Over ‘wonderbollen’, ingrediënten, voertactieken, particles en meer

Over onderwerp karperaas kun je dit hele blad waarschijnlijk wel vullen! In deze Masterclass-editie vragen we aan aasgoeroes Ernesto ‘Allround’ Kamminga, Theo ‘Den Chef’ Pustjens en David ‘Notenkraker’ Keller daarom het kookschort van het lijf! Met welke boiliemix of particles kun je de concurrent bijvoorbeeld echt voor zijn? En ga jij nog steeds je zelfgedraaide boilies wegstampen na het lezen van dit artikel? Vragen te over!

THEO PUSTJENS

Titus, een droomschub, ving ik na een paar dagen voorvoeren met vismeelboilies.

Titus, een droomschub, ving ik na een paar dagen voorvoeren met vismeelboilies.

Sinds wanneer vis jij met boilies en kun je ons even mee terug nemen naar deze periode?

Rond 1983 of 1984 kwam er een video uit van het Engelse aasmerk Richworth. Meteen ging er een nieuwe (aas)wereld open. Ze strooide ook met nuttige vistips. De jaren daarvoor viste ik voornamelijk met deegballen op basis van biggenmeel of trouvit-korrels. De basis voor de eerste boilies was dan ook in die experimentele periode hetzelfde; biggenmeel.

Er moesten natuurlijk aanvullingen gedaan worden om wat meer eiwitten te verkrijgen, ook omdat daar in die Richworth-video (en andere bronnen) over werd gesproken. Er werd onder andere haringmeel, tarwegluten en lactalbumine toegevoegd. Verse eieren werden gebruikt om de balletjes tijdens de kookfase harder te krijgen. Indien gewenst kon men eventueel eialbumine toevoegen om het geheel nog vaster en harder te maken.

Het was een en al experimenteren wat de klok sloeg. En dat er kilo’s deeg werden weg gekieperd omdat het van geen kant draaide is een understatement. Als flavour gebruikte men in de Ritchworth-video vooral strawberry. De mannen vingen er aardig wat vis mee dus die moest het dan maar worden. En wat een vissen hebben we gevangen in die beginperiode, het kon gewoon niet op. Als ik er nu nog op terugdenk hoe klakkeloos we alles overnamen in die tijd! Nu bekijk ik het wel even anders, maar het werkte toen wel!

Het begin van het boilietijdperk, samen met Jos Moors. N.B.: Onthaakmatten bestonden nog niet!

Het begin van het boilietijdperk, samen met Jos Moors. N.B.: Onthaakmatten bestonden nog niet!

Jan Junge kwam al vroeg in die periode met een lijst producten (in Beet Magazine dacht ik) die gebruikt konden worden in samenstellingen. Hij had er de pro’s en contra’s duidelijk in verwerkt en ik mag zeggen dat ik die lijst altijd als maatstaf gebruikt heb. Het rollen van de boilies zelf was in die beginperiode een crime. De balletjes werden in de handpalm gedraaid en met veel oefenen kreeg ik er vier per keer gerold. Wát een bezigheid was dit, om een paar kilo boilies te draaien waren we uren in de weer! Koken deden we in een frietketel, het mandje om de boilies eruit te vissen zat daar namelijk al in. Wanneer ik er op terugkijk is het nu dan toch echt een stuk gemakkelijker allemaal! In de loop der tijd zijn er natuurlijk zat firma’s gekomen om het één en ander te vergemakkelijken qua draaien of kopen van boilies, toch ben ik wel blij het begin ervan meegemaakt te hebben!

Kweekvis voor de toekomst, ook dan zullen ze nog steeds gevangen worden met boilies.

Kweekvis voor de toekomst, ook dan zullen ze nog steeds gevangen worden met boilies.

Waarom werken boilies anno 2023 nog steeds zo goed?

Boilies zijn momenteel niet meer weg te denken. Uiteindelijk zijn boilies ook gemakkelijk te gebruiken natuurlijk, ze zijn over het algemeen minder witvisgevoelig in verhouding tot vele andere aassoorten. Men kan mijn inziens met boilies gemakkelijker verschillende technieken en systemen uitproberen. Er is ook geen enkel ander aas waarin je met zoveel ingrediënten kunt experimenteren als boilies. Je kunt er bij wijze van spreken een eigen tintje aan geven. Doordat ze dan ook zo massaal gebruikt worden, gaan de vissen het uiteindelijk ook als een natuurlijke voedselbron zien. In veel boilies zitten dan ook de nodige ingrediënten om de vissen in hun dagelijkse behoeften te voorzien.

De rest van het artikel kun je lezen in Karperwereld 151 die rond 29 juni zal verschijnen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper, neem dan een abonnement op Karperwereld! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.