Deze week valt hij in de bus bij de abonnees; de nieuwe Zeehengelsport 379. De timing is goed want er komt mooi weer aan en we zitten in de nazomer die momenteel naast de zomersoorten als zeebaars en tong ook al de nodige wijtingen en scharretjes oplevert. Met de artikelen  in het nieuwe nummer krijg je hopelijk  inspiratie om naar zee te trekken! Hieronder enkele highlights.

 

The Switch

Fanatieke sportvissers vind je overal, maar Sietze Hendriks kun je gerust in de eredivisie plaatsen. Hij doorliep zijn ‘viscarriere’ langs de rivieren met het vissen op soorten als baars en snoekbaars, maar na een verhuizing naar Amsterdam ontdekte hij opnieuw de magie van het zeevissen en met name de zeebaars. Met veel passie, kennis en doorzettingsvermogen doorloopt hij deze leerschool met vallen en opstaan en doet daar verslag van.

Masterclass

Deze keer in de Masterclass Stephen Jansen en Arnout Terlouw. Stephen woonde, werkte en viste in Nederland en verhuisde naar Mexico, waar hij op vakantie ooit de fantastische visserij ontdekte. Nu drijft hij een hengelsportbedrijf in Cabo san Lucas. Arnout is geen onbekende. Hij duikt voor ons wat dieper in de heilbotvisserij. We mogen weer naar Noorwegen en ook Arnout zit daar op dit moment. Hoe kun je gerichter op heilbot vissen en wat kun je in de voorbereiding thuis al zelf doen? Voor de liefhebbers van deze reuzenplatvis.

Korren met de kinderen

Ook dit gaat de zeehengelsport aan. Het enthousiasme van het zeevissen doorgeven aan de volgende generaties en de belangstelling wekken voor alles wat in zee leeft en aan het strand te vinden is. Cornelis en Caroline Melissant wonen op Goeree-Overflakkee en nemen hun twee kinderen geregeld mee naar het strand en met de kor, een klein sleepnetje, vangen ze krabben, garnalen, inktvisjes en kleine botjes, tongetjes en zelfs tarbotjes.

Groot aas, grote vis?

In veel gevallen gaat het op: wanneer je groot aas aan de haak doet, kun je vaak ook grote vis vangen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, maar het loont beslist de moeite om dit in praktijk te brengen. De Engelse zeevisser Guntars Zukovskis laat ons zien hoe hij groot aas prepareert en op de haak doet voor diverse grote vissoorten als gladde haai, conger, kabeljauw en zeebaars.

De lange lijn

Wie kent het niet: vissen op makreel, horsmakreel en geep in de bovenste waterlagen, met verenpaternosters, pilkertjes of werpdobbers met zagertjes of reepjes vis? Voor de wedstrijdvisser liggen de zaken vaak anders, omdat zij voor deze gewilde vissoorten beperkt zijn in hun aanbieding. Wedstrijdvisser Heidi Vogelesang-Leewis heeft voor deze soorten een lange onderlijn klaarliggen met lange zijlijnen die door foam zwevend of drijvend worden aangeboden. De uitdaging: alle drie de haken vol vis krijgen!

De Barracudas – vrouwen met een missie

De dames van de Barracudas timmeren aan de weg. Je hoeft ze niks uit te leggen over kunstaas, onderlijntjes, kieuwgrepen of haakmaten, want daar zijn ze al jaren bedreven in. Onder leiding van Bo van Roeden verspreiden ze hun positieve boodschap via de hengelsport en de ‘female touch’. John Willems liep een dagje strandvissen mee tussen drie gedreven dames en tekende hun interessante ideeën op.

Dit is natuurlijk niet alles wat je in deze Zeehengelsport kunt lezen, met vaste rubrieken als Hank Ahoy, Panvisser, Game On en Zeevissen Start-up. Vraag ernaar bij je kantoorboekhandel of zorg voor een abonnement: klik hier. Veel leesplezier en vang ze nog even deze nazomer!