Rubber kunstaas dat je vastschroeft? Dit doe je met de Neko Rig! Dit klinkt wonderbaarlijk, maar het is eigenlijk een heel erg doordachte montage, afkomstig uit het Verre Oosten. Dit kleine dingetje, bestaande uit een knopje van hard plastic, met daar onder een kleine schroefdraad, zal heel wat vissers voor een raadsel stellen. Hoe moet je deze wonderlijke combinatie inzetten bij het vissen?

 

Schroeven met de Neko-Master

Het ‘schroefdingetje’ wordt gebruikt als een haakhouder bij de zogenaamde Neko-Rig. Het doel van dit alles is om rubber kunstaas zo verleidelijk mogelijk te presenteren aan een enkele haak. Daartoe wordt de kleine schroefdraad in de rug van het rubber kunstaas geschroefd. In de harde plastic knop van de schroefdraad kan de haak gemonteerd worden. De bedoeling is een zo effectief mogelijke verbinding tussen de haak en rubber kunstaas, de haakpunt dient vrij te blijven! De schroefdraad zorgt voor een betere verbinding met het zachte rubber. Beter dan de enkele haakpunt die na een aantal aanbeten al snel door het rubber lijfje zal scheuren, zoals met een jigkop.

Neko rig

De schroefvorm houdt het zachte rubber kunstaas en de harde plastic dop is fixeert de haak.

 

Extra gewicht om te werpen

Het enige wat het kunstaas nog nodig heeft is extra gewicht om het te kunnen werpen. Daarvoor gaan we nog een keertje schroeven, want ook de bevestiging van het gewicht, de zogenaamde Neko-Punch, wordt geschroefd. Maar eerst moeten we het bijpassende gewicht in de Neko-Punch hangen. Daarvoor is het namelijk te laat wanneer de Neko-Punch al in het siliconen lijfje is geschroefd. Dat we ook het gewicht schroeven heeft dezelfde logica als het schroeven van de haakbevestiging. Het gewicht trekt zo stevig aan het zachte rubber kunstaas dat het gemakkelijk zou kunnen uitscheuren wanneer we het niet met de schroefdraad zouden monteren.

Neko rig

Neko-Punch: een schroefvorm met een bevestiging voor het gewichtje van lood of tungsten.

 

Veel meer natuurlijke bewegingen

Wie eenmaal in helder water op de bodem heeft kunnen observeren hoe de beweeglijkheid van een rubber kreeftje aan de Neko-Rig afwijkt van de actie aan een gewone jigkop, die heeft in één oogopslag de voordelen begrepen. Met de Neko-Rig kan een rubber kreeftje veel meer natuurlijke bewegingen maken. Je kunt deze dreigend laten oprichten en weer tot op de bodem laten neerdalen. Dat kun je op één en dezelfde stek meerdere keren herhalen en dan kan je het kreeftje langzaam over de bodem laten kruipen of nog eens een sprongetje laten maken. Met deze montage is vrijwel alles mogelijk en dat zorgt er voor dat je meer zult vangen.

Neko rig

Kreeft of worm, alle het rubber kunstaas is aan de Neko-Rig extra beweeglijk en verleidelijk.

 

Gevoel voor de beweging

Om er voor te zorgen dat de presentatie van het kunstaas perfect wordt uitgevoerd, heb je een gevoelige hengel nodig, waarvan het werpgewicht is in verhouding ligt met het gewicht van het te gebruiken kunstaas. Ook een dunne gevlochten hoofdlijn is noodzakelijk. Tijdens het binnenvissen houd je de hengel in de 11 uur positie en span je de hoofdlijn zodat je zeker weten contact met het kunstaas hebt. Je moet niet alleen kunnen voelen wanneer het kunstaas op de bodem ligt, je moet ook kunnen voelen hoe je het kunstaas langzaam overeind laat staan en op de stek laat waggelen en wiebelen. Huppeltjes over de waterbodem moet je heel precies kunnen voelen in de handgreep van je hengel.

