Veel abonnees van Zeehengelsport hoorden vandaag die heerlijke ‘plof’ op de deurmat. Dat geluid kwam van editie 376 die vandaag het levenslicht zag en inmiddels ook in de losse verkoop verkrijgbaar is in winkels die dit goed geregeld hebben. In dit nummer een gevarieerd menu aan artikelen over het nieuwe zoutwaterseizoen dat voor de deur staat…

   

Over winter- en zomervisserij met Luc Mom.

 

Mohammed Benzakour & Jan Hoedeman over beroepsvisserij, politiek en panvissers…

 

Masterclass met Mohammed, Jan, Luc en Jacky

In de rubriek Masterclass ook deze keer weer ervaren en kundige zeevissers. Daan Wintein bezocht de Belgische schipper Jacky Gevaert, terwijl schrijver, zeevisser en NRC-columnist Mohammed Benzakour in gesprek ging met zeevisser en parlementair verslaggever Jan Hoedeman van het AD, die het bijna in zijn uppie voor elkaar kreeg dat de Scheveningse noordpier verboden terrein werd voor staandwantvissers. Verder een interview met Luc Mom, die zijn leven dankzij het zeevissen op de rails kreeg en het geluk weer vond.

Start-up (deel 2)

Het jaar 2020 stond in het teken van de corona en na een periode van beperkingen, ging het ineens los met tienduizenden nieuwe sportvissers – ook nieuwe zeevissers. Martijn Dekkers praatte ons in de editie 375 bij over het getij, en nu neemt hij de hengels, molens en lijnen onder de loep.  Lees ook hoe Martijn pleit voor een aparte categorie hengels naast de bestaande hengels, namelijk dijkhengels!

Loodvrij vissen (deel 3)

In vorige edities deed Michel van Spankeren al een boekje openen over het vissen met loodvrije gewichten, en in editie 376 neemt John Willems het stokje over en gaat loodvrij bodemvissen vanaf de boot. Merkt hij verschil tussen loodgewichten en loodvrije gewichten? In het artikel wordt het uitgetest en spreekt hij zich uit.

Game on & NCRZ

In zijn rubriek over grote vissen gaat globetrotter en IGFA-vertegenwoordiger Peter Ouwendijk dieper in op de tonijnsoorten. Worden er nog records gevangen? En welke tonijnsoorten gedijen goed momenteel? Als lid van het NCRZ team gaan zowel Peter Ouwendijk als Pieter Beelen daarna in over de nieuwe recordlijsten van deze Nederlandse Commissie Record Zeevissen. Er blijken in 2020 aardig wat Nederlandse records gesneuveld te zijn.

Sophie Neitzl: een fanatieke sportvisser

Portret van een gedreven sportvisser die luistert naar de naam Sophie, behalve als ze geconcentreerd op zeebaars vist, want dan is ze totaal gefocust op haar visserij. Zonder gekheid; we hebben hier te maken met een vrouw die zowel in haar werk als tijdens haar hobby de vis centraal heeft staan. John Willems ging met haar vissen.

Pijlstaartrog: it giet aon!

In dit nummer neemt Martijn Dekkers je met fotograaf Bram Bokkers mee naar de Oosterschelde. Dit water huist grote vissen waaronder de pijlstaartrog. Na de vangsten van 2020 staan veel zeevissers te popelen om eens zo’n gestekelde stingray aan de haak te krijgen. Martijn weet er inmiddels de weg en zet jou als lezer op het spoor van deze prachtige vissoort!

Geclipt over de honderdmetergrens

Onze auteur en international Kees Gillissen weet wat het is om bij slechte omstandigheden tóch nog een visje uit de zee te peuteren. Dat kun je forceren met een aantal tips & tricks, maar een belangrijk onderdeel is toch wel om een eind te kunnen ingooien. En dat kan, wanneer je met geclipte onderlijnen vist. Kees praat ons bij over zijn drie geclipte ‘to go’ onderlijnen, die je aan de hand van gedetailleerde tekeningen kunt knopen, onderlijnen met respectievelijk 1, 2 en 3 haaklijnen.

 

Dit is slechts een greep uit de artikelen en rubrieken van de Zeehengelsport. Doe je voordeel ermee in de aanloop naar een mooi nieuw seizoen met warmere temperaturen en langer licht in de avond. En je weet het: wil je deze artikelen niet missen, dan zorg je dat je als zeevisser de Zeehengelsport als eerste in huis hebt door een voordelig abonnement te nemen: klik hier.