Vissers zijn meestal leergierig en willen beter worden. Vis vangen is natuurlijk leuk, maar dat lukt niet altijd. Goede vissers weten vaak wel vis te vangen, ondanks de wisselende omstandigheden, maar hoe word je nu een betere visser? Pieter Beelen geeft in dit artikel een aantal praktische tips om jouw visserij naar een hoger plan te tillen.

De basis leer je vaak onder begeleiding van ervaren vissers. 

 

Tekst & foto’s Pieter Beelen

Uit een enquête onder sportvissers is gebleken dat het merendeel van de sportvissers graag anderen helpt. Dat is iets moois in onze hobby en daar kun jij ook gebruik van maken. Een goede vismaat is goud waard, maar het loont zeker om ook eens met iemand anders te vissen. Zo kun je uiteraard veel leren van ervaren vissers, ook als die je compleet ‘naar huis vissen’. Mocht zich zo’n situatie voordoen, blijf dan alert en probeer er achter te komen wat het verschil maakt. Ga je vooral niet ergeren en zitten mokken, maar leer hiervan. Dit zijn de meest leerzame dagen als je ervoor open staat. Je kunt veel leren van vismaten die goed vangen.

 Even kijken wat mijn vismaat uitspookt, want wie vangt heeft gelijk!

 

Leerpunt

Als je erachter bent wat het verschil maakte, ga dan eens alleen terug naar de betreffende stek en pas alles wat je geleerd hebt uit de vorige sessie toe. Je zal merken dat wanneer je nu plots meer vangt dan voorheen – en er wat van opsteekt –het die ene ‘naar huis geviste’ sessie meer dan waard was. Visdagen waar je het meest van leert zijn zeker niet altijd de beste visdagen, maar als je zo’n minder leuk moment accepteert als leerpunt, dan hoef je er niet van te balen.

 

Disciplines

Als je verschillende disciplines beoefent, dan kun je technieken en kennis meenemen van de ene visserij naar de andere. Zo kan witviservaring handig zijn tijdens het karpervissen en andersom. Een nieuwe discipline zal je steeds opnieuw uitdagen en flexibel houden in je denkwijze binnen de verschillende visserijen.

Dit is een deel uit het artikel in de BEET die sinds 24 april  in de winkel ligt. Wil je dit gehele artikel lezen? Neem dan een abonnement of koop dit nummer nu los in de winkel. Klik hier voor een aantrekkelijk abonnement.