Afgelopen week vond de vierde editie van de Dutch Caribbean Shark Week plaats in Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Nederland. Tijdens tientallen drukbezochte activiteiten werd benadrukt hoe belangrijk haaien zijn voor onze oceanen en op welke manier ze worden bedreigd door de mens.

Jörgen Raymann maakt met kinderen het haaiensymbool tijdens een bezoek aan Arikok National Park Aruba.

Jörgen Raymann maakt met kinderen het haaiensymbool tijdens een bezoek aan Arikok National Park Aruba.

DCNA-ambassadeur Jörgen Raymann bezocht Aruba, Saba en Curaçao waar hij sprak met bestuurders, politici, ondernemers, vissers, duikers en scholen om te benadrukken dat mensen absoluut niet bang hoeven te zijn voor deze unieke dieren, maar dat ze juist heel waardevol voor ons zijn. Haaien houden de visstand gezond door vooral de zieke en zwakke vissen op te eten en zijn daarom belangrijk voor vissers. Duiktoeristen willen graag haaien zien en komen het liefst naar eilanden waar haaien zijn. Zo dragen deze fascinerende dieren bij aan inkomsten voor de eilanden.

Met douane, politie en kustwacht is gesproken over het tegengaan van illegale visserij. De wetgeving om de bedreigde haaiensoorten te beschermen wordt steeds beter, maar zonder zichtbare handhaving heeft een wet geen zin.
Jörgen Raymann maakte de boodschap op Saba heel duidelijk: “Haaienbescherming is belangrijk voor het behoud van alle oceanen in de wereld en daarmee belangrijk voor ons allemaal!”

In Nederland waren er veel activiteiten gericht op doelgroepen die haaien een warm hart toedragen. Zo waren er activiteiten in de Ocean van de Koninklijke Burgers’ Zoo, het Oceanium van Diergaarde Blijdorp en Ecomare, werd er een shark conservation speciality voor duikers gegeven.

Zeehondencentrum Pieterburen richtte een speciale haaieneducatiezaal in en in de voordelta van de Oosterschelde gingen vissers de zee op om gevlekte gladde haaien te vangen en meten.

Zeehondencentrum Pieterburen richtte een speciale haaieneducatiezaal in en in de voordelta van de Oosterschelde gingen sportvissers de zee op om gevlekte gladde haaien te vangen en meten.

Online duikmagazine Duikeninbeeld hield tijdens de week een verkiezing van Nederland’s favoriete Haai of Rog, waarvan de uitkomsten snel bekend zullen zijn. De week werd afgesloten met een haaiendag bij De Ceuvel in Amsterdam, met een workshop haaien tekenen, een speurtocht en een afstandbestuurbare haaienvinnenrace.

Jörgen Raymann en DCNA secretaris Ron van der Veer met de kustwacht van Curacao.

Jörgen Raymann en DCNA secretaris Ron van der Veer met de kustwacht van Curacao.

Kinderen op Saba maken het haaiengebaar.

Kinderen op Saba maken het haaiengebaar.

Lezing in Nederland.

Lezing in Nederland.

Haaien en roggen behoren tot de Elasmobranchen, een subklasse van de Kraakbeenvissen. Elasmobranchen helpen om onze mariene ecosystemen gezond en productief te houden. Haaien en roggen leveren als grote roofvissen een onmisbare bijdrage aan de instandhouding van het natuurlijk evenwicht van de riffen, hun biodiversiteit en hun duurzame functie. Uit al het beschikbare bewijsmateriaal blijkt dat het aantal haaien in de Cariben fors is afgenomen, een ontwikkeling die de grote achteruitgang van haaienpopulaties wereldwijd weerspiegelt. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) schat dat momenteel een kwart van de haaien en roggen met uitsterving wordt bedreigd, hoofdzakelijk als gevolg van overbevissing en het verdwijnen van leefgebieden.

De Save Our Sharks campagne richt zich op bescherming van haaien rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius, Sint Maarten en Nederland. Tijdens de driejarige campagne wordt gewerkt aan betere wetgeving en handhaving voor bescherming op de eilanden, het vergroten van de kennis over haaien met wetenschappelijk onderzoek en aan het vergroten van de kennis over haaien bij de bevolking op de eilanden en in Nederland.

De Save Our Sharks campagne staat onder leiding van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), een samenwerking van natuurorganisaties, opgericht ten behoeve van een betere samenwerking en uitwisseling tussen de zes eilanden die een band hebben met Nederland: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. De DCNA viert in 2016 haar tienjarig bestaan. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de DCNA. Meer informatie: www.dcnanature.org.

De Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) heeft als hoofddoel wetenschappelijk onderzoek naar- en kennis over haaien en roggen uit te voeren, te faciliteren en te stimuleren om op deze manier de kennisbasis nodig voor (inter)nationaal beleid, beheer en behoud van kraakbeenvissen te voeden. De focus van de vereniging ligt op de soorten in Nederlandse wateren en de wateren van Nederlandse Overzeese landen en gemeenten.

Save Our Sharks heeft als bijzonder project van de Nederlandse Postcode Loterij een bijdrage ontvangen tijdens het Goed Geld Gala in februari 2015. Ga voor meer informatie over Save Our Sharks naar www.saveoursharks.nl of volg ze op www.facebook.com/SaveOurSharksNL of www.twitter.com/SaveOurSharksNL.

Foto’s Save Our Sharks.