Karpers houden van obstakels, dat is algemeen bekend. Maar ze hier veilig vangen is een nachtmerrie als je niet weet wat je doet! Dynamite Baits en Carp Spirit consultant Mike Tobin gidst je door dit dilemma van het karpervissen.

 Zo dicht mogelijk tegen de takken aan… maar doe dat wel verantwoord!

 

Tekst: Mike Tobin, foto’s: Mark Parker 

 

In bijna elk karperwater ligt wel minstens één obstakel. Dat kan van alles zijn, maar vaak gaat het om takken en omgevallen bomen. Diep tussen die verwrongen nachtmerrie van lijn doorscheurende takken, wortels en omgevallen bomen liggen karpers. Ze bieden veiligheid en zijn een toevluchtsoord; karpers hangen er graag middenin, vooral in het begin van het seizoen, wanneer het water nog koud en kristalhelder is. Daarnaast bieden deze gebieden een lopend buffet aan natuurlijk voedsel, aangezien het er vaak wemelt van de waterslakken, caddislarven en zoetwatergarnalen; allemaal dingen waar een karper urenlang met plezier op kan azen. In die situaties is het ze lastig om ze uit hun holen te lokken. Om ze op dit soort plekken alsnog veilig en verantwoord te bevissen is een doordachte aanpak nodig!

 Om ze op dit soort plekken alsnog veilig en verantwoord te bevissen is een doordachte aanpak nodig!

 

WAAR TE VISSEN

Voor sommige obstakels moet je simpelweg een pas op de plaats maken, ze zijn niet bevisbaar. Ook al kun je vlakbij je montage droppen, dat betekent niet dat dit de juiste strategie is… Obstakels zijn net ijsbergen. Het probleem met obstakels is dat wat je aan de bovenkant kunt zien, vaak niet overeenkomt met wat eronder ligt. Om een obstakel veilig en effectief te bevissen, moet je precies weten waar het obstakel begint en eindigt. Als het er slecht uitziet, dan neem ik het zekere voor het onzekere en blijf een flinke hengellengte weg bij het obstakel. Zo ben ik er redelijk van verzekerd dat ik (en de vis niet) direct in de problemen komt.

Voor mij is de eerste stap het maken van een visuele inschatting. Probeer zo dicht mogelijk bij het obstakel te komen als je kunt. Vraag jezelf dan af: ‘ziet het er bevisbaar uit?’ Een goede zonnebril met polariserende glazen is een must, zodat je beter in het water kunt kijken. Dan en alleen dan kun je beoordelen of het een geschikte stek is. Voor mij gaat het bij obstakelvissen vooral om het gebruik van een beetje gezond verstand. Als het er te gevaarlijk uitziet, is het dat waarschijnlijk ook!

 

SLIPPED D-RIG

Als je bij obstakels vist, dan moet je op je materiaal kunnen vertrouwen. Als de regels het toelaten gebruik ik altijd een leadcore leader van ongeveer drie meter. Hoewel een leadcore leader als een baksteen zinkt en ‘low profile’ strak tegen de bodem loopt, is schuurbestendigheid de belangrijkste reden dat ik het gebruik. Als leadcore verboden is, dan gebruik ik een stuk dikke fluorocarbon als leader.

Een visveilig inline loodsysteem heeft mijn voorkeur ten opzichte van een wartellood en safety clip. Waarom? Ik denk dat inline lood moeilijker te hanteren is voor karper, omdat het gewicht veel directer prikt en er minder speling is. Bij een wartellood is er meer speling en ik denk dat dit karper soms teveel kansen biedt om de rig uit te spuwen.

 

GEVARENZONE

Als je bij een obstakel vist hoef je niet veel voer te brengen. Het is niet vergelijkbaar met de hoeveelheid voer op open water, omdat de vissen al bij of tussen de obstakels liggen. Het is dus geen kwestie van ze te lokken, maar ze te overtuigen om je haakaas te pakken.

Tot zover een artikel uit Karperwereld magazine 139 die nu in de winkels ligt. Wil je het artikel in zijn geheel lezen, vraag er dan naar in de winkel. Wil je deze artikelen voortaan als eerste lezen, zorg dan dat je een abonnement hebt: klik hier.