Van 4389 onderzochte Noordzeevissen van 15 soorten heeft 1,8 % ervan plastic in de maag.

Hoeveel plastic hebben de Noordzeevissen in hun magen? Deze vraag stond centraal in een onderzoek van Wageningen Marine Research. Naast plastic op stranden, de zeebodem en in het zeewater, wordt plastic ook gevonden in dieren, die de rommel inslikken. En hoe zit het bij de vissen zoals kabeljauw, wijting, makreel en schol?

Stormvogels

Plastic vervuiling van de Noordzee wordt geregeld gerapporteerd. Dit kan zich ophopen in de magen van zeedieren. Een bekend voorbeeld bij de Noordzee is de noordse stormvogel. Uit lange-termijnonderzoek blijkt, dat 93% van de Nederlandse stormvogels plastic in hun maag heeft, gemiddeld zo’n 24 stukjes.

De magen van 'cod' (kabeljauw) bevatten het meeste plastic afval.

De magen van ‘cod’ (kabeljauw) bevatten het meeste plastic afval.

Kabeljauw

Dit rechtvaardigt natuurlijk ook de vraag hoe het met de vissen zit in de Noordzee. Wageningen Marine Research deed samen met Wageningen Universiteit onderzoek over een periode van 10 jaar. Alles bij elkaar werden gegevens van 4389 vissen en 15 vissoorten verzameld. De uitkomst van het onderzoek gaf aan dat de kabeljauw het hoogste scoorde, maar dat de ophoping van plastic in de Noordzeevissen gelukkig nog meeviel.

Meer weten? Lees hier de samengevatte resultaten van het onderzoek. Het volledige (Engelstalige) onderzoeksverslag vind je hier.

Bernike van Werven, begeleid door Susanne Kühn, onderzoekt de maaginhoud van vis onder een microscoop (Foto: J.A. van Franeker).

Bernike van Werven, begeleid door Susanne Kühn, onderzoekt de maaginhoud van vis onder een microscoop (Foto: J.A. van Franeker).

 

 

Bekijk ook:
https://beet.nl/haaien-vangen-voor-onderzoek/
https://beet.nl/red-de-amazonereuzen-arapaima-onderzoek/
https://beet.nl/uitkomsten-landelijk-onderzoek-sportvissers/