In deze ‘De diepte in met’ gaan we naar het hoge noorden, Friesland in. Hier treffen we de geboren en getogen Fries Iwan Schuurman. Deze nuchtere en sympathieke 24-jarige ‘vismachine’ uit Leeuwarden heeft ondanks zijn leeftijd al menig (grote) karper op zijn palmares staan. Meneer vist dan ook al vanaf dat hij net kan lopen, en dat is niet zo gek met een bekende sportvis-vader als Herman Schuurman. Het vertoeven aan de waterkant met een hengel in de hand is er dan ook logischerwijs en met de paplepel ingegoten.

Tekst: redactie, foto’s: Iwan Schuurman & Raymond Hakkert

Iwan met zijn eerste karper, de toon was kennelijk gezet, wie vangt als broekie dit nou als EERSTE?

Iwan met zijn eerste karper, de toon was kennelijk gezet, wie vangt als broekie dit nou als EERSTE?

Noordooster

Voor ik de navigatie richting het noorden instel, krijg ik een aantal enthousiaste appjes van Iwan, dat ze dus al wat hadden gevangen. Duizenden hectares open water daar en gewoon instant vangen. Respect! En wat een plaat van een (SKP) spiegel trok ie er weer ‘ff’ uit. Dat belooft wat! En toch slaat de twijfel over het verloop van deze sessie qua vangsten bij me toe. Want ondanks Iwan’s zelfvertrouwen weet ik na al die karperjaren dat dat knagende gevoel bij mij vaak wel ergens klopt. De weersverwachting is namelijk echt waar-de-loos te noemen. Het is eind mei en nóg moet het een en ander op gang komen! De (nacht)temperatuur is wederom enorm aan het kelderen. Overdag zon met een graad of 16, in combinatie met een harde noordooster (ik krijg daar altijd een onrustig gevoel van, hij wappert al weken zo), en ’s nachts krap 3 graden Celsius en dat op een mega grote en vrij ondiepe veenplas… Ik moet ’t dus nog zien deze sessie.

Uren varen

In een fraaie rustieke haven (in dat Friesland is bijna alles netjes onderhouden valt mij op) pikt Iwan mij op. We varen via een oud veenkanaal richting een enorme slok water. Het uitgestrekte gebied maakt direct indruk en ademt één en al rust uit. Na 20 minuten varen zijn we hooguit vijf boten tegengekomen, en dat op Hemelvaartsdag! Onbegrijpelijk. Op een water als Vinkeveen, tussen Amsterdam en Utrecht in, is het geheid zigzaggen tussen de bootjes door met dit zonnige weer. “Eindje varen niet?”, roep ik boven het geluid van de Honda uit. Iwan antwoord droogjes, “Mwah, naar huis is wat verder hoor”. Wat blijkt; Iwan legt bijna alle afstanden in deze provincie af met zijn vijf meter lange aluminium platbodem en dat is eigenlijk ook heel logisch. Elk dorp of stad staat hier met elkaar in (open) verbinding via sloten, vaarten en plassen. Hij vaart dus dik een uur in planée vanaf Leeuwarden naar deze stek. En dat meerdere keren per week soms! Voeren doet hij dan ook amper of alleen in een meerdaagse sessie. Hij vist dus meestal instant… INSTANT! Op duizenden hectare water.

Iwan appt mij dat ze al wat gevangen hebben, dat belooft wat!

Iwan appt mij dat ze al wat gevangen hebben, dat belooft wat!

Plastic libelle

Ik moet er niet aan denken instant op zo’n lap water. In mijn grootwatertijd op het IJsselmeer ving ik dan echt geen mallemoer. Maar, zijn wapen is de drone, een wapen wat we in die tijd jammer genoeg niet tot onze beschikking hadden. En dan nog, je moet er wel echt mee kunnen ‘schakelen’ zo’n ding. Die drone is voor hem onmisbaar geworden, hij is ermee verweven en wanneer ik hem er mee zie vliegen, zo vernuftig, dan begrijp je dat zo’n ‘plastic libelle’ veel vis kan spotten en zodoende opleveren.

De rest van het artikel kun je lezen in Karperwereld 151 die eind juni is verschenen. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen bij het vissen op karper, neem dan een abonnement op Karperwereld! Ga hiervoor naar https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.