Op social media deelde de Amerikaanse ‘Tiktokker’ @Kaylinmarie21 (Kaylin Phillips) een foto van een schattige kleine octopus die ze op haar hand hield op het Indonesische eiland Bali. Een ‘narrow escape’ bleek later want deze kleine Blue Ringed octopus blijkt een van de giftigste dieren ter wereld. Bij één beet ervan heb je soms niet eens de tijd om 112 te bellen…

Geen schattig diertje…

 

Geen antigif

Het is algemeen bekend dat er in het verre oosten en landen als Indonesië, Australië en ook Bali diertjes voorkomen die er schattiger uitzien dan dat ze in werkelijkheid zijn. Veel spinnen, vissen en bijvoorbeeld kwalletjes weten van zich af te bijten door heftige verdedigingswapens. Ook de Blue Ringed octopus is zo’n klein opdondertje dat zich heeft bewapend met een gif waartegen geen antigif bestaat. Vaak merk je niet eens dat je gebeten bent met dat kleine papagaaienbekje, maar zodra de verschijnselen zich openbaren, is het al te laat.

De giftigste?

Kaylin Phillips, een Amerikaanse uit de staat Virginia, was zich van geen gevaar bewust toen ze deze levensgevaarlijke octopus op de foto zette en online plaatste. Is deze octopus daarmee het giftigste diertje ter wereld? Niet helemaal, want de Inland Taipan Snake is nog een stuk venijniger. Het gif van één beet van deze slang is voldoende om 100 mensen te doden, terwijl onze octopus ‘slechts’ 26 mensen zou kunnen doden met het gif van één beet.

Klik hier voor een artikel over dit voorval.