Niet ver van Nijmegen, in Gendt, bevinden zich de visvijvers van Het Broek. Jan van Schendel reisde af naar deze commercial en bouwde zijn viskist op tijdens een zomerdag met wisselvallige weersomstandigheden. Een eyeopener voor onze bondscoach, deze vijvers. En ook nu weer een verrassing voor Jan dat het commerciële karpervissen zo’n potentie heeft. Hoog tijd om de hengel uit te gooien in de witvisplas!

 

Een bewolkte dag in Gendt…

 

Karpervijver

Vis- en recreatieplassen Het Broek – zoals de naam luidt – kent twee grote vijvers. Voor de karpervissers is er een speciale vijver waar je de bivvy kunt neerzetten. Dit is geen karpervijver voor de witvissers! Er zwemmen exemplaren tot 55 pond en er zijn 4 tot 6 visplekken. Ook is er genoeg comfort en sanitair voorhanden. Reserveringen voor deze vijver lopen via The Carp Specialist – zie www.thecarpspecialist.nl

 Bovenaan de karpervijver, onder de witvisplas.

Witvisplas

Gauw naar de witvisvijver! Ook voor de witvissers is er een mooie vijver en ook zij profiteren van de bijbehorende faciliteiten. In deze vijver zit natuurlijk karper. Hier komt ook de beginnende karpervisser met vaste hengel aan zijn trekken dankzij het ruime aanbod van karpers tot circa 7 kg. Sinds 2017 worden er op de visplassen de Nederlandse Kampioenschappen DCL (Dutch Carp Lakes) gehouden. Op de witvisplas kan zeven dagen per week gevist worden.

Ook de DCL competitie komt op Het Broek.

Ruime steigers.

 

Faciliteiten

Kantine en witvisplas zijn open van 8 tot 18 uur. In de kantine kun je terecht voor een warm en koud gerecht en een drankje. Reserveren is niet per se noodzakelijk maar wel gewenst om zeker te zijn van een plek, zoals in het weekend. Hengels zijn ook te huur. Gebruiksklare vijfmeterhengels kun je huren voor € 2,50 per dag. Voor de beginnende karpervisser met vaste hengel is de witvisplas zeer geschikt vanwege de aanwezigheid van gras- en spiegelkarpers.

Met beheerder Stephan Degens aan de koffie.

 

Ander vertier

Voor groepen zoals bedrijven, overheden of vriendengroepen is de witvisplas de gehele week geopend. Voor reserveringen kun je hierover bellen met +31 6 21 14 33 30. De kantine is natuurlijk beschikbaar voor een hapje en een drankje. Voor de niet-vissers en ander vertier is er tevens een Jeu de Boule baan, boogschieten, fietsenverhuur en Solex-verhuur. Er kan in overleg een dagprogramma worden samengesteld.

Mooie natuur, ook in het water.

 

Karpercompetities

Terug naar ons bezoek. Ik raak steeds meer verbaasd over de prachtige visvijvers die ik tegenkom de laatste tijd. Op de meeste plekken was ik nog niet eerder geweest. Dat lijkt misschien vreemd maar zo lang beoefen ik dit soort visserij nog niet en ik heb bijvoorbeeld nog nooit meegedaan aan een van de karpercompetities die in ons land worden georganiseerd. Veel plaatsen zijn trouwens ook nog relatief nieuw.

Jigger of dibber?

 

Bij Nijmegen

Ik ben misschien wel altijd een beetje te bang geweest dat er niet genoeg visplekken waren in ons land voor de liefhebbers van het commerciële karpervissen. Allereerst blijken er toch wel wat meer plekken beschikbaar te zijn dan ik had ingeschat en daarbij komen er ook nog eens best veel nieuwe plekken bij. Het is ook maar goed dat ik het aantal beschikbare visplekken te voorzichtig heb ingeschat want er komen ook steeds meer geïnteresseerde vissers bij. En dat is ook best logisch. Je vangt bijna altijd veel vis en je vist vaak in de mooiste omstandigheden die je kan bedenken.

Nou, mijn visdag op de visvijver Het Broek was daarop niet bepaald een uitzondering kan ik zeggen. Gendt biedt een prachtig complex, en lekker centraal en dicht bij Nijmegen.

