De dame die NZK heet… een lelijk wijf dat té mooi is…

En toen was het opeens alweer 2023! Wat vliegt de tijd toch razendsnel voorbij. Voor mijn gevoel was het gisteren nog 1999 en stond ik aan de oevers van een koud nat, verwonderend te kijken naar woeste baren en mezelf af te vragen: “WTF, doe ik hier? Dit is onmogelijk!”

Door Rolf Bouman

Nu bijna een kwart eeuw later sta ik er weer en word een beetje droevig van mijn eigen gedachten: “WTF, doe ik hier? Veels te makkelijk!” Het leven schrijdt voort, je bouwt ervaring op, kent hoogte- maar vooral ook dieptepunten in je visserijtjes. Maar hoofdzakelijk bouw je ervaring op en dat is allemaal leuk en aardig, want met die ervaring komt ook een soort van ‘vlakheid’, waar je toen blij van werd is nu misschien wel gewoontjes. Ik wil weer een verhoogde hartslag, geen gezucht bij een run zo van: “Nou, kom dan maar in mijn netje vis”, ik wil dat gevoel van pure euforie weer terug! Kan dat? JA! Dat kan! Ik neem je mee in mijn plannen voor dit jaar, misschien kan ik je inspireren.

…een deftige schub voor mij!

…een deftige schub voor mij!

Ik gooi maar meteen de knuppel in het hoenderhok, we zijn er nu immers toch en onder vrienden. Het Noordzeekanaal! Ik word helemaal krankjorum van deze kale, rechte bak. Al tig jaar probeer ik het te doorgronden, maar het lukt mij gewoon niet! Ik snap het niet, begrijp er niks van en dat frustreert. Ieder jaar doe ik er een poging (of 10) en steevast word ik met mijn neus op de kille feiten gedrukt: “Broeder, ik ben te moeilijk voor jou, ga weg! Ga lekker hengelen op een trutput vol puttrutvissen maar laat mij met rust!” Aldus het NZK. Ik haat het Noordzeekanaal met heel mijn hart en daarom houd ik zoveel van haar! En zij van mij, alhoewel ze dat nog niet heeft willen bekennen. Ooit als ik groot, oud en wijs ben, dan zal ik haar slachten en zal ze gillen als een mager speenvarken en zal mijn slip gillen onder het geweld van een onbekende meterschub. Dan vrienden, echt pas dan zet ik mijn hele karperuitrusting op Marktplaats en ga ik golfen, eerder niet. Tot die tijd, wat ga ik doen in 2023?

BIZARRE MOMENTEN

Ieder jaar maak ik net als jij plannen. Dikke plannen, vette plannen, onmogelijke plannen. Een karper heb ik al eens eerder gevangen, dat is het probleem niet, ik wil ‘potjandosie’ weer die rush voelen die ik ooit mocht ervaren toen een 10 kilo vis nog een gigant was en Frankrijk aan de andere kant van de wereld lag. ‘Bosjes, struiken, bramen’, flora waar ik opgewonden van raak, vooral als ze ongeschonden zijn. En dan natuurlijk met een toffe sloot voor de deur. En ieder jaar sleep ik mezelf en mijn hele meuk naar die plekken en probeer ik de euforie van weleer te herbeleven. En soms lukt dat! In 2022 heb ik een paar bizarre momenten mee mogen maken; een PR op de boezem, een koi die ooit de hoofdrol speelde in ‘Woord van Zwijgen’ van Herwin Kwint en Raymond Hakkert en natuurlijk die kleine, doch brute schub die ik wist weg te tikken op het NZK terwijl mijn buurmannen, links en rechts, wijtingen stonden te vangen. Het kan dus toch nog, maar het bereiken van een hogere hartslag en dat kinderlijke gevoel van overwinning en onoverwinnelijkheid wordt steeds lastiger. Dus wat nu? Tot zover de inleiding.

De ‘lege-batterij’-vis, die had ik niet willen missen!

De ‘lege-batterij’-vis, die had ik niet willen missen!

 

De rest van het artikel lees je in Karperwereld 148 die op 10 januari verschenen is. Voor een abonnement op Karperwereld ga je naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.