ARNOUT TERLOUW – Tijdens een reportage op wintervoorn met Klaas Mozes in het pittoreske dorpje Aldeboarn in Friesland (zie BEET april 2021), vertelde Klaas mij enthousiast over de voorjaarsvisserij op het Lauwersmeer en de kreken die daarmee in verbinding staan. “Daar moeten we een keer samen een reportage maken. Prachtige, grote brasems én veel!” Dat klonk als muziek in de oren en afgelopen mei stapte ik ‘s ochtends in alle vroegte in de auto om naar het Hoge Noorden af te reizen.

Voorafgaand aan de visdag is het nog even spannend. Zitten de brasems er nog, zijn ze nog niet afgepaaid met het mooie weer van afgelopen week? De weersvoorspelling ziet er goed uit met wat bewolking, weinig wind en in de middag opklaringen bij een temperatuur van zo’n 15 tot 18 graden.

De wind zit al tijden in de noordhoek, maar dat mag de pret niet drukken. De dag voor de reportage krijgen we positief nieuws; een vriend van Klaas heeft op de beoogde plek gevist en goed gevangen. Alle lichten staan op groen!

Prachtige Visplek

VISSEN VOOR VERBINDING

Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. Een initiatief van een brede coalitie van beheerders, overheden en natuurbeschermingsorganisaties.

De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren, zoals de paling, winde en stekelbaars. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie. Vissen voor Verbinding wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Waddenfonds. Meer informatie over het project is te vinden op: www.vissenvoorverbinding.nl

LIJNZWEMMERS

Na een lange rit rijd ik om 07:00 uur het parkeerplaatsje (Kwelderweg te Kollum, net ten oosten van Jachthaven Lunegat) op en wandel over het fietspad richting de stek, waar Klaas al een uurtje zit te vissen. Klaas is niet de enige, een andere visser is al op een van de hier aangelegde stekken aan het vissen. Klaas zit even verderop, net voor de bocht van de kreek die uiteindelijk op het Lauwersmeer uitmondt en heeft al de nodige mooie brasems gevangen, zo krijg ik bij aankomst te horen. Terwijl ik de camera pak en een bak koffie inschenk, zie ik Klaas alweer met een kromme hengel ‘staan’ en even later dirigeert hij een mooie brasem van zo’n twee kg het net in. Niet moeders mooiste en het lijkt erop dat deze al aan het paaispel heeft deelgenomen.

Klaas heeft er zin in… en de brasems ook!

Dat er veel vis op de stek zit wordt meteen duidelijk na de inworp. De top staat niet stil, constant lijnzwemmers en de kunst is niet te vroeg aan te slaan. ‘Op je handen zitten’ is het devies en wachten dat de top gedecideerd krom loopt. Met een kop koffie in de hand zie ik ook meerdere brasems rollen op de stek, maar ook verder naar het midden. Wat een vis zit hier nu! Veel vis trekt elk jaar de kreken en kanalen in aan de zuid(west)kant van het Lauwersmeer om te paaien en daardoor heeft er zich nu hier extra veel vis verzameld.

Ver vissen is volgens Klaas hier niet nodig. Hij vist op net iets meer dan 20 meter, net achter de kleirand waar de bodem afloopt naar zo’n 2,5 tot 3 meter waar de vaargeul begint.

FILMPJE

 

 

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – “Ebro Monsters’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET juni/juli. Vanaf 14 juni los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.