De stijgende populariteit van sportvissen tijdens de coronacrisis beperkt zich alleen niet tot Nederland, waar deze ultieme ‘buitenactiviteit’ voor de verkoop van meer dan 10.000 extra Vispassen zorgde. In de Amerikaanse staat Wisconsin was de verkoop van visvergunningen eveneens’ booming’.

 

 

Naar buiten en vissen maar…

 

Gezond en verantwoord

Ook vanwege het uitvallen van sportwedstrijden en andere evenementen kozen veel inwoners van Wisconsin voor gezonde en verantwoorde ‘outdoor activities’, waaronder hiking, camping en fishing. Ook het feit dat de crisis veel werkloosheid teweeg bracht, speelde een rol. Meer dan een miljoen (!) visvergunningen gingen er over de toonbank, en dat bleek 18% meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, aldus de Milwaukee Journal Sentinel.

Vis en muskie genoeg in Wisconsin, met onder meer Lake Michigan in de vergunning… (foto http://wisconsinfishingguideservice.com )

Essentieel

Dat kwam niet geheel uit de lucht vallen trouwens, want in een belangrijke toespraak van gouverneur Tony Evers van Wisconsin werd ‘outdoor recreation’ – waaronder vissen – zelfs uitdrukkelijk aangemerkt als een ‘essentiële activiteit’ tijdens de Covid-19 crisis. Ook in de ‘Safer at Home’ bepalingen werd vissen genoemd als zowel een ontspannende als voedselverstrekkende bezigheid.

Walleye, de Amerikaanse snoekbaars…

 

First time buyers

In Wisconsin worden diverse soorten visvergunningen verstrekt. Volgens de gegevens van de Wisconsin Department of Natural Resources (DNR) was er een stijging van verkopen van 21% van de populairste jaarlijkse algemene visvergunningen; een stijging van 22% van de verkopen van zalm- en forelvergunningen voor The Great Lakes, 14% voor de vergunningen voor forelvissen op rivieren, en een plus van zelfs 50% in de verkoop van vergunningen voor instappers (first time buyers).

 

 

Overdenken

“Door de crisis blijven we dichter bij huis en besteden meer tijd in de buitenlucht,” aldus DNR-secretaris Preston Cole op de website van Outdoor News, “en we herontdekken het wandelen, vogels kijken, jagen en vissen. En vissen is natuurlijk een geweldige manier om te ontstressen en te ontspannen in een rustgevend en prachtig landschap en stilletjes het leven te overdenken.”