AAS & RIGS

Heb jij vertrouwen in je rigs en aas, of vis je geregeld met nieuwe rigs en of de nieuwste boilies? Vertrouwen is een wonderlijk iets! De ene mens heeft er veel van en de andere weer heel weinig. Het is puur, het geeft zelfvertrouwen, maar vooral een goede basis van waaruit je opereert. Immers bij het vissen zien we vrijwel nooit wat een karper precies doet en is het vaak gissen wat er nu werkelijk gebeurt onder water. In dit artikel gaan we eens dieper in op hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in je visserij. Uiteraard zul je daardoor ook een veel betere visser worden!

Tekst & foto’s: Ernesto Kamminga

Soms kun je, je stinkende best doen en toch lukt het niet. Zeker wanneer je telkens nieuwe wateren bevist, dan zul je hoe dan ook lesgeld moeten betalen. Het maakt niet uit hoe goed je kunt vissen, of hoeveel ervaring je hebt, er is altijd een zekere leerweg naar het succes. En eerlijk gezegd is dat wat mij als visser het meeste aanspreekt. Namelijk erachter komen wat nu de sleutel tot succes is. Het gekke is dat wanneer het ‘vanggeheim’ zich meer en meer ontrafelt, ik vaak op zoek ga naar een nieuw avontuur…
Uiteraard zul je (zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt) geregeld een karper moeten vangen. Want alleen het vangen van vis zal je vertrouwen sterken. Zeker in aanvang is het goed om niet te moeilijke wateren te bevissen maar je te focussen op een water dat een goed bestand herbergt. En mocht je eens wat nieuws willen proberen dan is het tevens verstandig om naar een bekend water te gaan. Immers dan weet je al een beetje wat je mag verwachten en kun je alles in een beter perspectief plaatsen.
Maar goed, ik kan misschien makkelijk praten en ik snap dat een stukje zekerheid extra vertrouwen geeft. Dit vertrouwen is natuurlijk de basis van hele karpervissen. Daarnaast is het zo dat wanneer je met vertrouwen vist je ruimte creëert om jezelf door te ontwikkelen. En dat is natuurlijk helemaal mooi, want wie wil er nu niet een betere karpervisser worden?

 

De hamvraag is; hoe krijg je meer vertrouwen?

De hamvraag is; hoe krijg je meer vertrouwen?

 

DE BASIS MOET IN ORDE ZIJN!

Ik vergelijk het met een puzzel die je aan het leggen bent. Allereerst liggen alle stukjes door elkaar en zie je niet wat het moet worden. Maar ergens maak je een begin en vaak is dat door een hoekstuk te pakken. Vanuit deze ene hoekstukje probeer je welke stukjes uiteindelijk in elkaar passen, uiteraard heb je nog de afbeelding op de doos zodat je weet waar je naar toe moet werken. En wanneer je al een deel van de puzzel in elkaar hebt liggen wordt het een stuk eenvoudiger om het resterende deel in elkaar te krijgen! En zo is het ook met het vissen op karper.
Stel jezelf de vraag; hoever heb jij de karper puzzel al in elkaar? Of ben je nog bezig om het ene hoekstukje te vinden? De basis van alles is, is dat je vertrouwen krijgt in hetgeen waar jezelf invloed op hebt! Het aas en de rigs die je gebruikt zijn daar twee belangrijke onderdelen van. Echter door het enorme aanbod is het zeker voor de beginnende karpervisser heel lastig om een goede keuze te maken. Ik kan misschien wel zeggen dat mijn boilies heel goed zijn en zich over vele jaren hebben bewezen en je zult me vast geloven. Maar het echte vertrouwen krijg je pas wanneer je er zelf karpers mee vangt!

 

En dat vertrouwen kan niemand je geven, dat moet je zelf aan de waterkant gaan opbouwen.

Dat vertrouwen kan niemand je geven, dat moet je zelf aan de waterkant gaan opbouwen.

 

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 146, dat in de laatste week van september verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.