Deze keer had ik beloofd om de Ikiru Cranks eens nader onder de loep te nemen, zoals de duikdieptes, eigenschappen en wanneer ik welke plug inzet.

Door Eddy te Mebel


Ikiru Crank SL.
SL betekend Short Lip. Dit Is de plug die het minst diep duikt, ongeveer tot 1,20 meter diep. Dit plugje bezit een vinnige zwemactie en gebruik ik hoofdzakelijk langs de oevers in de ondiepe zones waar ik vis verwacht.


Zelfs op de rivieren waar het soms meer dan acht meter diep is, in de oeverzone kun je zeer goed vis vangen. Sterker nog, de vissen vang ik regelmatig op slechts 50 centimeter onder de oppervlakte. Waar dit plugje zeer geschikt voor is! Net als in slootjes, beekjes, stadswater of polderwateren. Daarnaast is deze ´Slow Floating´ wat inhoudt dat zodra deze stil komt te liggen langzaam naar de oppervlakte stijgt. Tevens zijn dat momenten dat de rovers hun kans grijpen.


Ikiru Crank LL.
LL
betekend Long Lip. Persoonlijk is dit is mijn favoriete model om mee te vissen. Op de verpakking staat dat deze plugjes 1,80 meter diep lopen, maar zoals ik in deel 1 had beschreven, wanneer deze aan een dun lijntje worden gevist haal je met de juiste omstandigheden zelfs de vier meter. Wat ik ook belangrijk vind is dat deze plugjes echt kaarsrecht door de sterkste stroming lopen.


Het liefst gebruik ik deze pluggen in de warme zomermaanden. Afgelopen maanden ving ik hier namelijk erg veel vis mee. Niet alleen veel vis, maar tussendoor ook grote vissen. Mooie meervallen en roofbleien passeren zo nu en dan de revue. Omdat deze plug goed in balans is, is het goed mogelijk om op de stroomnaad te vissen, waar de aanbeten keihard kunnen zijn! Heel af en toe word je dan ook verrast door een trage aanbeet, het voelt net alsof je aan de bodem vastloopt. Dit is een teken dat de vissen zeker zijn van hun prooi.

Ikiru Crank XXL.
XXL
staat voor een Extra Long Lip. De pluggen met de langste duiklippen duiken het diepste. Zodra ik dieper dan vier meter wil vissen gebruik ik deze XXL plug ook zeer graag. Met regelmaat gebruik ik deze plug op mijn steunhengel om mee te laten lopen. In mijn hand gebruik ik dan een korte hengel en in de steun een langere. Hierdoor vis ik met de lijnen het meest ver uit elkaar. Wel zo handig, zeker wanneer je een bocht neemt dan komen de pluggen niet zo snel in elkaar.

Beide hengels ( hand- en steunhengel) moeten strak, licht en gevoelig zijn. In mijn geval een HS Titan en de Special Force. Met deze hengels voel ik de wervelingen van de stroming zodra ik dicht boven de bodem trol. Zo weet ik dat ik op de juiste diepte vis en het meeste kans maak een vis te haken. De XXL plug trekt niet hard aan de hengel, wel ietsje meer dan de LL, nu is dat een gevolg van de langere lip en het is ook niet storend.


Vanwege de duikdiepte laat ik deze het liefst meelopen aan de steunhengel als ik aan de diepe kant vis. Als ik aan de ondiepe kant vis (dus met mijn neus richting de oever) dan komt de Ikiru Flat Crank aanbod.

Ikiru Flat Crank
De Flat Crank kent een klein en een groot model: 5,5 cm en 6,5 cm. Deze plugjes hebben een klein zwemlipje en lopen tot ongeveer twee meter diepte. De vorm is plat, maar wel lekker hoog en valt dus goed op. Ook zit er een ratel in die bij de minste beweging al ratelt. Een ideaal plugje dus om langs de oever te vissen en het staat garant voor mooie vissen. De kleur Fire Tiger heeft een mooie goudkleurige glans, welke begint te schijnen in het water met zonnig weer. Dit blijkt keer op keer een goede keus en zeker wanneer de zon schijnt!Eddy te Mebel

Bekijk de volledige Ikiru serie
hier.