Waarschijnlijk heb je als fanatiek sportvisser het bericht al wel gehoord, er zit een loodverbod aan te komen! Nu hing dat verbod natuurlijk al wel langer in de lucht, maar nu wordt het ineens echt. En natuurlijk, lood is een giftige stof. Aan de andere kant zijn er nog maar weinig écht goede alternatieven. Wat moeten sportvissers nu? Moeten we ons zorgen maken, of valt het allemaal wel mee?

Leon Haenen Haentje de voorste

Een regelrecht doemscenario, of valt het allemaal wel mee?

Vervuiling

Volgens Nu.nl komt er jaarlijks zo’n 54.000 kilo lood in ons zoete water terecht, en nog een slordige 470.000 kilo in het zoute water. Dat maakt gezamenlijk 524.000 kilo! Nu wordt er vaak gedaan alsof dat directe vervuiling is, dat is natuurlijk niet zo. Lood is geen siroop wat in water oplost. Wat wel vast staat is dat die loodjes niet in het water thuishoren!

Loodverbod

Het vorige kabinet wilde graag een algeheel loodverbod, dat is er toen niet van gekomen. Nu laten wij sportvissers onszelf van onze goede kant zien. Vanuit Sportvisserij Nederland komt het initiatief om loodgebruik toch serieus te gaan verminderen. Vanaf het jaar 2027 wil men een algeheel loodverbod instellen. Dat duurt dus nog wel eventjes.

Maatregelen

Toch zal je voor dat jaartal al wel wat gaan merken van deze wens van Sportvisserij Nederland. Zo is de wens uitgesproken dat men wil dat er over drie(!) jaar al 30% minder lood wordt gebruikt. Verder zullen ze actief gaan lobbyen om het gebruik van lood tegen te gaan. Als in 2021 blijkt dat deze vrijwillige inspanning niet het gewenste resultaat opleveren dan bestaat de kans dat het kabinet ingrijpt… Wordt vervolgd dus!

LEES OOK  Het PeuterFonds kan jouw hulp goed gebruiken voor de Visma 2018!