Zoals ieder weekend kunnen mijn vismaat, Leon Haenen en ik de nacht voorafgaand aan het vissen slecht slapen. Vast wel iets wat iedere visser herkent. Omdat wij buren zijn, wordt er afgesproken in de schuur waar de boot staat. Wij zijn van die vissers die graag al op het water zijn voordat de menigte komt. Zo gezegd zo gedaan.

 Door Edwin Warnier

De boot glijdt van de trailer af en wacht totdat hij in plané kan gaan. Vandaag gaan we ons focussen op het dropshotten met doodaas. Natuurlijk hebben we ander materiaal mee aan boord indien het niets wordt met dropshotten. Soms te veel omdat we slecht kunnen kiezen. Tegen het eind van de morgen, nadat we al menige vis gevangen hadden en we tevreden waren, besloten we een nieuwe plek op te zoeken. Zo geven we onze andere visstekken wat rust om later terug te keren.

Let’s go!

Hengeltop krom

Aangekomen op de nieuwe stek gooi ik mijn aas in het water en niet veel later is er een ferme tik op de hengel. Een beste vis denk ik. Nogmaals een tik en direct wordt er lijn genomen. Ik sla aan en voel dat het geen baars of snoekbaars is.  Het begin van de dril kan beginnen denk ik dan. Leon doet zijn voorspelling en zegt; kerel dit is een meerval.  Langzaam kan ik de vis binnenhalen totdat er geen beweging meer in komt. Nondeju denk ik, nu heeft hij zich vast gezwommen. Maar niet is minder waar. Mijn hengeltop gaat helemaal krom en mijn slip begint te gieren. Meters lijn worden genomen.

Gehavend en geraspt komt de kleine meerval aan boord… 

Dropshothengel

Snel starten we de motor, we moeten er achter aan gaan. Tientallen meters lijn zijn al genomen. We komen dichterbij. Ik moet voorzichtig drillen want ik vis met een Fox rage dropshothengel van 7-20 gram met 10/00 gevlochten lijn. Niet echt meervalspul! Na enkele minuten zien we een gedaante opduiken. Een meerval ter grootte van een salontafel. We worden gek aan boord. Rust, rust is nu geboden. En dan bedenkt de meerval zich en neemt weer een sprint naar het diepe. Zo blijven we enkele minuten jojo-en.

Helaas niet de gehoopte ‘salontafel’, maar wel een meerval gevangen…

Verspeeld?

De druk valt van de lijn. Wat is dit nu? Alles verspeeld? Nee, er blijkt toch nog actie te zijn aan de andere kant van de lijn. Echter wel veel minder. Na een minuut kan ik een meerval landen tussen de 55 en 60 cm. Goed gehaakt ook nog. Bij het onthaken zien we dat de goede vis over zijn gehele lengte geraspt is door blijkbaar een grote broer of zus.  Helaas hebben we deze ‘salontafel’ niet kunnen bergen, wat ook moeilijk geweest zou zijn zonder gehaakt te zijn. We hebben in ieder geval een top uurtje gehad met dit spektakel. Dit kan dus ook gebeuren: dat je er een kleine meerval aankrijgt die vervolgens door een grote meerval wordt gegrepen…

Onder de indruk van dit alles hebben we de laatste uurtjes nog genoten op het water en zijn tevreden van het water gegaan. Iets wat we niet meer snel zullen vergeten!

Groeten uit het zuiden!

Edwin Warnier

De kleine meerval heeft een hachelijk avontuur beleefd – en óverleefd!