Een Iers onderzoek naar besmettingen van corona in de buitenlucht, heeft als uitkomst een laag besmettingspercentage van 0,1 % opgeleverd. Besmettingen buitenshuis worden al langer beschouwd als minder gevaarlijk dan besmettingen binnenshuis, maar dit was nog niet eerder aangetoond door onderzoek. De uitkomst voedt de discussie omtrent veilig sporten en recreëren in de buitenlucht, maar ook aangaande het openen van terrassen…

Iers onderzoek

Diverse media in binnen- en buitenland maken melding van het Ierse onderzoek. Van de 232,164 onderzochte Covid-19 besmettingen tot aan 24 maart jl. werden 262 gevallen gerelateerd aan besmetting buitenshuis, aldus het onderzoek van het Ierse Health Protection Surveillance Centre (HPSC). Deze cijfers betekenen omgerekend 0,1 % van de gevallen. Het onderzoek richtte zich onder meer op bouwplaatsen, buitensporten en fitness buitenshuis. Hoewel de onderzochte data in het onderzoek dit bewijzen, kon nog niet precies worden aangeduid op welke manier de besmetting plaatsvond van persoon tot persoon.

Gezonde buitenactiviteiten…

 

Uitkomsten

De uitkomsten van het onderzoek komen in grote lijnen overeen met internationale onderzoeken die eveneens de besmettingen in de buitenlucht onderzochten, zoals in China (3 besmettingen op 1245 gevallen) en Californië (19x meer kans op besmetting binnenshuis dan buitenshuis).

Meer weten? Klik hier voor een artikel in de Telegraaf en hier voor The Irish Times.