Februari en maart zijn uitdagende maanden. Zowel voor roofvissers als voor witvissers. In dit nummer feedervissen op diepe zandwinplassen met JanWillem Nijkamp, vissen met de matchhengel met een vaste dobbermontage, feedertips van Frank van Waelderen, en de Dutch Masterclass die in het teken staat van de voorbereiding op het nieuwe witvisseizoen. Riviersnoekbaars vanaf de kant met Peter De Kock, de laatste snoekmaand met Bertus Rozemeijer en groot rubber voor grote snoekbaars. Verder in dit nummer: karpervissen in de stad, reishengels, vijverwindes en hoe spoel je een reel goed op.

Feederen op rivierplassen

Op diverse plaatsen langs onze grote rivieren liggen plassen. Veel staan in open verbinding met de rivier. Deze plassen zien eruit alsof ze veel vis kunnen herbergen. In veel gevallen is dat ook zo! In dit artikel richten we de pijlen op de diepe plassen, te meer omdat dit doorgaans goede stekken zijn om in de winter te bevissen. JanWillem Nijkamp en Jan Pellen vissen al vele jaren op dit soort wateren en weten van de hoed en de rand.

Reishengels worden steeds beter!

Op zijn vaak avontuurlijke vistrips moet Arnout Terlouw vrijwel altijd alles zelf meenemen, dus ook hengels. Voorheen ging er altijd een hengelkoker mee, maar de laatste jaren steeds vaker ook kortdelige reishengels die in de gewone bagage passen. Dat heeft een hoop voordelen!

 

Matchvissen met vaste montage

Met name in de winter wordt vaak gericht op voorns gevist, meestal in één van de vele jachthavens in ons land. Bijna altijd vist men met de vaste stok. Prima, daar is niks mis mee. Toch zijn er ook momenten dat het vissen met de matchhengel op dit soort wateren bijzonder effectief kan zijn. Jan van Schendel streek neer aan het havenkanaaltje in Dinteloord en laat het gebruik van de zogenaamde vaste montage zien.

 

De stroming als bondgenoot

Hoe ga je om met stroming als je vanaf de kant op snoekbaars vist? Een vraag die Peter de Kock maar wat graag op de Nederlandse rivieren in de praktijk brengt. Het bracht hem in de loop der jaren een schat aan informatie over het ‘wanneer, waar, hoe en waarmee’. Ook niet-alledaagse informatie, zoals de grote invloed van de hoofdlijn op de aaspresentatie, is voor Peter een reden om een boekje open te doen en jullie de juiste weg te wijzen.

Dutch Masterclass

Voor velen van ons staat de start van het nieuwe visseizoen weer voor de deur. Het voorjaar komt eraan en het begint te kriebelen; je wilt maar wat graag weer naar de waterkant! Deze tijd is perfect om de spulletjes weer piekfijn in orde te maken. Niet geheel toevallig geven Jo Adriolo (foto), Ramon Ansing en Jurgen Spierings de nodige tips voor het perfect prepareren van tuigen, elastieken en montages. Doe er je voordeel mee!

 

Grote softbaits voor de snoekbaars

Snoekbaars is de favoriete roofvis van Cedric Goossens. De kracht van de aanbeet en zijn raadselachtige gedrag vind hij fascinerend! Lange tijd beviste hij snoekbaars zoals vele anderen; met softbaits van 7 tot 13 cm, gemonteerd op een jighead en dan het geheel over de bodem binnen jiggen. Ook al werd Cedric op de meeste van zijn sessies beloond met vis, het gemiddelde formaat was niet altijd wat hij had gehoopt. Op een regelmatige basis grotere vis vangen, zonder dat het ‘toevalstreffers’ waren, dat was waar hij naar op zoek was…

Dit en nog veel meer in dit dikke winternummer!