Nederland heeft op het WK Kustvissen in Zuid-Afrika ondanks enorme inzet geen medailles kunnen veroveren. Het damesteam (twaalf landen in totaal) eindigde op de zesde plek, de heren (achttien landen in totaal) werden vijfde. De hoogste individuele eindklassering was voor Christel Verhage, die zesde werd. Oud-wereldkampioen Frank Peene eindigde bij de heren individueel op de zevende plek.

De visserij was dit WK totaal anders dan tijdens het wereldkampioenschap Kustvissen in 2017 – eveneens in Zuid-Afrika. Het water bleek warmer, de gitaarroggen waren veel minder talrijk en de exemplaren die gevangen werden, waren stukken groter. Het geluk om die ‘bonusvissen’ op je stek te treffen speelde daardoor een grote rol. Op meerdere wedstrijddagen was het vrijwel windstil weer.

Frank Peene, die in 2017 nog individueel wereldkampioen werd, ving op diezelfde dag maar liefst 34 vissen waaronder een gitaarrog van 94 centimeter.

Frank Peene ving maar liefst 34 vissen waaronder een gitaarrog van 94 centimeter.

Bijzondere vangsten tijdens WK Kustvissen

Tijdens het kampioenschap werden vooral gitaarroggen, adelaarsroggen en blauwe roggen gevangen. Enkele vissen waren van een wel heel bijzonder formaat. Bij de heren ving Marijn Gabrielse op de derde wedstrijddag een geweldige gitaarrog van nét geen meter. Frank Peene, die in 2017 nog individueel wereldkampioen werd, ving op diezelfde dag maar liefst 34 vissen waaronder een gitaarrog van 94 centimeter.

Sharona Mol-de Winter met een fraaie gitaarrog.

Het geluk om die ‘bonusvissen’ op je stek te treffen speelde een grote rol. Sharona Mol-de Winter met een fraaie gitaarrog.

Opgeheven hoofd

Team Holland kan terugblikken met opgeheven hoofd. Arthur van Tienen, coach van het herenteam: “We hebben een prachtige tijd met het team gehad en zijn er vol voor gegaan. Zoals bekend moet het bij wedstrijdvissen wel allemaal een beetje meezitten. Dat geluk hadden we dit WK duidelijk niet. Op de laatste wedstrijddag stond Michel Mosselmand bijvoorbeeld op een plek met helder water, terwijl vijftig meter verderop in het troebele water volop roggen werden gevangen. Die houden zich nu eenmaal liever in donker water op. We hebben het onderste uit de kan gehaald – meer zat er dit WK gewoon niet in. We kunnen trots zijn.”

Website: www.sportvisserijnederland.nl.