Als redactie van hengelsportbladen word je natuurlijk geacht om alle vissoorten en je ‘klassiekers’ goed te kennen, maar soms sluipt er wel eens een foutje tussendoor, al dan niet vanwege de drukte rond de deadlines. Een grappig voorval overkwam de redactie bij editie nummer 375 van Zeehengelsport magazine, weergegeven in deze ‘Klim in de Pen’…

Goudbrasem of zandsteenbaars?

 

Verontrust

In het artikel ‘Warming-up’ over de opkomst van drie vissoorten conger (kongeraal), goudharder en goudbrasem, was een reportage opgenomen over het vissen op goudharder en goudbrasem (Sparus aurata) in de Westerschelde bij Borsele.

Bij het uitselecteren van de foto’s sloop per ongeluk echter een foto van een in het buitenland gevangen ‘dorade’. En – zul je net zien – deze foto haalde ook de eindselectie van het magazine.  Het blad was nog maar net verschenen, of er kwam al een verontrust, maar ook opgewonden, e-mailtje van Pieter Beelen, de voorzitter van de NCRZ, de Nederlandse Commissie Record Zeevissen.

 

Een echte goudbrasem, gevangen door Hans Hendriks bij IJmuiden…(foto rechts)

 

Zandsteenbaars

Het ging over die ene foto van een bij Borsele gevangen ‘dorade’. Bij nadere bestudering van deze vis kon het namelijk wel eens om een Zandsteenbaars gaan (Lithognathus mormyrus), ook al leek hij als twee druppels water op een van de ‘doradesoorten’. En, zo vertelde Pieter, als dat zo was, dan hadden we hier met een nieuwe vissoort voor NL te maken, een heuse primeur dus!

 

Een echte goudbrasem (Sparus aurata), een jong exemplaar met streepjes, gevangen door Siebe Wolfard in Kroatie…te zien op de website van Specieshunters.nl 

 

Helaas

Maar helaas, helaas. Na een tijdje navragen en zoeken, bleek de foto van deze ‘goudbrasem’ (maar in het echt een zandsteenbaars) afkomstig van Vieux-Boucau Les Bains (Frankrijk) dichtbij de Golf van Biskaje. De zandsteenbaars was per ongeluk voor een goudbrasem aangezien en extern naar de redactie verstuurd. Jammer!

Dit is dus een zandsteenbaars ((Lithognathus mormyrus)!

  En dit een echte Nederlandse goudbrasem (Sparus aurata) van Borsele!