigd is dat het een potentieel wereldrecord betreft. Daarbij komt dat gelukkig steeds meer sportvissers er bewust voor kiezen een gevangen vis van recordformaat graag weer levend en onbeschadigd willen terugzetten. Het is dan dus niet mogelijk om officieel vast te stellen dat het een recordvis betreft.”