De microbe voor het vissen had Frank Depreter al jong te pakken. Hij was er zodanig door gebeten dat hij al een vaarbewijs had vóórdat er een rijbewijs in huis was. Na jarenlang vissen op zee, stapte hij over naar roofvissen. Vijf jaar geleden verdiepte hij zich in het pelagisch vissen een techniek die vaak grote vissen in de boot brengt. Enige weken terug leverde hem dat een flinke ‘kers op de taart’ op bij het vissen vanuit de bellyboot. Frank doet hieronder verslag.

Een staart vol levenservaring… 

 

Door Frank Depreter

 

Opstapper

Frank: “Na jarenlang vissen vanuit de bellyboot, schafte ik eind 2017 ook een boot aan om te roofvissen.  Deze moest helaas een ganse tijd op het droge blijven staan door een nek- en rugoperatie en ook nog eens door diefstal van de motoren.  Dat was wel even pech hebben, en daardoor kon ik een tijd niet vissen met m’n eigen boot. Wel kon ik geregeld als opstapper mee met echte vrienden zoals Emile Warren – die me vaak aan boord nam. “

Wat een vis…

 

Jumbo S

“In maart 2021  maand ruilde ik m’n Stealth in voor het allernieuwste model uit de 12bb-familie: de Jumbo S. Ondertussen was ik als Shimano-ambassadeur gevraagd dus was het tevens een mooie gelegenheid om dat mooie materiaal eens uit te proberen. Ik was dan ook benieuwd wat een eerste vissessie met deze bellyboot zou brengen. Ik schets hier even het verloop van mijn visdag in maart…”

Even nagemeten in de boot…

 

Loterij

“Ik was die dag vroeg uit de veren om bij zonsopgang al op het water te zijn. Na een beetje gevaren te hebben en enkele snoekbaarzen te hebben gevangen, maakte ik even een praatje met een collega over het visbestand.  We hadden het erover dat de metersnoekbaarzen niet in grote aantallen aanwezig zijn en het met die kanjers een beetje is zoals aan de loterij deelnemen.”

Een indrukwekkende vis… 

 

Kyo-shad

“Na deze gezellige babbel, peddelde ik nog wat verder, ving nog enkele vissen tot ik plots een mooi symbool op mijn visvinder zag verschijnen.  Daarop nam ik mijn nieuwe Shimano Expride hengel ter hand en liet de Kyo-shad erop zakken. Stilletjes kwam dit ‘signaal’ even bij het aas kijken waarna ik een enorme dreun op mijn hengeltop kreeg.  Raak!  Ik zette de haak en kon meteen aan de bak met een ferme dril. Het was duidelijk dat ik een echte vechtjas aan de lijn had want hij zwom weg waardoor ik er achterwaarts naartoe moest.  Toen hij aan de oppervlakte verscheen, dacht ik: dit is niet normaal…  Ik wist hem gelukkig gauw te scheppen.”

“De omvang was nog veel beter dan ik ooit had durven dromen: een snoekbaars van maar liefst 104,5 cm.  Wetende dat het ‘Belgisch record’ op 104 cm staat en het Nederlands record op 105 cm (klik hier), was dit een supervangst. Een weegschaal had ik helaas niet bij de hand maar ik schat het gewicht van deze vis toch op 14 kg.”

Misschien wel een ‘bellybootrecord’, als zoiets bestond…

 

Palmares

“Ik schoot gauw wat mooie plaatjes, ook op de meetlat bij een passerende bootvisser, en gaf de vis weer zo snel mogelijk de vrijheid. Ik had het wel gehoopt maar niet verwacht om zo’n grote vis te vangen maar het bewijst dus wel dat er nog grote, gezonde vissen rondzwemmen. Er zijn dus nog kansen voor elke visser om een mooi exemplaar op je palmares te zetten!”

Wat brengt de toekomst na zo’n vangst? Je wil toch steeds de lat wat hoger leggen… Het zal daarom niet makkelijk zijn om dit pr van 104,5 cm nog te verbreken, maar ik blijf er toch van dromen, wie weet!”