Op zaterdag 12 september werd langs de oevers van de Lage Vaart tussen Almere en Lelystad het Jeugdkampioenschap Dobbervissen van Nederland georganiseerd. Net als in het internationale vissen zijn er tegenwoordig drie verschillende leeftijdscategorieën bij de jeugdkampioenschappen, de U15, de U20 en de U25 categorie.

Twee dames als vakwinnaar bij de U20: Kirina Raterink (foto) en Mandy Swart.

(foto’s Sportvisserij Nederland en Facebook)

 

Voor alle duidelijkheid, dit houdt in dat de deelnemers op 31 december van het jaar voor het kampioenschap nog niet de maximale leeftijd mogen hebben bereikt in hun leeftijdsgroep. Op deze dag spreek je dus eigenlijk over drie verschillende wedstrijden ‘binnen’ dit kampioenschap.

De jonge Lars Buth was een van de vakwinnaars bij de U15.

 

Bonus

De vangsten waren best redelijk te noemen. Heel veel (erg) kleine vis, vooral voorn en baars met hier en daar zoals dat heet wat ‘maatvisjes’ ertussen. Een vis van zo’n 100 gram was eigenlijk al een echte bonus.

Ook worden er op dit water altijd enkele hele grote brasems gevangen, vissen die vrijwel altijd ruim twee kilo wegen of zelfs meer. Het is dan ook duidelijk dat het vangen van een of meer van die vissen een geweldige kans bieden om zo’n wedstrijd te beslissen. Zo bleek ook weer zaterdag.

Vasco Besseling won zijn vak bij de U25; een dag later zou hij nog een keer excelleren bij de Clubteams…

 

Dames

Al met al dus een visserij die zowel technisch als tactisch meer dan interessant was te noemen en dat gold voor alle leeftijdsgroepen. Mooi om dan te zien dat er best veel talent te zien is bij wat toch onze vissers voor de toekomst mag worden genoemd.

Wat ook opvallend was, de eerste twee plaatsen in de uitslag van de U20 categorie waren met Kirina Raterink en Mandy Swart allebei voor dames. Het misschien wel beste bewijs dat wedstrijdvissen tegenwoordig absoluut niet meer alleen een ‘mannensport’ is!

De uitslagen:

U15: (vakwinnaars)

  1. Lars Buth 4015 gram
  2. Ties Dekkers 3385 gram
  3. Luc Berends 2885 gram

U20 (vakwinnaars)

  1. Kirina Raterink 7160 gram
  2. Mandy Swart 4135 gram
  3. Bas van Schie 4020 gram

U25 (vakwinnaars)

  1. Vasco Besseling 6665 gram
  2. Roy Vaanholt 4420 gram
  3. Roy Brinks 2520 gram