In de hengelsport maken veel merken gebruik van de diensten van een zogeheten ‘prostaffer’. Een ambassadeur worden ze ook weleens genoemd en er zijn zeker weten nog andere benamingen voor deze vissers. Maar wat doen deze mensen precies en wat betekenen zij voor een merk? Frans Nestor van Technautic werkt al lang in de hengelsport en schijnt zijn licht op dit fenomeen.

Steeds meer vissende vrouwen… én prostaffers, mooi!

 

Wat is en doet een prostaffer? Het is een veel gestelde vraag en in al die jaren dat ik in de hengelsport rond loop zijn de vragen en met name de opmerking en meningen altijd hetzelfde gebleven. ‘Van topper tot profiteur’ en alles wat hier tussenin zit. Ik zal een paar opmerkingen opsommen zodat jullie weten waar we het over hebben. Om er maar een paar te noemen: ‘hij doet alles voor gratis spullen’, ‘hij krijgt alles gratis’ en ‘objectief zijn ze niet; ze kunnen hun sponsor toch niet afvallen?’

Gesponsord worden door een merk is natuurlijk mooi… maar er staat natuurlijk wel wat tegenover.

 

Kortom, de meeste uitspraken die je in hengelsportland mag horen zijn niet al te positief als het over dit onderwerp gaat. Ik laat in eerste instantie de ‘happy few’ even achterwege; dat zijn een handvol vissers die betaald krijgen om een merk uit te dragen. Degene die van de betaling ook daadwerkelijk kunnen leven zijn waarschijnlijk op één hand te tellen. Hoog tijd om eens een schijnwerper op de gesponsorde mannen, en gelukkig tegenwoordig steeds meer vrouwen, te zetten.

 

DE IDEALE PROSTAFFER

Ja, vrouwen vormen tegenwoordig steeds meer onderdeel uit van deze mannenwereld. Ik zou ook niet weten waarom dat niet zou kunnen. Vissen heeft in heel veel gevallen weinig met kracht te maken en als dat wel het geval is, zoals bijvoorbeeld bij het strandvissen, dan worden er aparte mannen- en vrouwenwedstrijden georganiseerd. Maar zeg nou zelf: tijdens een streetfishing wedstrijd is het niet echt een voordeel om van het mannelijk geslacht te zijn. Ook geen nadeel, maar dat is weer iets anders.

Wat vind ik de ideale prostaffer? In mijn ogen iemand die staat voor de merken waar hij zich aan verbindt en naar buiten uitdraagt dat hij die verbinding aan is gegaan en zijn mening ventileert. Dat mag zeer zeker ook kritisch zijn naar de producten toe. Niet alles van een merk is helemaal top natuurlijk; sommige producten zijn beter bruikbaar dan andere. Iemand die meedenkt op het gebied van verbetering en eventueel nieuwe producten.

Tot zover een deel van het artikel over prostaffers dat je kunt lezen in de Beet Magazine die nu in de winkels ligt. Als je een abonnement hebt, hoef je niet naar de winkel en lees je alles als eerste. Klik hier voor een aanbieding.