Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het bijna 300 hectare grote Paterswoldsemeer. Het is één van de favoriete visstekken van Henk Enting vanwege de talrijke aanwezige grote brasem. Henk heeft er al Abramis brama’s gevangen tot 3,9 kg zwaar; reden om hem eens aan de oevers van dit prachtige meer op te zoeken.

Het was wel even 600 meter lopen naar de auto… 

 

Tekst & foto’s: redactie 

 

Na de eerste kennismaking blijkt al snel dat bij deze Drent water en vissen in de genen zit. Zoals velen komt hij uit een ‘visrijke’ familie en ondanks dat de meeste van jullie wellicht Henk als wedstrijdvisser kennen, beoefent hij ook andere visserijen. Bijvoorbeeld in de winter vanuit zijn bootje op grote snoeken. In de weken voorafgaand aan deze reportage appte Henk eindstanden en fotootjes van vissessies op het Paterswoldsemeer door en de vangsten logen er niet om.

 

SCHAPENWASSERS

Vanaf de parkeerplaats is het wel nog ongeveer 600 meter lopen – over een geasfalteerd fietspad – terwijl je langs prachtige tussen het riet liggende steigers loopt. “Ik ben bewust hier gaan zitten; een stek tegenover de eilanden ‘De Zweerden’ aan de oostkant van de plas. Er ligt hier een zone waar het water op z’n diepst is, ruim vijf meter. Ik vis in de winter regelmatig uit de boot op snoek en heb zodoende best wat voorkennis over het water.”

Naast het grote bestand aan forse brasems, zwemt er ook een mooi bestand voorn. Deze zijn volgens Henk vooral vanaf het najaar goed te vangen. Ook op de ondiepere plekken kun je deze dan verwachten. Daarnaast zwemt er aardig wat karper, waarvan ook gewichtige exemplaren en qua roofvisbestand zwemt er erg veel baars.

Henk is begonnen met vissen bij HSV de Schaopwas in Eext zijn woonplaats. En zie nu, vele jaren later is hij al 23 jaar bestuurslid. Het dorp kent maar 1400 inwoners, maar de vereniging telt maar liefst 300 leden! “De vereniging heeft onlangs een eigen plas gekocht; Het Klein Zwanenmeer”, vertelt Henk vol trots.

 

De voer- en aasaanpak…

 

CAMERA ANGST

Vandaag vist Henk met de feederhengel. Bij aankomst heeft hij twee plekken aangevoerd: op 32 meter en op 50 meter. Op de verste plek staat ongeveer 4,5 meter water en de bodem is er vrij vlak. De weken voorafgaand aan de sessie heeft hij op deze diepte en afstand de meeste vis gevangen. De plek dichterbij ligt net een paar meter achter een richel, waar iets meer dan 3 meter water staat.

Henk was voor onze aankomst al begonnen met vissen en ving in het eerste half uur drie grote brasems, die hij tijdelijk in een leefnet heeft gezet. Met zo’n start gaat het wel goedkomen, dacht Henk en haalde logischerwijze de hengel weer even binnen in afwachting van de fotograaf van dienst. Maar, als je een camera erbij haalt, dan willen de vissen vaak opeens niet meer meewerken…

Weten hoe deze sessie afloopt? Zorgt dan dat je de nieuwe Beet Magazine in huis hebt. Hij ligt momenteel in de winkel, maar wanneer je een abonnement neemt, heb je elke editie als eerste in de bus: klik hier.