De laatste dag in de PENN Challenge kreeg een verrassend slot. Niet alleen voor de deelnemers en schippers bleef het tot op de laatste seconde spannend. Ook voor de toernooi-organisatie en de bestuursleden van de Sportfishing Club Mindelo was de telling van de scoreformulieren een spannende aangelegenheid. Was voor aanvang van het toernooi gehoopt op 75 marlijnen te vangen, na dag drie werd dat naar boven bijgesteld op 100 marlijnen. Nergens ter wereld is er ooit met slechts vijftien boten in een toernooi zulk een aantal blauwe marlijnen gevangen. De wens om over de honderd te gaan werd aan het eind van dag vijf vervuld!

23 marlijnen op de slotdag brachten het totaal 109 marlijnen!

Dat betekende ook dat op de slotdag enkele teams het eindklassement op de kop zetten door verrassende vangsten, drie of meer marlijnen, te rapporteren. Op de slotdag won Team Zilt overtuigend aan boord van La Onda Mila met vier marlijnen.

De strijd om de winst in de PENN Challenge 2017 en het EFSA Open Nederlands Kampioenschap Big Game Vissen voor teams, bleef tot de allerlaatste minuut spannend. het verschil tussen de teams The Ray Marines en PENN Force One was bij het signaal ‘all lines out of the water!’, slechts 200 punten. Het verschil tussen een marlijn vangen aan kunstaas en het zelf haken aan een toegeworpen aasvis (switch & bait).

Winnaar van de PENN Challenge 2017 en Nederlands Kampioen Big Game Vissen werd het Team PENN Force One, bestaande uit Toine van Ierland en de op het laatste moment ingevlogen stand-in, Wim Huijberts. Wim verving BartJan Kerklaan die vanwege een spoedopname in het ziekenhuis, twee dagen voor vertrek naar Sao Vicente, af moest haken.

Op de tweede plaats eindigde The Ray Marines, Patrick Lankhuizen, Harrold van Asselt en Mark Smulders. Derde in het toernooi werd het eerste Chinese team, Ocean Sun. De grootste non-billfish, een wahoo van bijna 21 kilogram werd gevangen door Klaas Hoogduin.

Beste boot op grond van de puntentelling in het toernooi was La Onda Mila met schipper Marty Bates.

De boot die de meeste marlijnen wist te haken bleek eveneens La Onda Mila.

De prijs voor beste deckhand ging naar Farel, uit Gabon. Farel kreeg de meeste waardering van de deelnemers voor zijn werk aan boord van superboot Hebe.

Waar het in de PENN Challenge uiteindelijk om gaat, is het ondersteunen van kinderen die hulp nodig hebben. In Kaapverdië ondersteunt de organiserende stichting The Fishing Dutchmen, ICCA Mindelo, een opvanghuis voor mishandelde, of misbruikte kinderen. 


ICCA mocht op een paar centen na 10.000 Euro ontvangen. En ook dat is een nieuw record in The PENN Challenge!