Nederland heeft knap twee bronzen plakken behaald op het WK Kustvissen in Portugal. Team U21 moest alleen nummer twee Spanje en wereldkampioen Portugal voor zich dulden. Rick van Gastel behaalde individueel de derde plek. Team U16 kwam ondanks de volledige inzet niet verder dan de achtste plaats.

Coach Martin van der Drift blikt terug op een enerverend kampioenschap dat tot de allerlaatste seconde spannend bleef. Aan de stranden van Vila Real de Santo Antonio was het de eerste dagen heerlijk toeven met veel zon en nauwelijks wind. Op de laatste wedstrijddag sloeg het weer om en won Nederland de onderlinge race met Frankrijk om de derde plek

Hollands weer
“Kapotte hengels, gebroken lijnen en wegwaaiende spullen – het was een ware veldslag”, beschrijft Van der Drift de laatste dag op het Portugese strand. “Met dat typisch Hollandse weer konden veel landen totaal niet uit de voeten. Wij plukten er juist de vruchten van, vooral het eerste uur.”

Het U21 team.

Het bronzen U21 team.

Teamgeest
Zuidelijke landen zijn beter getraind in het vissen bij weinig wind omdat ze die omstandigheden nu eenmaal vaker hebben, legt Van der Drift uit. “Wij moesten vooral bonusvissen vangen om op dit kampioenschap mee te blijven doen.” Het team slaagde daar onder meer in dankzij slimme tips die de teamleden onderling actief deelden. “De teamgeest was vanaf dag één geweldig en daar ben ik trots op”, aldus Van der Drift. “Rick wil ik een extra compliment maken voor zijn knappe individuele prestatie op dit WK.”

Klik hier voor de volledige resultaten.