Herfst, winter, lente en zomer. Ieder seizoen is de familie Melissant aan de Noordzee te vinden. Om uit te waaien op het strand, verstoppertje te spelen in de duinen of heerlijk te genieten van een zomerse dag. Maar altijd met oog voor wat de zee geeft en wat erin leeft. Caroline en Cornelis zijn allebei werkzaam in de visserij en vinden het belangrijk dat hun kinderen Carsten en Walter op die manier met de zee en de natuur opgroeien.

Cornelis leegt de kor terwijl Walter en Carsten nieuwsgierig toekijken. Ook een manier om garnalen te vangen als aas voor het strandvissen…

Tekst Caroline Melissant. Foto’s Caroline Melissant, redactie en Gjalt Sparrius

Goeree-Overflakkee

De familie Melissant woont in Goedereede op het eiland Goeree-Overflakkee, met dus de zee bijna als achtertuin. En met 27 kilometer strand om de hoek altijd wel iets nieuws te ontdekken. Cornelis en Caroline zijn in hun jeugd opgegroeid aan het water en werken beide in de visserijsector. Ze vinden het belangrijk dat Walter (8) en Carsten (5) buiten opgroeien om meer waardering te krijgen over de natuurlijke voedselketen. Ze gaan dus geregeld naar het strand om uit te waaien en nemen dan ook de kor mee! Met dit sleepnetje vinden ze altijd wel iets bijzonders. Vaak ‘korren’ ze aan het strand van Ouddorp of aan het strand van de Brouwersdam. En ze vangen niet alleen bot!

Zelfs een zeekatje (inktvisje) waagt zich bij het strand…

Korren: wat is dat eigenlijk en hoe werkt het?

Cornelis: “Het is eigenlijk een klein sleepnetje, dat je achter je aantrekt door het water. Ik loop tot ongeveer mijn middel de zee in en trek de kor achter me aan door het water. Het schraapt licht over de bodem waardoor er kleine visjes en zeediertjes in het net komen.”

Wanneer en waar korren jullie?

Cornelis: “In de zomer. Het water is dan ook warmer. Dat is enerzijds aangenamer voor mezelf als ik de zee in ga. Maar anderzijds leven er dan ook meer zeediertjes dichter onder de kust. Dat betekent dat er meer kans is om deze met het netje te vangen. Met laag water, dus met eb, vang je beter. Je kunt overal aan de kust korren. Wij doen dit altijd aan de Brouwersdam.”

Gaat de kor altijd mee naar het strand?

Caroline: “De kor ligt de hele zomer achter in de kofferbak. Altijd. In de winter ligt de kofferbak vol met gevonden schelpen, schilden van inktvissen en meer vondsten. Het is voor ons altijd strandweer. Ook in de herfst na een flinke storm of in de winter. De zee trekt. En het is nooit hetzelfde want we kiezen altijd weer een andere strandopgang. Ieder weekend gaan we wel even kijken. Uitwaaien. De jongens spelen dan graag verstoppertje in de duinen of springen over de lage golven in de branding. En iedere aangespoelde kwal, krab, schelp, eikapsels van de wulk of zelfs een keer een tong wordt bestudeerd. Of moet mee naar huis. Zoals de rugschilden van de zeekat. Walter nam ze onlangs mee naar school voor zijn spreekbeurt over inktvissen. En ook een echte pijlinktvis waar zijn klasgenoten wel van onder de indruk waren. Niet gevonden op het strand hoor, maar wel uit eigen vangst van de kotter.”

 Altijd zit er wel iets bijzonders in het net, zoals een heremietkreeftje in een schelp,  een zeekatje, botjes, tongetjes of zelfs tarbotjes.

Hoe kom je aan een kor?

Cornelis: “Deze is al oud hoor. Mijn vader heeft deze kor gemaakt. Het netje is al diverse keren vermaakt. Vorig jaar is het tuig vernieuwd. Veel vissers hadden en hebben nog steeds een sleepnetje voor op het strand. Toen ik klein was trok mijn vader het sleepnetje door de zee en keek ik net als onze jongens nu vol verwachting vanaf het strand wanneer hij terug zou komen.”

p.s. een garnalennetje zoals op de hoofdfoto is natuurlijk ook bruikbaar. Deze kun je in de meeste badplaatsen bij strandwinkels vinden (red.)

============================

Ook korren aan het strand?

Zelf (nog) geen eigen kor? Langs de hele Nederlandse kust worden er door educatieve instellingen groepsexcursies aangeboden. Vraag het eens bij IVN Nederland, de plaatselijke VVV aan de kust of Google op ‘korren aan het strand’. Hieronder een paar tips en adressen.

Ouddorp – www.houtenkaap.nl

Met een gids van Natuurmonumenten de Noordzee in!

Noordwijk – www.denatuurnatuurlijk.nl

Ga mee korren met Gjalt! Voor scholen, bedrijven, kinderfeestjes en familie-uitjes.

Van de Maasvlakte tot Schouwen-Duiveland – www.hesterloeff.nl

Niet alleen in de zee, maar ook op het strand zijn er bijzondere vondsten te vinden. Hester helpt je waar en hoe!

Maasvlakte – www.futureland.nl

Onder leiding van ervaren fossielenspeurder en FutureLand voorlichter Walter Langendoen kun je mee op fossielenexpeditie op het Maasvlaktestrand.

Tot zover een deel van een artikel uit Zeehengelsport magazine 379 die nu in de winkel ligt. Wil je voortaan niks missen van deze zoutwaterartikelen over zeevissen, zorg dan dat je een abonnement neemt: klik hier.