 

Allereerst is de ligging perfect. Je zit hier heerlijk rustig in een landelijke omgeving en toch ook vlak in de buurt van verschillende snelwegen wat natuurlijk goed is voor de bereikbaarheid. Het complex bestaat zoals gezegd uit twee vijvers waarvan er een is gereserveerd voor de karpervissers. Er zijn daar zes visstekken waarvan er blijkbaar gedurende zowat het gehele jaar vier zijn verhuurd. Er schijnen daar enkele hele grote vissen rond te zwemmen en dan zie je meteen hoe ‘gewild’ zo’n water dan wordt voor de karperspecialisten. Ik begrijp dat zelfs Duitse en Engelse vissers dit complex bezoeken.

 

Mooie stekken

De andere vijver is dus de vijver voor de liefhebbers van het moderne commerciële karpervissen. Voor ik iets schrijf over het vissen wil ik nog iets meer kwijt over het complex zelf. Dat ziet er namelijk fantastisch en tot in de puntjes verzorgd uit. Alle visplekken zijn gemakkelijk te bereiken. Je hebt, daar waar nodig, verschillende steigers maar veel van de plekken liggen ook gewoon langs de oever en zijn net zo comfortabel. Er is een prima parkeerplaats en ook is er een prachtige kantine waar iets te drinken en te eten te bestellen is en natuurlijk ook met toiletten en zelfs doucheruimte. Toch fijn voor de karpervissers die daar soms dagenlang verblijven.

Even wat aasaanbiedingen uitproberen.

 

Historie

Ik hoor als ik een plek bezoek altijd graag iets meer over de historie ervan en het blijkt dat Het Broek in deze staat inmiddels ruim zes jaar bestaat. Ik zeg bewust ‘in deze staat’ want er is nogal wat werk gedaan om alles in deze staat te krijgen. Ik begreep dat er vroeger een ware wildernis was en ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat het bloed, zweet en tranen heeft gekost om alles in deze staat te krijgen. Nou, men heeft perfect werk geleverd; dat zal iedere bezoeker beamen. Zowel beheerder Stephan Degens als Wim Joosten (een van de eigenaren) zijn met hart en ziel betrokken, dat merkte ik meteen.

 

Het water

Het is natuurlijk goed dat alles prima verzorgd is qua faciliteiten maar uiteindelijk is het de bezoekers natuurlijk ook vooral te doen om het water zelf. Ook op dat gebied kan ik me absoluut niet voorstellen dat er ook maar iemand teleurgesteld kan zijn. Deze vijver is op sommige plekken vrij diep en het eerste wat mij opviel was de prachtige zilvergrijze kleur van het water. Zelf viste ik op een plek waar het zo’n 2,5 meter diep was en er zijn blijkbaar andere plekken waar dat tot zo’n 4 meter kan oplopen. Met een beetje fantasie kun je zeggen dat de vijver driehoekig is. Er liggen genoeg visplekken maar die liggen wel vrij kort bij elkaar. Ook omdat je hoeken hebt, lijkt me dat er voor wedstrijden maximaal ruimte is voor zo’n vijfentwintig plekken.

Gladde springers, die jonge karpers…

 

Sterke F1’s

Ondanks dat het weer nu niet bepaald meewerkte werd het een schitterende visdag. Wat een prachtige F1’s zwemmen hier. Ik had dat al vooraf gehoord en ik moet zeggen dat ik niet werd teleurgesteld. Die F1’s zijn geweldige sportvissen.  Ik denk dat ik toch wel een gemiddeld gewicht van 1500 gram heb kunnen vangen over de gehele dag. Een vis van minder dan 1 kilo heb ik niet gezien, de grootste F1’s waren absoluut ruim 2 kilo. Ook is er genoeg karper in aantallen aanwezig en dan zowel schubkarpers als spiegels. Daar zitten vissen bij tot wel 8 kilo en volop vissen van 2 tot 4 kilo. Vandaag was wat dat betreft wel een bijzondere dag. De karpers voelden absoluut het bijzonder matige weer en aasden zeker niet op hun best.

