Zijn er dan niet meerdere pluggen zoals de Ikiru Cranks? Ja zeker wel! Mijn zoon Robin is altijd zeer enthousiast over de kleine PikeFighter Junior Jointed. Ik vis het liefst met de Ikiru Crank LL. Dus telkens als ik met Robin ga vissen, wordt het een ’wedstrijdje’ PikeFighter Junior Jointed tegen de Ikiru Crank. Twee goed vangende pluggen die het vriendschappelijk tegen elkaar op nemen.

Door Eddy te Mebel


Weggegrist van een halve meter water.

Trollen langs de oevers
Aangezien de Pike-Fighter JR Jointed zo’n 2,5 meter diep loopt, is trollen op een diepte van zo’n twee tot drie meter de ideale diepte. Robin vist dan meestal aan de oeverzijde, omdat hij dan aan de meest ondiepe kant van de boot vist.

Ik vis met de Ikiru Cranks aan de diepe zijde omdat deze plugjes de vier meter wel overschrijden. Op deze manier zorgen we dat beide plugjes van ons redelijk dicht boven de bodem lopen. Gemakkelijk is het natuurlijk niet, want de rivieren kennen een grillig bodemverloop. De meeste vissen vangen we als we de pluggen zo’n halve meter boven de bodem kunnen laten lopen. Aangezien de Pike-fightertjes en de Cranks beide superstrak in de stroming lopen, zijn het beide ook goede vangers. Ik heb een hekel aan kunstaas dat niet goed loopt, of telkens het water uit komt.


Werpend met de PikeFighter Junior Jointed is net zo succesvol!

Werpen of slepen
We beginnen vrijwel altijd te trollen op de rivier. Zoekend naar goed ogende stekken om eens werpend uit te vissen. Als we die gevonden hebben, leggen we de boot stil. Tussen de kribben blijft de boot aardig liggen en kun je alle kanten van de kribben goed uitwerpen. We werpen vlak voor de oever en vissen langzaam terug tot aan de boot.

De plugjes lopen dan vanzelf met het bodemverloop de diepte in. Regelmatig komt de aanbeet pas vlak voordat je de plug het water uit tilt. De roofvissen denken dat het visje omhoog vlucht en vallen hun prooi dan aan. Ook havens bieden goede mogelijkheden om eens doorheen te slepen of uit te kammen.


Robin is bekend met het ‘Spelletje’.

Robin kent het ‘spelletje’ ook goed en al regelmatig heb ik van hem verloren. Tijd dus weer voor revanche…

Eddy te Mebel