Wedstrijdvissers Christiaan Dijkstra, Melvin Scholtens en Stefan Hooyman mogen zich sinds zaterdag de Nationale Kampioenen Zoetwatervissen noemen in respectievelijk de U15-, U20- en U25-categorie. Het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen voor junioren werd gevist aan het Beukerskanaal.

Aan het Beukerskanaal bij Steenwijk – tussen de Heerenbrug en Brug Giethoorn-Noord – kwam afgelopen weekend de top van de Nederlandse jeugd binnen de zoetwatervisserij bijeen. In totaal streden 127 deelnemers in drie leeftijdscategorieën om de medailles.

U15
Het stond al vast dat er zaterdag een nieuwe Nationaal Kampioen zou worden gehuldigd bij de jongste categorie – regerend U15-kampioen Tim Rijsdijk was er niet bij om zijn titel te verdedigen. Van de 46 deelnemers bleek de uit het Friese Wolvega afkomstige Christiaan Dijkstra (13) van HSV De Snoek uiteindelijk het best bestand tegen de zenuwen. Aan de staart van het B-vak op stek 23 wist hij met 5.515 gram vis de overwinning binnen te slepen. Tygo Pijnacker (13) uit Raalte werd dankzij 3.425 gram vis in vak A knap tweede. De 14-jarige Tim Copier (14) uit Tiel ging er dankzij 4.310 gram in vak B met de derde plek vandoor. De vissende tweeling Twan en Mandy Swart – die beiden al een nationale titel op hun palmares hebben staan – werden respectievelijk vijfde en veertiende.

De top drie bij U15.

U20
Met 57 deelnemers vormde de U20-categorie het grootste speelveld. Daar flikte regerend Nationaal Kampioen Melvin Scholtens (17) uit Bovenkarspel het opnieuw om zich Nederlands beste te mogen noemen. Op stek 2 in vak A bleef hij met 5.400 gram de nummer 2 Yannick Besseling (15) en nummer 3 Nick Eestermans (18) ruim voor. Scholtens wist hiermee zijn huzarenstukje van 2016 te herhalen, wat kan worden gezien als een absolute topprestatie.

De toppers bij de U20.

U25
Bij de U25-categorie kwam de 20-jarige Stefan Hooyman uit Enkhuizen als winnaar uit de bus. In het sterke deelnemersveld van 24 vissers wist hij op stek 2 in vak A maar liefst 8.760 gram vis ter weging aan te bieden. Ruim voldoende voor de titel Nationaal Kampioen. Jeffrey Bakkernes (23) – tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala in 2016 nog uitgeroepen tot ‘Talent van het jaar’ – werd verdienstelijk tweede door 5.515 gram vis bijeen te vangen op stek 15. Johnno van de Haar (21) mag ook tevreden terugkijken op het Open NK Junioren: zijn 3.990 gram vis bleek net genoeg om met de bronzen medaille aan de haal te gaan. De 24-jarige Kaylee Goedhardt had zich tijdens de voorselectie als enige dame geplaatst voor de U25-categorie. Zij werd met 2.880 gram vis knap zesde en bleef daarmee 18 mannen voor.