 

Aanpak

Ik besloot om de dag te beginnen op een voorzichtige manier. Ik voerde niets aan en begon simpelweg met vanaf de eerste inzet wat 4 mm pellets via een cupje op de hengel te voeren en heel accuraat daarop te vissen met maden of een 6 mm softpellet. Binnen 10 minuten lag de eerste karper in mijn net en in het eerste uur ving ik zo 6 karpers. Hoe vaker ik had ingeworpen (en dus ook had bijgecupt) hoe moeizamer de visserij eigenlijk werd. Er kwam steeds meer vis op de stek, en ook kreeg ik steeds meer lijnzwemmers en steeds meer ‘gepikkelde’ vissen die ik zowat allemaal verspeelde.

Het enige dat ik had aangevoerd bij het begin was op een korte afstand een cup vol met pellets en maden. Ik had die plek daarna volledig met rust gelaten en toen ik daarop ging vissen kreeg ik vrijwel meteen al zo’n beetje hetzelfde probleem. Volop vis op de stek maar weinig azende vissen. Wel ving ik daar een paar vissen maar ik kreeg het zeker niet optimaal op de rit. Als ik niks voerde, ging de vis  weg, als ik voorzichtig en regelmatig voerde, waren de lijnzwemmers niet van de lucht.

John en Stephan helpen mee.

 

Bovenop!

Absoluut de beste vismanier bleek vandaag het ‘bovenop’ vissen. Ik heb dit gedaan zowel met een dibber op een vaste diepte als ook met een jigger. Wat me bijzonder op viel was het grote verschil in resultaat. Zeker, ik ving met het dibbertje enkele vissen, maar blijkbaar wilden de vissen toch een zakkend aas onderscheppen want wanneer ik een jigger gebruikte ving ik gewoon veel meer vis. Zo heb ik ook al dagen meegemaakt wanneer het precies andersom was. Wat zou ik toch graag eens onder water kunnen kijken af en toe!

 

Jigger

Met de jigger ving ik nog een tijdje echt goed en al met al vang je dan gewoon een prachtig netje vis bij elkaar. Meestal vis ik hoog in het water met het aas in een bandje, bijna altijd een harde pellet. Vandaag echter viste ik vooral met 4 of 5 maden op een Kaizen haak nr 14. De vissen haakten zich vrijwel allemaal zelf. Het blijft trouwens toch wel apart, dat gevoel wanneer zo’n vis het aas pakt en je helemaal niks hoeft te doen behalve de vis richting schepnet dirigeren.

Dat netje raakte weer gauw vol hoor…

 

Avond

Nadat John Huussen en ik alle foto’s hadden gemaakt, besloot ik om toch nog een uurtje door te vissen. Het was inmiddels al avond en dat blijkt telkens weer de beste tijd van de dag. Tja, als je dan alleen aan zo’n vijver vist zie je pas echt wat er allemaal mogelijk is. Ik viste dus nog een uur en ving zo maar 25 kilo vis. Dat is natuurlijk best veel maar daarvoor hoefde ik me absoluut nauwelijks in te spannen. Het belangrijkste was dat er constant aas werd bijgevoerd met een katapultje, in dit geval losse maden. Het is zo simpel wanneer je aas bijschiet en de hengel wordt alweer zowat uit je handen getrokken wanneer weer een vis zichzelf heeft gehaakt. Het meeste werk is nog om de vissen te landen want die zijn echt oersterk hier. Ze lijken me ook allemaal kerngezond.

Ik kan iedereen, zowel recreatievisser als wedstrijdvisser een bezoek aan Het Broek dus absoluut aanraden. Ik weet dat hier regelmatig wedstrijden worden georganiseerd en het gaat niet lang duren of ik sta een keer op de deelnemerslijst, dat is zeker!

 

Informatie en gegevens

Vis- en Recreatieplassen Het Broek, Zandvoortsestraat 21, 6691 EH Gendt. Beheerder Stephan Degen. Boekingen en reserveringen voor witvissen: tel.  06 21 14 33 30. Geopend: dagelijks van 8 tot 18 uur. Dagtarief is 14 euro. Voor regelmatige bezoekers zijn vispassen beschikbaar. Website: www.hetbroek.eu