De hengelsportvakbeurs EFTTEX ligt al weer achter ons, volgend jaar keert ze terug naar de Rai in Amsterdam, in 2019 is Brussel weer aan de beurt. Hieronder nog wat nieuws van de beurs in Boedapest.

Tekst en foto’s Rudy van Duijnhoven

De Fude is een fraai ogende jerkbait die aan het programma van Herakles – Colmic toegevoegd wordt.

De Trembler 70XS is een nieuwe, zinkende ratelplug van Halco met een sterk frame.

De staart van de 9 cm Guppie van Strike Pro kan verwisseld worden en daarmee kun je ook de actie van deze jerkbait aanpassen.

De wiervrije 3D Hollow Duckling leverde Savage Gear een Best New Product Award op dit jaar in de categorie ‘zacht kunstaas’. Combineert een mooie actie in het water met een gedetailleerde weergave van een jonge eend.

Snowbee was een van de twee winnaars van een EFTTEX Award in de categorie ‘vliegenlijnen’.

Sage keerde terug naar de USA met een EFTTEX Award op zak voor de beste nieuwe vliegenhengel met haar Salt HD, een serie vliegenhengels voor het vliegvissen op zoutwater.

RIO Products ontving eveneens een award voor de beste nieuwe vliegenlijn voor de twee uitvoeringen van de nieuwe DirectCore Flats Pro, de lijn is voorzien van een coating die bedoeld is voor gebruik in tropische wateren.

De Bait Protector van NTEC Carp kan op maat gesneden worden om je karperaas te beschermen tegen kreeften, krabben en kleinere vissoorten. Met stoom kun je het rond je aas aanbrengen.

Sundridge heeft plannen voor een collectie waadpakken en waadschoenen voor de wit- en karpervisser.

Nout Wolters van Spro toont een nieuw, opvouwbaar landingsnet voor het streetfishing uit de Freestyle range.

Ook het aantal tassen voor het streetfishing uit de Freestyle range van Spro zal verder uitgebreid worden.

Dit nieuwe aas van Pro Line is speciaal ontwikkeld voor zwaar beviste wateren, na enkele uren ziet het er uit alsof het aas er al dagen ligt! De verschillende lagen waaruit het karperaas opgebouwd is zullen geleidelijk oplossen. Het aas is ruim voorzien van attractors en stimulators.

Neo Baits komt met ‘Steam’ in diverse uitvoeringen dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik in combinatie met lokvoer, miniboilies, dumbells, imitatie viseitjes, maden, kleine wormen en ander natuurlijk aas. Door het gebruik van oliën, attractors, stimulators en aroma’s heeft Steam een sterk aantrekkende werking in meerdere waterlagen.

Dream Baits komt met pellets op de markt die zacht genoeg zijn om ook direct op de haak geplaatst te worden.


Faith is het nieuwe, kwalitatief hoogwaardige karpermerk dat binnenkort o.a. in de hengelsportzaken van Raven Hengelsport komt te liggen. De range bestaat nu al uit rodpods, beetverklikkers, stoelen, stretchers, slaapzakken en allerlei klein materiaal; de range zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden.


Mads Grosell gaf regelmatig demonstraties met het nieuwe kunstaas dat hij ontwikkeld had.

Het nieuwe logo van DAM werd op de EFTTEX geïntroduceerd.

Een van de vijf nieuwe modellen zonnebrillen van Costa.

Daiwa heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe Prorex werpmolens een duidelijke gewichtsbesparing kunnen bereiken. Zo weegt het model Prorex LT 2500D slechts 175 gram. Toch is de werpmolen voorzien van de laatste nieuwe technieken van Daiwa.

Voor de liefhebbers van het kajakvissen komt Power-Pole ook met een automatisch anker, dit Micro Anchor is geschikt voor dieptes tot 244 cm, weegt 3,7 kg en is geschikt voor boten/kajaks tot vijf meter lang of 680 kg zwaar.

De bobbinholders van TMC komen ook beschikbaar met een dunner keramisch buisje.

Een fraaie bellyboot van Gunki waarbij je de mogelijkheid hebt om meerdere werphengels naast elkaar klaar te leggen.

Met de John Weights van Illex heb je de mogelijkheid om de diepte waarop je je kunstaas aan wilt bieden aan te passen.

Hardy komt met een compleet nieuwe range aan vliegenlijnen op de markt. De range omvat standaard vliegenlijnen, Spey vliegenlijnen en schietkoplijnen met eventueel verwisselbare punten.

Een bijzondere stand op EFTTEX 2017 met nieuw kunstaas en sushi van Sea Falcon.

Flambeau toonde meerdere nieuwe reeksen tassen voor de actieve sportvisser.

Onder de noemer ‘Max’ komt Plastica Panaro met nieuwe vliegendozen in zwarte en doorzichtige uitvoeringen. De dozen zijn waterdicht en voorzien van stevig EVA foam om de vliegen in te steken.

Het nieuwe, grootste model Black Cat werpmolen uit het assortiment van Zebco, formaat 10500, kan wel een kilometer lijn bevatten.

De producten op de foto’s zullen op zijn vroegst pas eind dit jaar of begin volgend jaar leverbaar worden.

Websites: www.efttex.com en www.eftta.com.