BRON: AD.NL – De een vindt het een stinkend monster, de ander vindt het prachtig dat de soms gigantische meerval weer een vaste waarde is geworden in de Oude IJssel in de Achterhoek. Maar is de meerval nu een plaag die alles wat op zijn weg komt naar binnen slokt, of is het juist mooi dat zo’n grote roofvis weer algemeen in de Oude IJssel voorkomt?

Volgens voorzitter Peter Bril van Hengelsportvereniging De Oude IJssel in Gaanderen ligt het er maar aan wie je de vraagt stelt: ,,Voor iemand zoals ik, die vooral op witvis zoals voorn en brasem vist, is de meerval geen goed nieuws. Dit jaar valt het mee, maar vorig jaar was de vangst heel beroerd. Ik heb de indruk dat veel meervallen richting Ulft zijn gegaan. Maar die komen ook wel weer terug.”

De vereniging heeft ook genoeg ‘grootwildvissers’ binnen de gelederen, zegt Bril. ,,Voor hun is het mooi dat de meerval sinds een paar jaar weer zoveel voorkomt.” Bril is zo’n veertien jaar lid van de hengelsportvereniging. ,,In het begin was het echt zeldzaam dat er een meerval werd gevangen. Dat is de afgelopen jaren echt veranderd.”

Waterkwaliteit verbetert’

Dat beaamt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. ,,De waterkwaliteit in de Oude IJssel is flink verbeterd”, zegt ze. ,,Ooit was het vies, bruin water. Maar onder meer door allerlei Europese wetgeving is dat veranderd. En dat betekent ook dat de visstand zich goed ontwikkelt. Er zijn meer vissen en meer soorten vissen. En daar komt de meerval op af. Uiteindelijk is het een inheemse vissoort die vroeger ook al in Nederland voorkwam. Het zal zeker kloppen dat bijvoorbeeld brasem wat moeilijker is te vangen, maar in zijn algemeenheid neemt de visstand in de Oude IJssel niet af.”

MEER LEZEN OP | AD.NL