Je kunt met de Neko-Rig een water weliswaar net zo afzoeken als met een shad aan de jigkop, maar de feitelijke kracht van deze montage ligt in de optimale actie op de vierkante centimeter. Dat wil zeggen op één plek, waar zich met grote waarschijnlijkheid roofvis bevindt. Op zo’n beperkte, kleine stek haal je alles aan verleidingskunsten uit de Neko-Rig: het kunstaas op de stek laten waggelen en wiebelen, oprichten en weer neerzetten, huppeltjes en op de bodem wat stof laten opdwarrelen.

 

Kieskeurige baarzen

Alles is mogelijk en benut daarom ook al haar mogelijkheden, want het is steeds weer die ene originele actie die tot een harde aanbeet zal leiden. Dit kun je het best beleven tijdens de baarsvisserij. Met name wanneer je met ervaren en kieskeurige baarzen van doen hebt. Je voelt dan hoe baars het kort in de bek neemt, er tegenaan stoten, maar nooit echt vol overtuiging doorbijt. Maar zelfs de meest schuwe baarzen kun je te slim af zijn. Wanneer je kunstaas iets onverwachts doet, door plotseling te blijven liggen of juist begint te vibreren en nog één keer een huppeltje maakt en vervolgens dicht over de bodem wordt getrokken en wat stof opdwarrelt. Met de Neko-Rig kunnen niet alleen allerhande bewegingen worden geïmiteerd, je kunt er ook allerlei verschillend rubber kunstaas mee presenteren.

Neko rig

Dat is een indrukwekkende portie rubber waar deze baars zin in had. Vaak voel je meerdere baarzen tegelijk om hetzelfde kunstaas vechten.

Aan de Neko-Rig kun je je voorstellingvermogen de vrije loop laten en bewegingen maken die passen bij die vorm van het kunstaas. Met een rubberworm kun je perfect een echte waterworm imiteren die over de waterbodem rond woelt of er net uit komt kronkelen. Een shad kan net als een grondelend visje tegen de waterbodem zijn actie vertonen. En een rubber waterkreeftje kan zich heel levensecht dreigend oprichten met zijn rubber scharen en achteruit scharrelend een goed heenkomen zoeken.

Neko rig

Ook stevige snoeken bijten toe wanneer de Neko-Rig zijn verleidingskunsten toont.

 

Kreeften en creatures

Kreeften en andere veelpotige creaturen zijn bij mij veruit favoriet aan de Neko-Rig. Dit soort kunstaas laat zich aan de montage heel goed tot leven wekken. Zodra ze over de waterbodem dansen, waggelen, huppelen en scharrelen is er voor de aanwezige roofvis geen houden meer aan. En wanneer ze zich dan woest op het kunstaas storten, weet je ineens heel goed waarom die schroefdraad van de Neko-Rig zo belangrijk is. Toch kan het desondanks nog voorkomen dat een bijtgrage roofvis het hele siliconen kunstaas van de Neko-Rig scheurt. Bedenk dan dat de montage al voor meer vis heeft gezorgd dan iedere andere methode zonder schroefdraad.

Neko rig

Naast de zogenaamde creatures kun je ook worms goed met de neko rig vissen.

 

De oorsprong van de Neko Rig

Neko is Japans voor ‘kat’. Zoek je verder op het internet dan vind je verwijzingen naar de Koreaanse firma Damiki Fishing Tackle. Zou zouden het begrip Neko-Rig zou hebben geïntroduceerd. Maar Japankenner Fabian Kraft, werkzaam voor Nippon Tackle, verklaart dat de naam samenhangt met het Japanse woord ‘nekosogi’. Dit betekent ‘het volledig ontwortelen’. En wanneer je het springerige loskomen van de waterbodem van deze Neko-Rig goed bekijkt, dan heeft dat wel wat van het uittrekken van wortels. De onderdelen van de Neko-Rig zijn niet in elke hengelsportzaak verkrijgbaar. Informatie en onderdelen zijn verkrijgbaar via de fabrikant Nippon Tackle.

Neko rig

Links de schroefjes waar je de enkele haak aan bevestigd, rechts de schroefjes waar je het lood aan vastzet.

 

Lees ook:

Vissen op snoekbaars vanaf de kant Snoekbaarzen vanaf de kant: 10 tips

baars Winterbaars op diepe plassen