Is de Øresund tussen Denemarken en Zweden het laatste bolwerk in West-Europa waar je nog grote kabeljauwen kunt vangen? In de jaren 80 en 90 werden hier immers de recordvissen geclaimd. De Deense auteur Jens Bursell ging een kijkje nemen en deed verslag vanaf de charterboten.

Kleinere kabeljauw Jens? Ja, in vergelijking met de jaren 80 misschien…

 

Acht uur in de ochtend: het is al gezellig op de Lautrupkaj in Kalkbraenderihavnen, één van de havens van Kopenhagen. Op het charterschip Øby van Spar Lystfiskeri voel je de spanning en de opwinding van de opstappers die zich voorbereiden op een leuke dag op het water. Er zit veel kabeljauw op de ondiepe mosselbanken tussen de vijf en tien meter. Ze jagen daar nog zeker een paar weken op krabben.

Veel animo in deze periode…

 

Eerste worp, eerste gul

De schipper heeft op dertig minuten varen een plek gevonden met de stroming die we op een rustige dag als vandaag nodig hebben. Als er plots de bel aankondigt dat we de eerste stek hebben bereikt, maken we onze spullen rustig gereed. Mijn maat Niels Buch Jørgensen haakt bij zijn eerste worp met zijn lichte uitrusting een gul. Zijn buurman doet een paar seconden later hetzelfde. Eén van de gehaakte vissen is duidelijk van een beter formaat. Schipper Hans Christian Madsen, beter bekend als H.C., staat al klaar met de gaff. Zo komt de vis veilig aan boord.

Wij zijn niet de enigen die het goed doen. Overal langs de boorden van de boot zien we kromme hengels. Met een vangstlimiet van vijf vissen per visser, gaan vooral de kleinere vissen weer terug.

 

Alternatief kunstaas

Het gemiddelde gewicht van de gullen die naar boven komen ligt tussen de één en drie kilo. Dat zijn stuk voor stuk vissen die het prima doen op een lichte uitrusting. De vissers die het vandaag goed doen vissen met softbaits. Ze gebruiken vaak rode shads van tien tot dertien centimeter en jigkoppen van 25 tot 35 gram.

 

Enorme dreun

Tussen de kleinere vissen door krijg ik ineens een enorme dreun op mijn shad. Direct nadat ik de haak heb gezet gaat de vis er vandoor en trakteert me op een paar stevige runs op mijn lichte spulletje. Dit is heel duidelijk een vis van een ander formaat dan de gullen die ik tot nu toe heb gedrild. In het glasheldere, stille water zie ik de vis van ver naderen. Dat verhoogt de spanning; dit is zeker geen kabeljauw die ik even met mijn 10/00 dyneema aan boord sleur…

Tot zover een deel uit het artikel over de Øresund dat je kunt lezen in de Zeehengelsport nummer 378 die half juli uitkomt. Wil je dit nummer los bestellen, dat kan tot uiterlijk 7 juli a.s.! Klik dan hier. Uiteraard zit je met een abonnement altijd goed, klik hier voor een mooie aanbieding.

 

Om dit gehele artikel te lezen, kun je het komende nummer 378 van Zeehengelsport ook los bestellen tot uiterlijk 5 juli aanstaande: klik hier.