Wanneer je de ‘dunne lijn’ die ons vissers verbindt met de vis, serieus neemt, dan loont het de moeite om je in knopen te verdiepen. De sterkte van de ene knoop is zeker niet gelijk aan de andere. Voor de liefhebbers van een mooie en sterke knoop, wijzen we op een fraaie dubbele verbinding die bekend staat als de ‘Offshore swivel knot’.

 

Andy Steer, de Nederlandse Engelsman die als illustrator een enorme knopenverzameling online heeft staan.

 

Offshore swivel knot

Deze Offshore swivel knot is niet heel erg ingewikkeld. Van Andy Steer – mister Angling Knots – ontvingen we een schets die bij onderstaand filmpje van deze knoop de ‘bouwtekening’ duidelijk maakt. Hij is bedoeld voor dikkere monolijnen, maar als je het aantal wikkelingen erop afstemt, kun je er ook dunnere lijnen mee verbinden. Er wordt niet vermeld dat er ook gevlochten lijn gebruikt kan worden, al doet het filmpje anders vermoeden, dus houd het voorlopig maar bij mono en eventueel fluorocarbon om eens te oefenen!

Een prachtige knoop om eens uit te proberen!

 

Amazon

De tekening van de Offshore swivel knot is terug te vinden in Andy’s ‘Complete Book of Fishing Knots’ en in de ‘Sea Fishing Knots – from the reel to the hook’   op Amazon.

Klik hieronder om een filmpje te bekijken van deze knoop.