Het verhaal achter de legendarische Ondex is even mooi als functioneel. Want wat valt er nog te veranderen aan een prachtige nostalgische – én onverzwaarde – snoekspinner die voor Nederland werd ontworpen? Meer dan je denkt…

Altijd prijs!

Bij Albatros weten ze er alles van. Deze ervaren groothandel stond niet alleen in 1953 aan de wieg van de Ondex, maar zorgt er ook voor dat Ondex nog altijd grote vangkracht bezit en ook nog eens de tand des tijds weet te doorstaan.

Hangen…

 

Nelis Vogel

Nelis Vogel stond als grondlegger te boek als de man achter de eerste Ondex. Als een van de eerste onverzwaarde spinners van Europa. Het is ongetwijfeld de meest gevraagde spinner voor het vissen in ondiep, stilstaand water. Lees: de Hollandse polder! En waar je vroeger zuinig was op je zilveren of gouden Ondex nummertje 3, 4 of zelfs de grote 5 (al trok die nog wel hard aan je toen nog soepele spinhengeltje); daar kun je nu kiezen uit een veelheid aan Ondex varianten, (fluo) kleuren, uitvoeringen en bladmaten.

     

Twee van onze favorieten.

Bladmaat 8!

Het nieuwe gamma van Ondex bestaat in 2020 zelfs uit een nieuw bladmaat 8 (!) exemplaar. En dat is voor Ondex begrippen zeer groot. En toch ook weer doeltreffend zoals je het verwacht. Want hoeveel roofvissers hangen tegenwoordig in de polder niet een zwaardere jerkbait, spinnerbait, shad of bucktailspinner aan de snoekhengel? Met  dezelfde zwaardere hengel kun je deze Ondex bladmaat 8 eveneens aanhaken. Je zult zien dat hij net zo goed snoek vangt.

Welke ‘dressing’ wil de snoek vandaag?

Weerstand

De genoemde Ondex 8 weegt 14,5 gram en komt uit in alle Gold, Silver, of Decore, Neon Black, Fire Tiger en Buck(tail) varianten. Staar je niet blind op die lichte 14,5 gram, maar kijk naar de bladmaat en weet dat deze lekker veel weerstand biedt op je hengel, die je dus niet te licht moet kiezen. Goed nieuws is tevens dat deze bladmaat 8 ook verwerkt zit in een tandemspinner, samen met een bladmaat 6. Dit voor de fanclub van de Ondex tandemspinners! De laatstgenoemde Ondex Buck Tandem 6/8 weegt 22,5 gram.

Toeval bestaat niet…

 

Geen toeval

Hele generaties snoekvissers groeiden op met de Ondex spinners. En het mooie is; altijd heeft de Ondex weer het laatste woord wanneer het onverhoopt niet gaat met de shad, spinnerbait, jerkbait of crankbait. Je hangt hem eraan om je dag te redden, en dat doet hij met glans. In elk geval véél te vaak om het aan toeval toe te schrijven!

Het hele gamma aan kleine tot grote Ondex spinners kun je bekijken in de Albatros 2020 catalogus.