Jong en bloedfanatiek met vissen, dat is Tico Wezenberg. Hij was op de redactie geen onbekende, want we wisten dat deze 13-jarige visser het Nederlandse record kleine modderkruiper en marmergrondel op zijn naam heeft staan. Begin juli schreef hij met de vangst van een 61 cm lange winde geschiedenis, door het officiële BNRZ record op zijn naam te zetten. Wie is deze jonge visser en wat drijft hem? We gingen een middag met hem op pad.

Tico met zijn recordwinde…

Tekst & foto’s: Mark Pijnappels

Afgelopen juli ontving de redactie van Tico een mail: “Het is gelukt, ik heb zojuist het Nederlands record winde met 2 cm verschil verbroken! Daarmee gaat het record eindelijk over de 60 cm heen!” Nu gaan bij ons alle alarmbellen rinkelen als het winde aanmeldingen betreft, want dit kalenderjaar zijn er al bijna 20 ‘windes’ afgekeurd. Dit bleken allen winde-roofblei kruisingen te zijn, na controle door visexperts bij Sportvisserij Nederland. Echter, deze keer zag het er wel heel goed uit en na bestudering werd er groen licht gegeven om Tico het record toe te kennen.

Heerlijk, zo’n doosje kunstaas waar ‘alles’ in zit…

Een paar maanden later sta ik bij het ouderlijk huis van Tico, gelegen tussen de boomgaarden van de Betuwe. De visspullen staan al klaar in de tuin, het is nog even wachten totdat Tico terug is van school. Zodra hij thuis is, snel even wat drinken en op pad!

“Ik ben op 6-jarige leeftijd begonnen met vissen. Veel heb ik van mijn oom geleerd, die ook een visser is. Momenteel zit ik het eerste jaar van mijn middelbare school, dus kan ik nog ‘maar’ drie tot vier keer per week gaan vissen. Voorheen, op de basisschool was ik nagenoeg dagelijks aan het water te vinden”, aldus Tico.

DE RECORDSTEK

De eerste stek betreft een kleine sloot niet ver van zijn huis. Tot mijn grote verbazing vertelt Tico dat dit de plek is waar hij tevens zijn 61 cm lange recordwinde heeft gevangen. Huh? De sloot is hooguit zes meter breed en het diepe deel is hooguit enkele tientallen meters lang. Ingeklemd tussen twee stuwtjes staat het water ook niet in rechtstreekse verbinding met de Lek of de Linge, wateren waar je eerder zo’n monstervis verwacht.

Een snoek van 105 centimeter is de grootse vis die Tico heeft gevangen, maar dit unieke winderecord is voor hem wel zijn gaafste vangst. Ondertussen vist hij zorgvuldig de sloot af met een good old spinner in maatje 4…

Tot hier een deel uit het artikel dat in de Beet Magazine staat die nu in de winkels ligt. Als je een abonnement neemt, heb je de Beet voortaan als eerste in huis. Klik hier voor een aanbieding.